Ben Zyskowicz: Taistolaisten tavoitteena oli diktatuuri

Taistolaisajasta väitöskirjaa valmisteleva historioitsija Jukka Relander sanoi Ylioppilaslehdessä 7/04:

”Mielestäni taistolaisuutta ei silti kannata tarkastella siitä näkökulmasta, että heidän tavoitteenaan olisi ollut diktatorinen, omia kansalaisia vainoava järjestelmä. Kai taistolaisten pyrkimyksenä oli parempi yhteiskunta, jonka saavuttamiseksi he olivat valmiita käyttämään keinoja, jotka eivät jälkikäteen vaikuta hyväksyttäviltä. Mutta niitähän ei toisaalta käytetty.”

Ben Zyskowiczin mielessä Relander on väärässä, hänestä sekä tavoite että keinot olivat tuomittavia. Näin hän kirjoittaa:

Uncle Benzillä on asiaa: ”Nyt näkyy taas olevan kampuksilla väkeä, josta osa kutsuu itseään kommunisteiksi ja joka haluaisi Suomeen ja koko maailmaan sosialismin ja kommunismin säilyttäen samalla – ainakin puheissa – monipuoluedemokratian ja ihmisoikeudet. Ei onnistu. Ei ole koskaan onnistunut. Eikä tule koskaan onnistumaan.”

Zyskowicz tekee selvän eron taistolaisten ja vasemmistososialistien/eurokommunistien (”parempien sosialistien”) välille. Hänen mukaansa eurokommunistit, kuten Suomessa SKP:n ja SKDL:n enemmistö, eivät olisi sulkeneet porvareita uudelleenkasvatuslaitoksiin tai keskitysleirille, vaikka tietysti omaisuus olisi sosialisoitu:

”Porvarilta olisi ilmeisesti mopoa lukuun ottamatta muu omaisuus pääasiassa viety ja oma puolue sekä vapaat vaalit olisi lakkautettu. Mutta hän olisi todennäköisesti saanut (henkilökohtaisesti) jakaa monisteita Vanhan kulmilla ja pitää puhetta pienimuotoisissa kokouksissa – ilman kovaäänistä.”

”Hyvä tavoite” ei oikeuta ihmisoikeuksien epäämistä:
”Totta kai taistolaistenkin pyrkimyksenä oli ’parempi yhteiskunta’. Minkä yhteiskunnallisen liikkeen pyrkimyksenä ei periaatteessa olisi parempi yhteiskunta? Niin oli ilmeisesti myös Leninin, Stalinin, Hitlerin, ja Pol Potin pyrkimyksenä.”

”He eivät tienneet” on Zyskowiczin mielestä katteeton argumentti:
”Kaikkea kommunistista urkintaa, sortoa ja terroria sekä ympäristöraiskausta ei tietenkään Suomessa 1970-luvulla tunnettu. Kuitenkin jokainen taistolainenkin tiesi riittävästi. Kuka ei olisi kuullut Berliinin muurin olemassa olosta ja sen juurelle ammutuista pakolaisista? Kuka ei tiennyt, että sosialistimaissa vallitsi yhden puolueen diktatuuri ilman vapaita vaaleja? Kuka oli epätietoinen siitä, että näiden maiden kansalaisilta puuttuivat sellaiset perustavaa laatua olevat ihmisoikeudet kuin sananvapaus ja yhdistymisvapaus? Ken oli tietämätön toisinajattelijoiden ahdistelusta ja vainosta? Tämän kaiken taistolaisetkin tiesivät ja tätä kaikkea he kiivaasti puolustivat ja perustelivat.”

Zyskowicz korostaa, että Relanderin pitää väitöskirjaansa tutkia enemmän alkuperäistekstejä kuin sitä, mitä ex-taistolaiset tänään väittävät sanoneensa 30 vuotta sitten. Myöskään kampusten nykyisille sosialisteille hän ei anna toivoa:

Tuleekin vielä aika, jolloin kansat mm. Pohjois-Koreassa ja Kuubassa kaatavat kommunistisen diktatuurinsa.

Ben Zyskowicz: Taistolaisten tavoitteena oli diktatuuri
Ylioppilaslehti: Tuhannen ja yhden totuuden taistolaisuus

Sittemmin taistolaiset ovat puolustautuneet, että eivät he kannattaneet sosialismia Neuvostoliiton ja (kaikkien) muiden sosialististen maiden harjoittamien ihmisoikeusloukkausten vuoksi vaan niistä huolimatta. Sama pätee moniin kansallissosialismin (”natsismin”) kannattajiin. Kumpikaan ratkaisu ei ole hyväksyttävä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s