Isoveli valvoo

Tiedätkö mitä tietoja itsestäsi jätät jälkeesi, mitä kerrot isolleveljellesi ja mihin kaikkeen isoveli kykenee? Harva pohtii asiaa ja vielä harvempi ryhtyy puolustamaan oikeuttaan vapaaseen, yksityiseen viestintään. Syytä kuitenkin olisi.

Tietomurrot arkipäivää

Ei, en ole katsonut liikaa Salaisia kansioita. Esimerkkejä kaikkialle ulottuvasta, jatkuvasta valvonnasta tai tunkeutumisesta on löydettävissä joka suunnalta. Yritykset tarkkailevat rutiininomaisesti työntekijöitään, lukevat näiden sähköposteja ja vilkuilevat mitä heidän ruudullaan tapahtuu.

Hakkerit ja krakkerit murtautuvat ilokseen sähköposteihin, tietokoneisiin ja henkilökohtaisiin dokumentteihin. Internetissä surffailusta jää tietokoneelle pysyvät jäljet, joita ei normaalimenetelmin voi lainkaan poistaa. Ammattilaiset suorittavat raskaan sarjan teollisuusvakoilua, varastavat tietokoneita, murtavat olemattoman suojauksen ja myyvät tiedot eteenpäin.

Poliisi ja turvallisuuspalvelut ovat oma lukunsa. Isoimmat pelurit ovat kotoisin Yhdysvalloista ja tunnetaan nimillä NSA (National Security Agency) ja Echelon.

Echelon: avainsanoilla epäilyttävä toiminta kuriin

Echelon-järjestelmä toimii yksinkertaisuudessaan siten, että se sieppaa ja analysoi periaatteessa jokaikisen maailmassa lähetetyn sähköpostin, Usenet-viestin, SMS-viestin ja faksin. Lisäksi Echelon käyttää puheentunnistusta eräiden strategisesti tärkeiden puhelinlinjojen seuraamiseen.

Järjestelmän toiminta perustuu tietokoneiden suorittamaan avainsanojen metsästykseen. Kun sopiva avainsana, esimerkiksi ”Bush”, ”Microsoft”, ”scud”, tms. havaitaan, järjestelmä höristää korviaan. Tällöin se käy eräänlaisella täikammalla läpi kyseenomaisen viestin, mahdollisesti tallettaa sen ja merkitsee, kuka viestin on lähettänyt ja kenelle.

Vallanpitäjät valvovat etujaan

NSA ja Echelon vakoilevat paitsi tavallisia ihmisiä myös yrityksiä, ihmisoikeusjärjestöjä ja poliittisia puolueita – kaikkea, mikä saattaa luoda uhkan vallanpitäjille, tai mistä voidaan saada hyötyä oman maan yrityksille ja poliittisille päättäjille.

60 Minutes -ohjelman mukaan suurin osa Yhdysvaltain presidentin saamista tiedoista tulee juuri NSA:lta, jonka suurin tietolähde puolestaan on Echelon. Echelon-järjestelmä käyttää hyväkseen strategisiin paikoihin sijoitettuja kuunteluasemia, tietoliikenteen solmukohtiin asennettuja takaportteja ja kuuntelulaitteita, satelliitteja ja ainakin yhtä muunneltua sukellusvenettä. Yhdysvaltojen lisäksi järjestelmässä ovat mukana ainakin Uusi-Seelanti, Australia, Kanada ja Iso-Britannia.

NSA: Yksityisyyden kuolema

PGP-salausohjelmiston kehittäjä Phil Zimmermann totesi taannoin, että sellaisesta asiasta kuin sananvapaudesta on tullut harvinaisuus. Vielä sata vuotta sitten kaksi ihmistä saattoi mennä ladon taakse puhumaan mitä tahansa ilman että kukaan kykeni heitä kuuntelemaan. Tänä päivänä ei enää ole mitenkään mahdollista puhua ehdottaman luotettavasti. Keskusteluja voidaan kuunnella pitkienkin matkojen päästä ja miltei kaikki elektroniset viestintämenetelmät voidaan laittaa kuunteluun. Vahvinkin salausjärjestelmä voidaan periaatteessa kiertää – jos resurssit riittävät.

NSA on mestarillisen taitava organisaatio salauksien murtamisessa ja kiertämisessä. Tiedetään esimerkiksi, että NSA lahjoi ja asensi sveitsiläisen Crypto AG:n laitteisiin takaportin, jonka ansiosta NSA kykeni vuosikymmenet kuuntelemaan periaatteessa kaikkia maailman diplomaattikeskusteluja reaaliajassa. Voimme vain arvailla, minne kaikkialle NSA on vastaavia takaportteja asentanut.

Välittääkö kukaan?

EU on jo esittänyt huolensa teollisuusvakoilusta ja muista tietoturvallisuuden puutteista. On esimerkiksi annettu suositukset siitä, että kaikki sähköposti ja tietoliikenneyhteydet suojattaisiin vahvalla salauksella, jonka lähdekoodi olisi vapaasti saatavilla (takaporttien välttämiseksi). Saksassa tuotiin hiljattain markkinoille kännykkä, joka salaa kaiken viestinnän kohtuullisen luotettavasti.

Yllättävää kyllä, kuuntelulta ei yleensä edes yritetä suojautua. Alkuun pääsy onnistuisi helposti: vahva salaus ja terveen maalaisjärjen käyttö tekee kuuntelun, niin NSA:n kuin tavallisen hakkerinkin, suunnattomasti vaikeammaksi. Useimmat käyttäjät eivät yksinkertaisesti taida tietääkään, kuinka helposti sähköpostin sieppaaminen tavalliselta hakkeriltakin onnistuu.

Linkkejä:
Exposing the Global Surveillance System
Echelon: Big brother without a cause?
EU probes Echelon
Crypto AG: The NSA’s Trojan Whore?

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Liberaalit rp:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s