Mistä itsemurhapommittajat tulevat?

Itsemurhapommittajat ovat keskimääräistä koulutetumpia. He eivät ole köyhiä, uskonnollisia, mielisairaita, itsemurha-alttiita tms. sen enempää kuin muutkaan kansansa jäsenet. Näin raportoi New Scientist -lehti. Sen mukaan oikeissa olosuhteissa lähes kenestä tahansa saadaan itsemurhapommittaja.

Itsemurhapommittajat ovat joko marksilais-leniniläisiä (Tamilitiikerit 75 iskua 1980-2003, Kurdistanin työväenpuolue PKK 9) tai islamistisia (Hamas 63, Irakin USA-vastaiset ryhmät? 59, Al-Aksa 44, Kashmirin separatistit 32, Hizbollah 30, Al-Qaida 20, Jihad 19, islamistiset tshetsheenit 16). Edelliseen ryhmään kuuluvat myös kymmenet muut murhapommittajat kuten Länsi-Euroopassa yhä tappavat IRA, ETA ja Punaiset prikaatit. Nämä kaikki ääriryhmät ovat pieniä vähemmistöjä kansojensä, toisinaan ryhmittymiensäkin sisällä.

Jotta ihmiset omaksuisivat äärimielipiteitä ja olisivat valmiita äärimmäisiin tekoihin muita ihmisiä vastaan, yleensä on tarpeen vuosien elämä siten, että kohdataan aidossa vuorovaikutuksessa vain samanmielisiä. Tällöin vähitellen oma näkemys alkaa tuntua yhä varmemmalta ja väistämättömämmältä. Toisia mielipiteitä edustavia ei edes kuunnella tosissaan vaan heidät torjutaan ad hominem -argumentein. Vastaava on tosin valitettavan yleistä ”valtavirtaihmisillekin”. Harva ihminen aina pohtii aidosti, voisiko sittenkin olla väärässä ja toinen oikeassa.

Samantapainen resepti on tuottanut myös kotoiset eläinoikeus- ym. sabotöörimme (kettutytöt, teuraskuljetusten sabotoijat jne.), eikä ero taistolaisiinkaan ole suuri.

Kun henkilö alkaa olla valmis, hänet saatetaan sanomaan monesti, miten iskut ovat oikein, sitten että hänkin osallistuu niiden tekemiseen. Sinettinä on sitova lupaus, josta ei enää kehtaa perääntyä. Etenkin kirjeitä ja videoituja puheenvuoroja omaisille käytetään tällaiseen sitouttamiseen.

Joskus näin vain käy, toisinaan henkilö tarkoituksellisesti johdatetaan näiden vaiheiden läpi vahvan propagandan tuella, kuten Hamasin koulutuksessa. Palestiinassa tosin lisävaikuttimena oli Saddam Husseinin jokaisen itsemurhapommittajan perheelle maksama valtaisa palkkio.

Linkkejä:
What makes bombers tick?
VS: Punainen Jihad – antiamerikkalaisuus ja al-Qaida liittoutumassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s