84 % hyväksyy terveyspalvelujen ulkoistamisen

Suomen Gallupin tuhannen suomalaisen edustavalle satunnaisotokselle tekemän kyselytutkimuksen mukaan 84 % suomalaisista hyväksyy terveyspalvelujen ulkoistamisen, ja peräti 89 % vaati kuntia vertailemaan omia terveyspalvelujaan yksityisiin terveyspalveluihin suunnitellessaan terveyspalvelujen järjestämistä, vain 5 % oli eri mieltä.

Terveyspalvelualojen liiton mukaan tämä kuvastaa sitä, että palvelujen ulkoistamiselle ei ole periaatteellisia esteitä. 93 %:n mielestä palvelujen saatavuus, laatu ja kustannukset ovat tärkeämpiä kuin se, tuottaako ne kunta vai yksityiset yritykset, vain 4 % oli eri mieltä.

Palveluseteleillä laatua ja valinnanvaraa

Liitto esittää terveyspalveluihin palveluseteleitä. Näin ihmiset voisivat itse valita palveluntarjoajansa, ja halukkaat voisivat maksaa itse päälle enemmän saadakseen entistä parempaa laatua, vaikka jo nykyisellään samoilla kustannuksilla saa yksityiseltä sektorilta parempaa laatua kuin julkiselta. Tutkimusten mukaan samantasoiset terveyspalvelut ovat yksityiseltä sektorilta ostettuna noin 10 – 40 % halvempia kuin kunnallisen sosialistisesti tuotettuina. 76 % halusikin lisätä potilaan valinnanvapautta hoitopaikan ja hoitavan lääkärin valinnassa.

75 % suomalaisista olisi valmis maksamaan nykyistä korkeampia asiakasmaksuja saadakseen parempia terveyspalveluita vähemmällä odottamisella, 25-34-vuotiaista tätä mieltä oli peräti 92 %. Nuoret sukupolvet siis näyttäisivät olevan vanhoja liberaalimpia, kaikkein konservatiivisimpia olivat eläkeläiset, joista vain 64 % oli valmis maksamaan korkeampia asiakasmaksuja.

Juuri pitkiä jonoja ja odotusaikoja moni pitääkin julkisen sektorin pahimpana ongelmana. Jonot ovatkin hintasääntelyn tavanomaisin seuraus kaikilla talouden sektoreilla.

Linkkejä:
TPL: Yli neljä viidesosaa hyväksyy julkisten terveyspalvelujen ulkoistamisen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s