Sota huumeita vastaan vahvisti huumemafiaa

Kirjassaan huumeiden historiasta 1500-2000 Richard Davenport-Hines tuo esiin lukuisia tunnettuja huumeidenvastaisen sodan haittoja mutta myös liberaalimman politiikan ongelmia.

Huumausaineiden levitessä vähitellen yläluokan huvista kaikkiin kansanluokkiin niiden ongelmat tulivat selkeämmin esille ja viranomaisten aiemmin salliva suhtautuminen muuttui vähitellen tiukemmaksi, lähinnä toisen maailmansodan jälkeen.

”War on drugs”, julisti USA:n presidentti Richard Nixon vuonna 1969. ”Sotaan” kuului meksikolaisten pienviljelijöiden kasvattaman kannabiksen tuonnin estäminen, minkä seurauksena USA:an alettiin tuoda toden teolla kokaiinia Kolumbiasta, ja alkoi syntyä kansainvälisiä rikollisliigoja.

”Huumevalistuksessa” niputetaan yhteen kannabis ja kovat huumeet, esim. heroiini, yhteen, minkä seurauksena ”valistus” menettää uskottavuutensa. ”Valistetut” käyttäjät ovat usein paremmin informoituja kuin ”valistajat”. Tästä seurannut uskottavuusongelma edesauttoi merkittävästi kannabiksen käyttäjien siirtymistä kokaiiniin Yhdysvalloissa 1970-luvulla.

Toisaalta kirja tuo esiin myös liberaalimman politiikan ongelmia. Huumausaineita on hyvin erilaisia ja samaa toimintamallia ei voida soveltaa niihin kaikkiin.

VTT Antti Koski referoi kirjaa tarkemmin Helsingin Sanomissa 31.1.03.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s