Pääkonttorit pakenevat himoverotusta

Jotkut väittävät, että suuryritysten veropakolaisuus on keinotekoinen uhkakuva, jolla pelotellaan verokarhua katteettomasti. Valitettavasti totuus näyttää päinvastaiselta.

Ruotsin 250 suurimmasta yrityksestä yli 70 on siirtänyt pääkonttorinsa ulkomaille ja monet suunnittelevat siirtoa. Yhtäkään Ruotsin 50 suurimmasta yrityksestä ei ole perustettu vuoden 1969 jälkeen, USA:ssa taas joka viides.

Yleinen hyödykemarkkinoiden sääntely ja yritysverotus ovat merkittäviä tekijöitä yritysten sijoittumispäätöksissä, mutta pääsyynä pidetään tuloveroa, jonka vuoksi huippuosaajat eivät suostu muuttamaan Ruotsiin. Suomessakin sama ilmiö jo näkyy, esimerkiksi Wärtsilä löysi äsken pitkän etsinnän jälkeen irlantilaisen huippuosaajan keskeiseen tehtävään. Tämä ei kuitenkaan halunnut muuttaa pimeään ankaran verotuksen maahan, joten koko hänen tarvitsemansa henkilöstö siirretään Suomesta Keski-Eurooppaan.

Saksan ylin rajavero alennetaan 42 %:iin, Hollannissa 52:een, Belgiassa 50:een, Espanjassa 35:een, Italiassa 33:een ja Ruotsi ja Norjakin suunnittelevat jo alennuksia. Voiko Suomi jatkaa nykytasoista verotusta?

Aihetta käsitellään tarkemmin Suomen Kuvalehdessä: 43/2002, s. 58 ja 47/2002, s. 28-32.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s