Visailut pois ja TV-lupamaksu historiaan

Hallitus esittää TV-lupamaksun korottamista 186,60 euroon. Ylen tarvetta perustellaan sillä, että se tekee kallista valistavaa ohjelmistoa sekä vähemmistöjen (mm. ruotsinkieliset) tarvitsemaa ohjelmistoa, joita vapaat markkinat eivät tuottaisi riittävästi.

Mikäli tämä selitys hyväksytään, ohjelmistosta tulisi poistaa ohjelmisto, jota yksityinen sektori tuottaa riittävästi, kuten ulkomaiset sarjat ja elokuvat, musiikki, urheilu, visailut ja muut kilpailut, yksittäisiä uskontoja tukevat ohjelmat, luultavasti myös tavanomaiset uutisohjelmat. Jäljelle jäisivät lähinnä eräät vähemmistöohjelmat sekä syventävät asia-, ajankohtais ja kulttuuriohjelmat.

Nämä ohjelmat mahtuisivat hyvin yhdelle TV-taajuudelle, TV2 voitaisiin myydä pois samoin kuin ainakin radiokanavat YLEQ ja YLEX. Digipuolellakin vastaava remontti olisi tarpeen. Vapautuneet kanavat lisäisivät yksityisen puolen tarjontaa, mikä tekisi monipuolisemman yksityisen tuotannon kannattavaksi. Jos Radio Extrem lakkautettaisiin ja sen tärkeimmät puheohjelmat siirrettäisiin Radio Vegaan, luultavasti yksityiset toimijat toteuttaisivat ruotsinkielisen nuorisoradion.

Ylestä tulisi täysin eriyttää viranomainen, joka asiaa raamittavan lainsäädännön avulla määrittäisi julkisen palvelun tarpeet, minkä jälkeen tarpeet toteutettaisiin ostopalveluna. Ylen muut osat yhtiöitettäisiin, ja niille voisi taata joitain sopimuksia siirtymäkauden ajan.

Kaikki muut kuin julkisen palvelun vaatimat TV- ja radiotaajuudet huutokaupattaisiin, jolloin Radio Novan kaltaiselta räikeältä korruptiolta näyttävältä taajuuden jaolta suurten puolueiden viestintäyrityksille vältyttäisiin – puhumattakaan vielä kohutummista TV-taajuuksien jaoista. Tästä saatavan rahoituksen ja em. säästöjen ansiosta TV-lupamaksut voitaisiin poistaa, mikä parantaisi suhteellisesti eniten heikoimmin toimeentulevien asemaa.

Linkkejä:
HS: Yleisradion tehtävät
HS: Yleisradion julkisen palvelun tehtävälle mietitään tarkempaa määritelmää
HS: TV-lupamaksun korotuksesta
HS: Yleisradio elää liian leveästi poliitikkojen suojeluksessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s