Seitsemän periaatetta, osa 2

2. Periaate: Pidät huolta siitä mitä omistat, sillä siitä, mitä kukaan ei omista, kukaan ei pidä huolta.

Tässä on yksityisomaisuuden taika. Se selittää miksi sosialistiset taloudet epäonnistuvat kautta maailman.

Vanhassa neuvostoimperiumissa hallitukset julistivat keskusjohtoisuuden ja valtionomistajuuden paremmuutta. Ne halusivat poistaa tai ainakin minimoida yksityisomistuksen, koska ne näkivät yksityisomistuksen itsekkääksi ja tehottomaksi. Valtion määrätessä, he väittivät, resursseja käytettäisiin tehokkaasti kaikkien hyväksi.

Mikä oli joskus maanviljelijän ruokaa muuttui ”kansan ruuaksi” ja kansa näki nälkää. Mikä oli joskus yrittäjän tehdas muuttui ”kansan tehtaaksi” ja kansa joutui käyttämään tuotteita, jotka olivat niin huonoja, ettei kukaan maan rajojen ulkopuolella suostunut ostamaan niitä.

Nyt tiedämme, että neuvostoimperiumi tuotti taloudellisten hyödykkeiden sekamelskan ja ympäristökatastrofin toisensa jälkeen. Siinä onkin jokaisen sosialistisen kokeilun opetus: sosialistit ovat aina innokkaita selittämään miten munakasta tehdessä pitää rikkoa muutama muna. Mutta hehän eivät tee munakkaita vaan vain rikkovat munia. (Katso muun muassa Where Are the Omelettes?)

Jos kuvittelet olevasi hyvä pitämään huolta omaisuudesta niin mene asuaan toisen kotiin, tai aja toisen autoa kuukauden verran. Takaan, että asunto ja auto eivät ole saman näköiset kuin omasi saman ajan jalkeen.

Jos haluat ottaa yhteiskunnan vähät resurssit ja tuhota ne, ota ne pois niiltä luojiltaan ja ansaitsijiltaan ja anna ne yhteisesti hoidettaviksi. Yhdellä iskulla voit näin tuhota kaiken.

Teksti on käännetty luvalla Mackinac Centerin artikkelista.

Linkkejä:
Seitsemän periaatetta, osa 1
Seitsemän periaatetta, osa 3
Seitsemän periaatetta, osa 4
Seitsemän periaatetta, osa 5
Seitsemän periaatetta, osa 6
Seitsemän periaatetta, osa 7

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Mackinac Center for Public Policy:n palveluksessa. Keskus on Michiganissa sijaitseva think tank.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s