Hyökkäys irakilaisten pelastamiseksi?

Kenellekään ei liene epäselvää, että USA:n ensisijaiset motiivit hyökätä Irakiin ovat itsekkäät. Se haluaa eliminoida turvallisuutensa uhkatekijän ja potentiaalisen terroristien tukijan ja etenkin saada maailman öljyvarat itselleen myötämielisten hallitsijoiden käsiin. George W. Bushilla saattaa myös hyvinkin olla menossa perhekohtainen ristiretki isänsä kasvojen palauttamiseksi.

Muistettakoon myös, että isä-Bushin pelastettua Kuwaitin amerikkalaisten veronmaksajien rahoilla takaisinmaksu tapahtui myöntämällä kullanarvoisia yksinoikeuksia hänen poikiensa – myös nykyisen presidentin – öljy-yrityksille, ei amerikkalaisille veronmaksajille.

Silti, millään mafiaksi, yritykseksi, kansalaisjärjestöksi, valtioksi tai muuksi itseään kutsumattomalla henkilöllä tai sellaisten yhteenliittymällä ei ole oikeutta loukata ihmisoikeuksia. Mahdolliset loukkaukset on käsiteltävä laillisen ja etenkin ihmisoikeuksia kunnioittavan oikeusjärjestelmän puitteissa, mutta mikäli mitään sentapaista ei ole, YK:n on mahdollisuuksien mukaan valtuutettava jokin vapaaehtoinen taho korjaamaan tilanne tarkkaan harkittujen rajojen puitteissa. Nyt tilaisuus tällaiseen on.

Olisi toivottavaa, että USA ottaisi jatkossa suurennuslasinsa alle muutkin ihmisoikeuksia räikeimmin loukkaavat maat kuten Burman, Zimbabwen, Venäjän, Kuuban, Kiinan ja Pohjois-Korean, mutta toiveajattelu ei riitä, eikä irakilaisia tule uhrata siksi että joitakuita muita ei voida nyt pelastaa. Lisäksi demokraattinen ja liberaali Irak levittäisi demokraattisia ja liberaaleja vaikutteita myös totalitaristisiin naapurimaihinsa.

YK:n tulisi hyväksyä päätöslauselma, jossa annettaisiin Irakille vielä yksi tilaisuus tarkasti määritellyin ehdoin, ja jossa annettaisiin USA:lle riittävät valtuudet poistaa Saddam Hussein vallasta ja järjestyttää vapaat vaalit, mikäli ehtoja ei toteutettaisi. Saddamille on tehtävä selväksi, että tämä viimeinen mahdollisuus on todella viimeinen, jotta hän todella tarttuisi siihen. Sotilaallisen väliintulon altistaminen vielä uudelle YK:n päätökselle kertoisi Saddamille, että hän voi taas kerran temppuilla itsensä ulos tilanteesta ensin esittämällä suostuvaista ja rajoittamalla sitten tiukassa paikassa tarkastajien toimintavaltuuksia.

Toisaalta ylikansallinen puuttuminen jonkin valtion toimintaan on aina periaatteellisesti vaarallista ja tekee tilaa väärinkäytöksille. Siksi on tarkkaan mietittävä, mitkä USA:n latelemista ehdoista ovat eettisesti suotavia – ja mitkä näistä poliittisesti realistisia. Vaatimuksen vapaiden, demokraattisten vaalien järjestämisestä kohtuuajassa tulee kuitenkin olla tällainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s