Halonen – idealisti vai puoluepukari?

Puolueet pyrkivät vahvistamaan valtaansa lahjomalla tukijoitaan ja työmyyriään kansalaisten varoilla, oli sitten kyse palkintoviroista poliitikoille tai taajuuksista tai rakennusoikeuksista lahjoville yrityksille.

Presidentti Tarja Halonen poikkesi ilahduttavasti tästä linjasta nimittämällä viime vuonna puoluepukareiden sijaan Suomen pankkiin ekonomisti Sinikka Salon. Nyt tarjolla on lukuisia erittäin asiantuntevia taloustieteilijöitä ja Suomen pankin ammattilaisia, joten Halosella on mahdollisuus olla horjumatta linjastaan.

Lehdistössä on myös väitetty, että Halosen valinta oli kertaluontoista populismia – tai vielä pahempaa – että se oli puoluepoliittinen kosto ehdokkaana olleelle Johnny Åkerholmille, jonka todistajanlausunto oli katkaissut ministeri Arja Alhon uran. Halosella on nyt tilaisuus osoittaa, että nämä teoriat ovat vääriä ja hän on kansan asialla. Odotamme näyttöjä.

Väite siitä, että Suomen pankkiin tarvitaan poliitikkoja, on lähes yhtä järkevä kuin väite siitä, että tuomarit tulisi nimittää yhteiskunnallisen pätevyyden perusteella. Poliitikkojen tehtävänä on säätää lait – niiden puitteissa toimimisen tulee tapahtua asiantuntevasti ja puolueettomasti, ei puolueellisesti.

Mikäli ylipäänsä on olemassa virkoja, joihin tulee nimittää joku muu kuin pätevin, tällaiset virat tulee nimitä erillisessä laissa ”poliittisista viroista”, ja minkään muun viran täytössä ei pätevimpiä saa syrjiä. Ketkä poliitikot rohkenevat ottaa tämän asian ajaakseen?

Kirjoittajasta:
Heli Parkkinen on vantaalainen kansalaisaktivisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s