WTO lopettaa maataloustukiaiset?

Cancúnin WTO-kokouksen epäonnistuminen alkusyksyllä sammutti kehitysmaiden toivon saada rikastua vapaakaupalla – vai sammuttiko? Kokouksen epäonnistuminen esti rauhanlausekkeen (Peace Clause) uusimisen, joten nyt maat voivat haastaa toisensa WTO:ssa tukiaisista, jos voivat osoittaa niiden vääristävän maailmankauppaa, ja sitähän jokainen tuotantoon sidottu tuki vääristää; vain sosiaaliset tuet ovat neutraaleja.

Ensimmäisenä tähän tarttui Brasilia, joka nosti kanteen USA:n puuvillatukiaisista. WTO:n alustava päätös 27.4.04 oli, että nämä kolmen miljardin dollarin tuet ovat WTO:n sääntöjen vastaisia. Varsinainen päätös tulee kesäkuussa, joskin sen jälkeenkin nähdään vielä useampi vaihe ennen toimeenpanoa.

Antaako kala vai opettaako kalastamaan?

Kansalaisjärjestö Oxfam on todennut, että puuvillatukiaiset ovat painaneet 10 miljoonaa ihmistä köyhyyteen. EU:n kauppapolitiikka tappaa 6600 ihmistä joka päivä.

Kaikkiaan rikkaat maat tukevat maatalouttaan 300 miljardilla dollarilla vuodessa, mikä on niin YK:n kuin Oxfamin ja monien muiden kansalaisjärjestöjen mukaan pahin köyhyyden voittamisen este maailmassa. Köyhien maiden on voitava tuottaa reilussa kilpailussa niitä tuotteita, joissa niillä on suhteellinen etu. Köyhillä mailla näitä ovat yleensä työvoimaintensiiviset tuotteet.

Vertailun vuoksi: kehitysavun tuplaaminen, joka on täysin utopistinen tavoite, auttaisi kehitysmaita vain noin kuudenneksella siitä missä vapaakauppa, pitkällä aikavälillä sitäkin vähemmän. Moni vain haluaa mieluummin viherpestä omaatuntoaan heittelemällä murusia samalla kun toisella kädellä painaa kehitysmaiden päitä veden alle.

Nyt kolmannen maailman toivo on tässä ja tulevissa kehitysmaiden kanteissa: kaatuuko kaikkien maataloustukien oikeutus WTO:ssa? USA aikoo valittaa päätöksestä väittäen, että heidän tukiaisensa eivät vaikuta kauppaan. George W. Bush on myös korottanut roimasti muita maataloustukia vaikkei ylläkään pahan akselin eli EU:n ja Japanin tasolle. Todennäköisesti Bush toimii kuten terästullikiistassakin: viivyttää päätöstä mahdollisimman pitkälle ja poistaa tukiaiset viime hetkessä. Niinpä mitään ei tapahdu ennen USA:n presidentinvaaleja.

Europarlamentin liberaaliryhmän tavoitteena on kaikkien tukiaisten poistaminen. Surullista kyllä, ryhmässä toimii Suomesta RKP:n (ja potentiaalisten tulevien Liberaalien edustajien) lisäksi Keskusta-puolue, jonka asenne kehitysmaihin on huomattavasti nuivempi.

Linkkejä:
NY Times: W.T.O. Rules Against U.S. on Cotton Subsidies
VS: WTO-kokous epäonnistui
VS: EU:n tullimuurit tappavat – vähentääkö Cancún kärsimystä?
VS: Eero Heinäluoma (sd) myöntää tarpeen poistaa maataloustuet ja tullit
VS: Kehitysmaiden köyhdyttäminen Suomen päätehtävänä WTO-neuvotteluissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s