Selvitys: palveluseteleillä asiakaskeskeisempiin palveluihin

Palvelusetelit ovat olleet Ruotsissa jo kymmenisen vuotta käytössä nyt esitettyyn tapaan, ja Suomessakin on tehty lukuisia kokeiluja eri kuntapalvelujen aloilla hyvin tuloksin. Kuntaliitto luonnollisesti pyrkii kritiikissään puolustamaan kuntapoliitikkojen valtaa kuntalaisten yli palveluista ja niiden tuottajista päätettäessä, ja Suomen yrittäjät ovat tietysti vastakkaisella kannalla, ilmeisesti uskoen asiakkaiden pitävän yksityisiä yrittäjiä kuntia parempina palveluntarjoajina.

Malli loisi Suomeen laajat yksityisten palvelujen markkinat, joilla toimivat yritykset voisivat ilman kuntien kahlitsevaa otetta innovoida ja tuottaa tarvitseville myös lukuisia uusia ja vanhoja tuettuja ja tukemattomia palveluja tarpeen mukaan. Nykyisellään yksityispalvelusektorimme on surullisen pieni, mikä johtuu paitsi julkisen sektorin lähes monopoliasemasta myös kireästä työn verotuksesta, joka puree kipeämmin työvoimavaltaisiin palvelualoihin kuin perusteollisuuteen.

Tuottavuus ja siksi palkatkin ovat yksityisellä sektorilla korkeampia ja työpaikat viihtyisämpiä, kuten Ruotsissa tehty tutkimus osoittaa. Yksityisissä, kilpailevissa yrityksissä huonot esimiehet vaihdetaan keskimäärin paljon ripeämmin ja muutkin tarpeelliset muutokset tehdään hanakammin kuin julkisella sektorilla, ja huonosti työvoimastaan huolta pitävä yritys menettää parhaat työntekijänsä ja markkinaosuuttaan kilpailijoille. Suomessakin tuoreimmatkin tiedot kertovat julkisen sektorin työntekijöiden heikosta viihtyvyydestä. Kuntien monopoliaseman jatkamiselle on siis vaikea nähdä perusteita – STM on ohjaamassa kehitystä oikeaan suuntaan.

Linkkejä:
HS: Palveluseteli avaa kuntien kotipalvelun kilpailulle
HS: Kuntien työntekijät palavat loppuun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s