Makuukamaripuuhat poliisin valvontaan

Ihmiskauppaa ja paritusrikoksia koskevien säädösten uusimista valmisteleva oikeusministeriön työryhmä esittää parituksesta annettavan maksimirangaistuksen nostamista kolmesta vuodesta kuuteen. Työryhmä esittää myös seksin oston kriminalisointia, äänin 4-3.

Kaikkiaan Suomessa vierailee vuosittain 10 000 – 15 000 ulkomaalaista prostituoitua pääasiassa Virosta ja Venäjältä. Suomalaisia on Sallin arvion mukaan n. 50 päätoimista, osa-aikaisia ilmeisesti paljon enemmän. (Yioppilaslehti 14/03, s. 11)

”Lilja For-Ever” -tapauksia täällä ei poliisinkaan mukaan ole, vaan ulkomaisetkin naiset kyllä tietävät, mitä tulevat tekemään. (YL 14/03)

On kuitenkin joitain tapauksia, joissa parittajat eivät päästä ulkomaalaisia prostituoituja enää irti työstä ennen kuin ”sakot” on maksettu (työllä). Toimia pakottamisia vastaan tulisikin ilmeisesti kiristää. Sen sijaan nykyinen käytäntö poistaa prostituoidut maasta ja (vapaaehtoisen) parituksen kielto heikentävät prostituoitujen asemaa ja mahdollisuutta parempiin työoloihin ja -turvallisuuteen.

Vaikka jotkut voivat pitää työstään, monille se on rankkaa ja vain pienempi paha kuin vaihtoehdot – mikä tietenkään ei oikeuta ulkopuolisia pakottamaan heitä valitsemaan niitä vaihtoehtoja. Tietysti jokainen on tervetullut tarjoamaan heille vaihtoehtoja ja antamaan heidän valita vapaaehtoisesti.

Ruotsissa v. 1999 voimaan tullut ostokielto on osin siirtänyt kaupan kaduilta internetiin ja puhelinlinjoille, ja seurauksena prostituoidut kohtaavat enemmän väkivaltaa, koska asiakas pitää valita nopeammin. Lisäksi prostituoitujen toimeentulo ja valinnanvara ovat heikentyneet ja kondomia käytetään vähemmän. Näitä asioita kannattaa niidenkin pohtia,
joilla on mielestään oikeus puuttua muiden aikuisten vapaaehtoiseen keskinäiseen kanssakäymiseen.

Tasa-arvovaltuutettu Päivi Romanovin mukaan seksi on aina väkivaltaa naista kohtaan, jos siitä maksetaan, eikä kohteen suostumus poista teon tuomittavuutta. Toivottavasti tämä ei sentään koske homoprostituutiota
eikä jossain vaiheessa laajene takaisin maksuttomaankin seksiin.

Seksin oston kriminalisointia vastustavat mm. Stakes, Pro-tukipiste ry, Seksialan liitto Salli, Sexpo säätiö, Suomen humanistiliitto, kansankirkot sekä useimmat käräjäoikeudet, syyttäjänvirastot, poliisilaitokset ja tuomariyhdistykset. Kannattajia ovat ministeriöt ja naisjärjestöt – (feminististen) naistutkijoiden mielipiteet ovat jakautuneet. (HS 9.11.03, s. A6)

Aina voi lohduttautua sillä, että USA:ssa uhrittomia rikoksia on vielä paljon enemmän, esim. oraali-, anaali- ja homoseksi ovat kiellettyjä monissa osavaltioissa.

Linkkejä:
YL: Huoruuden lähteillä
VS: SALLIn puheenjohtajan haastattelu ”Kieltolakimme tuoneet Suomeen prostituutiomafian”

Yksi kommentti artikkeliin ”Makuukamaripuuhat poliisin valvontaan

  1. Joka sängyn viereen poliisi jos siinä nukkuu yksi tai kaksi henkilöä sukupuolesta ja iästä riippumatta.Jotta saataisiin epäillyttävät ja kielletyt sukupuolinormit tarkkailtua ja muutenkin vastoin hyviä tapoja lepäämiset ja nukkumiset kontrolloitua.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s