Barbara Ehrenreich: Nälkäpalkalla

Brändejä kauhistellut No Logo on viimein saanut jonkin sortin seuraajan. Barbara Ehrenreichin ”Nälkäpalkalla” (Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America) kertoo minimipalkkaisia töitä tarkoituksellisesti kokeilleen kirjoittajan kokemuksista ja siitä, miten heikosti niillä tuli toimeen. Kirjalla on sosiologista arvoakin mutta myös pahoja puutteita:

1. Yleensä minimipalkkaiset työt toimivat ponnahduslautana parempipalkkaisiin. Ehrenreich ei ottanut vastaan parempipalkkaisia töitä.

2. Ehrenreich vuokrasi kaiken. Yleensä minimipalkkaisillakin on monenlaista omaisuutta, joka nostaa elämänlaatua ja vähentää tarvetta vuokrata kaikkea.

3. On silti sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat hyvin köyhiä ja tuottamattomia ja jotka ovat hankkiutuneet usean lapsen yksinhuoltajaksi, eivät omista juuri mitään eivätkä pysty etenemään. Heidän elintasonsa ei todellakaan ole kadehdittava.

USA:ssa tätä ehkä voidaan pitää hyväksyttävänä, voihan kyseessä olla luku-, jopa kielitaidoton laiton siirtolainen, jolle tuokin asema on monta kertaluokkaa parempi kuin aiempi elämä, vaikkapa Meksikossa. Tietysti kaikki tuossa asemassa olevat eivät ole siirtolaisia ja toisaalta sitäkin useammat siirtolaiset ovat pärjänneet paljon paremmin.

Suomessa tuollaista ei haluta hyväksyä eikä tarvitsekaan. Perustulolla tai pienten tulojen verovapaudella (esim. ensimmäiset 1000 euroa kuussa) ja lapsilisillä voidaan taata huono-osaisillekin kohtuullinen elintaso riistämättä heiltä mahdollisuutta tehdä työtä ja saada sitä kautta parempi toimeentulo, sosiaalisia verkostoja, tarpeellisuuden tunne ja itsekunnioitus sekä osallisuus yhteiskunnassa.

SAK:n ”ennemmin työttömäksi kuin matalalle palkalle” -linja on nyt tuhoamassa hyvinvointivaltion rahoituspohjan, mikä tulee koskemaan kipeimmin juuri köyhimpiin. SAK on viime aikoina pyrkinyt pönkittämään tätä sisäpiirityöntekijöiden itsekästä kampanjaa Ehrenreichin kirjan avulla.

Palkkasääntely on tuhoisaa, siksi elintasoeroja on säänneltävä suoraan, ei palkkojen kautta. Yhden asian sääntely toisen korjaamiseksi aiheuttaa miltei aina suunnattomia vahinkoja.

Linkkejä:
Minimipalkkojen turmiollisuus ja USA:n working poor

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s