EU sai 10 uutta jäsenmaata

Vappuna EU:hun liittyi 10 uutta jäsentä. Useimmat 15 vanhasta jäsenmaasta ottivat käyttöön siirtymäajat, joina uusien jäsenmaiden työvoima ei saa vapaasti liikkua. Ruotsissa demarihallituksen yrityksen torjui yhtenäinen oppositio, Suomessa muu hallitus tuki vastaavaa esitystä opposition, etenkin Vihreiden ja Kokoomuksen vastustuksesta huolimatta. Tämän seurauksena ulkomaille rekisteröidyt yritykset alkavat välittää työvoimaa Suomeen, osa lakeja ja yleissitovia työehtosopimuksia rikkoen. Menettäjiä ovat näin ollen ay- ja työnantajajärjestöt, jotka siksi yksimielisesti vastustavat siirtymäaikoja. Sen sijaan köyhempien maiden työntekijät voivat jopa hyötyä runsaammista työtilaisuuksista alemman työn hinnan myötä, mutta tähän olisi syytä löytää parempia ratkaisua kuin ylimääräistä byrokratiaa ja välitysportaita vaativa siirtymäaikajärjestelmä.

Liitosta pelätään turhaan. Mitä erilaisempia ovat maat, joiden väliltä kaupan esteet poistetaan, sitä enemmän ne voittavat kummankin erikoistuessa suhteellisen etunsa mukaisiin hyödykkeisiin. Tietysti laajenemisesta riippumatta Suomen työmarkkinoiden tulisi mahdollistaa työllistyminen myös vähemmän tuottaville työntekijöille. Sosiaaliturvan mahdolliset keinotteluun houkuttelevat porsaanreiät tulee toki myös korjata.

Läheisyysperiaate ja uudet jäsenmaat

Toivottavasti läheisyysperiaatteen mukaisesti eri maiden annetaan kokeilla erilaisia järjestelmiä ja näin hyvien periaatteiden levitä vapaaehtoisesti maasta toiseen sen sijaan, että keskushallinto jäykästi pakottaisi kaikki samaan muottiin. Meillä on paljon opittavaa vaikkapa Viron työmarkkinoista, jotka ovat kestäneet valtavat shokit yllättävän hyvin ja joilla palkat nousevat yhä lähes kymmenen prosentin vuosivauhtia ay-liikkeen puutteen ja kilpailun ansiosta. Vastaavasti myös valtioiden tulisi jättää kunnille ja kuntien yksittäisille ihmisille enemmän päätösvaltaa asioihinsa. Oikeampi suunta vallanjaossa olisikin alhaalta ylös eikä ylhäältä alas.

Keski- ja Itä-Euroopan maat ovat liittyneet ja liittymässä Natoon kenties vieläkin innokkaammin kuin EU:hun. Meidän vanhan Euroopan asukkaiden on vaikea ymmärtää, miltä tuntuu elää vuosikymmeniä totalitarismin ikeen alla ja odottaa turhaan, että USA tulisi auttamaan. Siksi emme myöskään kykene ymmärtämään näiden maiden valmiutta tukea Irakin vapautusta, jolla on yhä Irakin kansan ylivoimainen tuki USA:n sittemmin harjoittamasta ala-arvoisesta hallinnoinnista huolimatta.

Halpa viina tulee valtiontaloudelle kalliiksi

Lapsikin ymmärtää, että suomalaisten tarve hakea halpaa viinaa Virosta on älytöntä, turhaa vaivaa, siis kansantaloudellista tuhlausta. Joko pitäisi poistaa alkoholivero Suomessakin ja samalla antaa kunkin maksaa itse tarvitsemansa terveydenhoito – tai kun tähän tuskin ollaan valmiita, periä haittavero jokaisesta Suomeen tuotavasta pullosta, myös EU-maista tuoduista, jotta viinan aiheuttamia haittoja ei tarvitse maksattaa työtä verottamalla. Sama pätee tupakkaan – kenties muihinkin päihteisiin. Tuontirajoituksia ei siis tarvita, mutta veroa ei siis pitäisi voida välttää, vaikka toisi pullot itse Suomeen. Tämän jälkeen tuskin kukaan vaivautuisikaan tuomaan ulkomailta muuta kuin sellaisia juomia, joita kotimaasta on hankala saada. On käsittämätöntä, että alkoholiongelmaan ei edes yritetä tarttua tosissaan EU:ssa, kun taas sitä huomattavasti pienempään huumeongelmaan puututaan paljon rivakammin – ei siihenkään liiaksi mutta väärillä tavoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s