Kieltolakimme tuoneet Suomeen prostituutiomafian

Vapaasana haastatteli Seksialan ammattiliiton puheenjohtajaa kysyen alkajaisiksi siitä, miksi liitto ehdottaa uutta muotoilua parituspykälälle eikä koko pykälän poistamista sopimusvapauden vastaisena. Toki liiton esitys käytännössä tekee saman, sillä siinä paritus määritellään pakottamiseksi.

Seksialan ammattiliitto SALLIn puheenjohtaja Johanna Sirkiä (Lady Johanna):
Suomalaisten seksityöntekijöiden näkökulmasta katsottuna parituksen kriminalisoinnin kumoaminen olisi paras vaihtoehto. Seksityöntekijöiden suojelmiseksi kelpaavat aivan samat lait, jotka suojelevat kaikkia muitakin työntekijöitä.

Katso esim: http://www.salli.org/kanta/2002/03.html tai http://www.salli.org/kanta/2003/omtr/lausunto.html#5

Nämä tekstithän oikeastaan perustelevat sen, miksi parituslakia ei tarvittaisi ollenkaan. SALLIn lausunnossa ei kuitenkaan ehdoteta koko parituskriminalisoinnin poistamista vaan parituksen uudelleenmäärittelyä. Tähän on kaksi syytä:

1) On poliittisesti epärealistista vaatia koko parituksen poistamista, mm. sen takia että Suomi on kansainvälisoikeudellisesti sitoutunut kriminalisoimaan parituksen ja sen takia että yhteiskuntamme ei ole kypsä näin isoon muutokseen.

2) Ulkomaalaisten prostituoitujen asema ei käytännössä paranisi, vaikka parituskriminalisointi poistettaisiin, koska heille kaikille todennäköisimmin ei kuitenkaan myönnettäisi työlupia. Joten suurin osa ulkomaalaisista toimisi laittomana työvoimana, vaikka seksibisnes sinänsä olisikin laillistettu. Heidän kannaltaan on todennäköisesti parempi, että meillä olisi SALLIn ehdottamalla tavalla uudistettu parituslaki kuin se että mitään parituslakia ei olisi.

VS: Sivuillanne sanotaan, että Suomessa toimivat ulkomaiset(kin) prostituoidut ovat vapaaehtoisia. Maksavatko he vapaaehtoisesti korkeaa provisioita mafialle?

Ainakin jossain määrin vapaaehtoisesti: mieluummin he maksavat provision kuin jäävät ilman mahdollisuutta ansaita rahaa.

Ei kuitenkaan täysin vapaasta halusta: jos ulkomaalaisilla prostituoiduilla olisi mahdollisuus valita jokin muu keino tehdä seksityötä Suomessa kuin mafian palveluksessa, niin varmasti suurin osa valitsisi jonkin muun keinon. Ennen vuonna 1999 tapahtunutta ulkomaalaislain muutosta osa ulkomaalaisista prostituoiduista työskenteli itsenäisesti joutumatta maksamaan mafialle.

Nähdäkseni provision suuruutta isompi onglema on se, että ulkomaalaisilla prostituoiduilla ei ylipäänsä ole minkäänlaisia reiluja neuvottelumahdollisuuksia ”työnantajansa” kanssa.

Katso: tekstistä http://www.salli.org/kanta/2003/omtr/lausunto.html#4 kohta: 4.2. Naiskaupan syyt ja ongelmat.

VS: Poliisin mukaan miltei kaikki Suomen prostituoidut joutuvat maksamaan mafialle.

Poliisin ”tieto” pitää paikkansa ainoastaan ulkomaalaisten prostituoitujen osalta. Suomalaiset prostituoidut (sekä ne ulkomaalaiset prostituoidut joilla on oleskelulupa Suomessa) eivät maksa mafialle. Katso: http://www.salli.org/tiedotteet/tiedote4.html.

Miksi poliisi levittää harhaanjohtavaa tietoa? Luulenpa, että he haluavat kampanjoida telekuunteluoikeuksien puolesta.

[Haastattelun jälkeen poliisikin on perääntynyt tuosta tiedosta.]

VS: Kannattaisitteko telekuunteluoikeutta tavallisesta tai edes törkeästä parituksesta, jos ne määriteltäisiin lausuntonne mukaan?

En ole tutkinut asiaa niin hyvin, että voisin ottaa siihen kantaa. Myöskään SALLI ei ole ottanut asiaan kantaa.

VS: Missä määrin uskotte tuntemienne prostituoitujen edustavan koko ammattikuntaa, erityisesti onko luultavaa, että mafian ruotuun painostetut, väkivallalla uhatut ja muuten huono-osaisimmat ovat aliedustettuina tuntemienne joukossa?

