YLE:n anti

Suomen valtiollisen mediakonsernin YLE:n uutisanti on hyvin mielenkiintoista. Vaikka jättäisimme valtionyhtiöstatuksen – ja ennenkaikkea ulkopuoliset mediaomistukset – aiheuttamat ristiriidat huomioimatta, YLE:n uutisstragegia on silti huomionarvoinen. YLE:n uutisointia leimaa voimakas USA-vastaisuus ja Suomi-myönteisyys. Kaikki suomalainen, Suomessa tehty tai Suomen valtion toteuttama on kiistatta hyvää, kun taas varsinkin USA:n sotilasoperaatioista kerrotaan hyvin negatiivisessa valossa.

Vaihtoehto, mutta…

YLE:a pitää toki kiittää siitä, että se ei syyllisty amerikkalaisille valtamedioille tyypilliseen ”emme julkaise mitään epämääräistä” -pullamössöön, mikä sulkisi varsinaiset uutiset kokonaan kuvasta. On hyvä, että YLE etsii lähteitä ja aiheita, joista muualla vaietaan. Valitettavasti nämä lähteet ovat kuitenkin aina enemmän tai vähemmän piiloagendan mukaisia.

Kuluneen vuoden aikana YLE uutisoi nettisivuillaan, amerikkalaisen B2-pommikoneen alasampumisesta Afghanistanissa. Hyvä näin, mutta lähteenä oli Afghan Islamic Press, ts. silloisen Talibanin johtaman Afganistanin uutistoimisto. Yhdysvallat kiisti väitteen, mutta silti YLE katsoi aiheelliseksi julkaista jutun aiheesta.

Samaan sarjaan kuuluu 26.7. uutisoitu seitsemän amerikkalaissotilaan kuolema, 12 loukkaantuminen ja kahden helikopterin tippuminen Afghanistanissa. Tällä kertaa lähteenä oli Abu Dhabin televisio. Yhdysvaltain armeija kiisti jälleen väitteet.

Luottamus vaa’assa

Kysymys onkin siitä, kumpaa uskoa, Afghan Islamic Pressiä vai Yhdysvaltoja? YLE uutisoi väitteet totuutena. ”Abu Dhabin television mukaan seitsemän amerikkalaissotilasta on kuollut Afghanistanissa.” Keskivertokuuntelija ei mieti, onko tämä totta vai ei, kun kuulee Arvi Lindin lukevan uutista. Valitettavasti jokainen uutinen on lähtöisin toimittajan kynästä, toimittajan, jolla on omat mielipiteensä uutista värittämässä.

Vapaasana on liberaali julkaisu, joten lehdestä tuskin loytyy kovin markkinatalousvastaisia mielipiteitä. Lukija kuitenkin huomioinee tämän lukiessaan, asiayhteyden tähden. YLE taas on valtion mediakonserni, ja valtion tulisi edustaa Suomen kansaa. Suomessa on niin jenkkimyönteisiä kuin -vastaisiakin, joten YLE:n uutisoinnin tulisi kaiken järjen mukaan olla neutraalia. Nykyään ei selvästikään ole niin.

Järjestys ennen kaikkea

On myös huomioitava, miten YLE:n uutistoimitus järjestää uutisensa. Esimerkiksi toissa viikolla televisiouutisisissa oli ensin juttu Fortumin hyvästä tuloksesta. Tätä seurasi heti ulkoministeri Erkki Tuomiojan erillinen lausunto siitä, miten valtionomistusta yrityksissä ei saisi leikata. Tässä valossa ensimmäisen uutisen toteamus Fortumin 4.7 miljardin euron markkina-arvosta luonnostaan unohtuu. Fortumin myynnillähän valtio saisi lyhennettyä 40 miljardin euron velkaansa jo varsin mukavasti.

Journalistin kosto

Viimein – pienenä esityksenä toimittajan vallasta – tarkka lukija vetäisi edellisestä kappaleesta johtopäätöksen, jonka mukaan valtion velka lyhenisi kymmenyksellä mikäli Fortum myytäisiin. Näin ei kuitenkaan ole. Kirjoittaja vain halusi luoda tällaisen mielikuvan, eikä joutunut edes vääristelemään totuutta saavuttaakseen päämääränsä. Valtio kun ei omista Fortumia 4.7 miljardin euron edestä, vaikka yhtiön arvo onkin juuri näin paljon. Valtionvelan tarkka summa ei sekään ole 40 miljardia euroa vaan tuo on lähinnä kokoluokka, jota toimittaja ei viitsinyt tarkistaa.

Toivottavasti itse kukin muistaa mediaa seuratessaan miettiä, mitä tapahtui, miksi, miksi tapahtuma ylipäänsä uutisoitiin, mitä uutisessa itse asiassa sanottiin sekä mikä alkuperäinen lähde oli. Kaikki nämä vaikuttavat olennaisesti siihen, mitä uutisessa loppujen lopuksi sanottiin.

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s