Jurassic Bank

Eikö tämän pitänyt kuulua jonnekin 70 -luvulle? Poliittisia palkkiovirkoja politiikassa väsyneille tai muuten unohdetuille poliitikoille, joita kaverit halusivat jollain lailla palkita. Oudointa tilanteessa on se, että Suomen Pankin hallintoneuvostoa oltiin jokin aika sitten supistamassa kansallisten pankkien uudenlaisten roolien myötä, mutta kuinkas sitten kävikään…

Luulisi myös, että entisillä politiikan konkareilla olisi jotain jäänyt taskunpohjallekin vuosien varrella. Suurimmalla osalla on vielä eduskunnasta täysi eläke. Voi tietysti olla, että Esko Aho on ameriikanmatkallaan saanut tuhlattua kaikki säästönsä. Mutta onko todellakin niin, että kun on mukana politiikassa ei tarvitse huolehtia huomisesta – kyllä kaverit hoitaa.

Tässähän olisi oiva keino nostaa kansalaisten aktiivisuutta politiikassa. Luvataan vaan kaikille vihreä oksa jostain mukavasta valtionyhtiöstä. Alkon hallintoneuvostoahan voisi merkittävästi laajentaa. VR on myös oiva täky – ilmaiset junamatkat kyllä vetävät ihmisiä politiikkaan. Mutta jo kommunistisissa maissa yritettiin kokeilla sitä, että jokaisen oksa olisi yhtä vihreä. Eikä sekään toiminut – ne jotka oppivat systeemin säännöt etenivät – muut eivät.

Poliittinen kokemus ei saa olla este valinnalle Suomen Pankkiin. Mutta jos muut edellisellä nimityskierroksella hakeneet kokevat tilanteen toivottomaksi, niin se osoittaa että ”poliittisella kokemuksella” on liikaa painoarvoa. Ammatillinen kokemus ja ammattitaito eivät saa jäädä sen jalkoihin – varsinkin kun toinen haluttu ominaisuus ”yhteiskunnallinen näkemys” kertyy myös muulla tavalla kuin kansanedustajana tai ministerinä.

Jos siis halutaan päästä siitä jokavuotisesta/ -kertaisesta haloosta, jota eduskuntapuolueiden täytyy aina yrittää selitellä, niin tällaista ei vaan tehdä. Aukioleva tehtävä julistetaan auki Virallisessa lehdessä – niin kuin nytkin – mutta sitäpä ei jaetakaan etukäteen eduskunnassa tai puoluetoimistoiden kesken tai pedata syväkurkkujen kautta mediassa. Siihen voi hakea kuka tahansa ansioitunut ja pätevä vaikka pankista tai jostain taloudellisesta tutkimuslaitoksesta. Tehtäväthän Suomen Pankissa jaetaan vasta jälkeenpäin. Miksi paikalle ei voisi valita vaikka logistiikan ammattilaista, joka pystyisi varastoimaan ja jakelemaan eurot tehokkaimmin ja huolehtimaan rahojen fyysisestä liikuttelusta Suomessa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s