Minkä ihmeen takia ihmiset ajattelevat, että prostituution harjoittaminen sinänsä tekisi ihmisestä automaattisesti otollisen uhrin mafian painostukselle?

Mafia toimii liiketaloudellisin perustein: he tekevät rahaa keinoilla, joilla sitä pystyy tehokkaimmin tekemään.

Ulkomaiset prostituoidut ovat mafialle hyvä bisnes monesta syystä:
1) Ulkomaiset prostituoidut ovat ulkomaalaislain prostituutiopykälän takia käytännössä lainsuojattomia, joten he eivät voi vapaasti turvautua virkavaltaan kohdatessaan kiristystä.
2) Kyseessä on suuret rahat, sillä ulkomaiset prostituoidut käyvät Suomessa keikkatyössä tarkoituksenaan tienata mahdollisimman paljon rahaa mahdollisimman nopeasti ja sitten palata takaisin kotiin.
3) Ulkomaiset prostituoidut tarvitsevat yleensä jonkinlaisia välikäsiä oman toimintansa organisoimiseen, eikä tähän ole tarjolla mitään laillisia vaihtoehtoja.

Tätä tilannetta mafia käyttää hyväkseen: se organisoi ulkomaalaisten prostituoitujen toiminnan ja ottaa siitä itselleen kunnon provisiot.

Sen sijaan suomalaiset prostituoidut eivät ole mafialle kiinnostavia monesta syystä:
1) Jos suomalaista prostituoitua rupeaa kiristämään, hän voi tehdä asiasta ilmoituksen poliisille.
2) Sellainen suomalainen prostituoitu, joka osaa itse järjestää oman bisneksensä, ei tavitse mafian organisoimia palveluja mihinkään, joten mafialla ei ole tarjottavana mitään vastapalveluksia, joista suomalaisen prostituoidun kannattaisi maksaa.
3) Sellainen prostituoitu, joka ei osaa itse järjestää omaa toimintaansa, ei todennäköisesti myöskään tienaa kovin hyvin. Sellaisen kiritäminen olisi vain voimavarojen tuhlausta ja turhaa riskien ottamista.

Oleellinen pointti on siinä, onko ihmisellä todellinen mahdollisuus turvautua virkavallan apuun mahdollisissa uhkailu-, kiristys- ja väkivaltatilanteissa. Ulkomaalaisilla prostituoiduilla ei tätä mahdollisuutta ole, koska ulkomaalaislain mukaan prostituutiosta epäilty voidaan karkottaa maasta, joten virkavaltaan turvautuminen johtaisi toimeentulomahdollisuuksien loppumiseen.

Mikäli seksipalvelujen ostamista ja/tai myymistä kriminalisoidaan ja tällaista lakia ruvetaan myös valvomaan, niin että suomalaisetkaan prostituoidut eivät enää uskalla kääntyä virkavallan puoleen, niin silloin on vaarana, että myös suomalaisetkin voisivat joutua maksamaan suojelurahoja mafialle.

Palataan vielä näihin kysymiisi huono-osaisiin suomalaisiin prostituoituihin. Sikäli kuin mafia heistä jotakin hyötyy, se tapahtuu huumekaupan avulla. Yksi tapa rahoittaa huumeiden käyttöä on prostituutio. Huumeita myymällä mafia pystyy keräämään voittoja suomalaisilta huono-osaisilta eli narkomaaniprostituoiduilta. Sikäli kuin väkivaltaa esiintyy, on kyseessä huumevelkojen perintä.

Mafia ei ole niin tyhmä, että se yrittäisi käyttää valtaa sellaiseen henkilöön, johon sillä ei ole valtaa. Suomalainen prostituoitu, joka ei ole huumekoukussa, ei ole mafian kiristettävissä.

[VS: SALLIn etupäässä edustamien suomalaisten prostituoitujen lyhytnäköisen edun mukaista olisi tukahduttaa kilpailua ja hankaloittaa ulkomaalaisten prostituoitujen asemaa. Niinpä em. kannoissa lienee kyse joko halusta korjata vakavia epäkohtia tai pelosta, että mafian aseman vahvistuminen voisi jossain vaiheessa uhata SALLInkin edustamaa väkeä. Oli selitys kumpi tahansa, se viittaa siihen, että SALLI tosissaan uskoo siihen, mitä sanoo. Liiton sivut sisältävät melkoisesti hyvin työstettyä informaatiota alasta ja sen ongelmista, ja riippumattomien tutkijoidenkin mukaan ne tarjoavat varsin asiantuntevaa tietoa ja perusteltuja näkemyksiä ainakin osasta seksipalvelualaa.]

Linkkejä:
Seksialan ammattiliitto SALLI
VS: Makuukamaripuuhat poliisin valvontaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s