Rähmällään sosialismin edessä

M-M-M-kirjoittelu (mielipide-muistelu-mälväys) on ehtinyt pitkälle taannoisen ulkopolitiikan uudelleen kirjoittamisessa. Huomio voitaisiin suunnata kotoperäiseen rähmällään oloon, joka sentään hallitsi politiikkaa eduskunnassa, valtuustoissa ja julkisessa sanassa.

SDP intoutui aktiivisesti siirtämään Suomea sosialismiin 60-luvun lopulla. SDP:n omissa sanomalehdissä se näkyi vaikkapa siinä, ettei enää otsikoitu Itä-Saksan rajapoliisien lahtaavan ihmisiä. Tilalle tuli artikkeleita sosialismin saavutuksista DDR:ssä.

Valtansa huipulle päästyään SDP:n johtaja ja pääministeri Sorsa julisti sosialismin olevan järjen vastaus aikamme ongelmiin. SDP:n suureksi talousmieheksi mainittu Koivisto oli jo aiemmin pääministerinä sanonut, ettei markkinataloudessa ole mahdollisuuksia ratkaista ajankohtaisia isoja ongelmia.

Suomea siirrettiin sosialismiin niin voimallisesti, että ulkomaisenkin sosialismin arvostelemisesta tehtiin suuri synti. SDP:n puoluesihteereitä siirtyi Yleisradion johtoon peräjälkeen, ja valtakunnan suuri julkisuus tuli näin valjastetuksi sosialismin rakentamiseen. Yliopistot ja muut instituutiot seurasivat.

Suomessa oltaisiin siirrytty sosialistiseen yhteiskuntaan ellei perustuslaki olisi taannut omistuksen suojaa, eikä perustuslain muutos vaatinut yhtä paljon.

Olihan Suomessa toki ulkopoliittista suomettumista, koska Neuvostoliitto oli erittäin olemassaolevaa todellisuutta. Rähmäilyssä tärkeintä osaa näytteli kuitenkin sisäpoliittinen rähmäily. Sosialismia ei saanut arvostella, eikä monessa paikassa edes päässyt arvostelemaan.

Sisäpoliittinen, sosialismin edessä rähmäily johti sitten monenmoisiin pulmiin ja palehtimisiin, kun sosialismin viimeisetkin ulkoiset kulissit romahtelivat. Yksi tärkeimmistä seurauksista oli SDP:n jääminen ilman poliittista linjaa.

Kirjoittajasta:
Pyryharakka on nimimerkki. Voit lähettää palautetta toimitukselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s