Chile 30 vuotta Pinochet’n kaappauksen jälkeen

Vuonna 1970 Chilen presidentiksi valittiin Salvador Allende, jonka toivottiin tekevän maasta paratiisin. Sosialisointi ja kollektivisointi romahduttivan talouden ja johtivat kiihtyvään kurjistumiseen, jonka katkaisi kenraali Augusto Pinochet’n vallankaappaus (1973). 11.9. vietetään tämän kumouksen 30-vuotispäivää.

Pinochet vapautti maan talouden, mikä teki maasta nopeasti vaurastuvan, jo nyt Etelä-Amerikan rikkaimman. Chilessä köyhienkin osa ja etenkin tulevaisuudennäkymät ovat paljon parempia kuin kolme vuosikymmentä sitten. Se ei kuitenkaan ole mikään puolustus kenraalin ihmisoikeusrikkomuksia vastaan. Hän ansaitsisi päätyä tuomioistuimen eteen ja saada rangaistuksensa.

Ei voi sanoa, että Pinochet’n hallinnon surmauttamien 3000 ihmisen kohtaloa valitettaisiin millään tavoin liikaa, mutta voisi toivoa, että vaikkapa Saddamin arviolta neljääsataa kertaa lukuisampia uhreja muistettaisiin edes yhteensä saman verran. Ihmisillä vain on tapana valita helppoja vihollisia ja sulkea silmänsä ikäviltä kysymyksiltä.

The Economist arvioi, mitä muutoksia Chilen konservatiiviseen perustuslakiin tarvittaisiin uudistusten helpottamiseksi ja ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.

Sosialistit idealistien kaavuissa

Kuten HS:n vasemmistolainen toimittaja Saska Snellman kirjoitti: ”Suomalainen solidaarisuusväki tuki Chileä sosialismin, ei demokratian takia. Se tuomitsi Chilen sotilasjuntan mutta vaikeni Itä-Euroopan diktatuureista. Vuosikymmenen kauhistuttavin tragedia, kahden miljoonan kambodzhalaisen kuolema kommunistien kuolemanleireillä, ei sekään nostattanut Suomessa suuria tunteita. Samaa kaksinaismoraalia kuin amerikkalaisillakin.”

Tietenkään syytä häpeään ei ole vain suomalaisilla. Pol Potin kommunismia tuki mm. vasemmistoälykköjen (yhä!) palvoma filosofi Jean-Paul Sartre, jonka mielestä se, että nopea kommunismiin siirtyminen vaati surmaamaan puolet Kambodzhan väestöstä, oli ikävää kuin munien rikkominen munakasta tehtäessä.

”Vihollistemme viholliset ovat ystäviämme” on kovin huono periaate idealistille, parempi idealistin kaapuun pukeutuvalle egoistille, opportunistille, kateelliselle tai katkeralle vihaajalle. USA:n huonoja tekoja voi ja tulee arvostella arvostelematta sen hyviä tai jättämällä arvostelematta sen vastustajien pahoja tekoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s