Grameen – köyhien pankki

Vuonna 1974 nuori bangladeshilainen taloustieteilijä Muhammad Yunus käveli työhönsä köyhän Jopran kylän läpi. Hän päätti viedä ryhmän oppilaita ”kenttätutkimukseen” kylään. He haastattelivat köyhää naista, joka osti lainarahalla bambua tuolintekoon. Hän olisi tienannut hyvin, elleivät koronkiskurit olisi perineet jopa 10 %:n viikkokorkoa.

Yunus lainasi omasta kukkarostaan 17 puntaa 42 korintekijälle. Kaikki maksoivat takaisin, ja heidän rikastumiskierteensä alkoi, kun he vapautuivat korkokierteestä. Yunus innostui tästä ja yritti saada pankit lainaamaan alueen köyhimmille, mutta pankkiirit selittivät, ettei se ole kannattavaa, koska köyhillä ei ole antaa vakuuksia takeeksi lainan takaisinmaksusta.

Yunus otti sitten itse lainan pankista ja alkoi lainata yhä useammalle, ja nyttemmin Yunuksen perustaman Grameen-pankin mikroluotoilla miljoonat ovat voineet ponnistella itsensä pois köyhyydestä, pankilla on 12 000 työntekijää ja 1267 konttoria ja se tekee viiden miljoonan euron vuosittaista liikevoittoa.

Monesti Grameen-pankki järjestää lainaajat yhteisvastuisiksi ryhmiksi, joiden jäsenet tukevat toisiaan. Takaisinmaksu tapahtuu hyvin pienissä erissä. Luottotappiot jäävät alle prosenttiin, pankki perii lainoista hieman korkeampaa korkoa kuin tavalliset pankit, tekee voittoa, ja lainansaajat pystyvät vähä vähältä siirtymään lainoista toimintansa omarahoitukseen. Pankki on 94-prosenttisesti lainansaajiensa omistama.

Köyhät ostavat rahalla kaupusteltavaa, maatalouseläimiä tai muuta päästäkseen alkuun. Yksi toisensa jälkeen he ovat voineet vaihtaa kerjäämisen yrittämiseen. Grameen-lainalla moni köyhä on ostanut kännykän, jota vuokraamalla hän on vaurastunut ja samalla tarjonnut kotikyläläisilleen mahdollisuuden pitää yhteyttä sukulaisiinsa, hoitaa asiakassuhteita ja parantaa liiketoimintaansa. Grameen on myös alkanut varustaa kyliä tietotekniikalla, joka ei edes vaadi lukutaitoa.

”Tarvitaan vain luottamusta köyhiin”

”Jatkuva ilmaisapu vain luo riippuvuutta, tappaa aloitekyvyn ja auttaa köyhyyttä jatkumaan”, Yunus totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK 42/2004), jossa hän sanoi uskovansa, että maailman köyhyys voidaan puolittaa vuoteen 2015 mennessä. ”Tarvitaan vain luottamusta köyhiin. Heidän on se itse tehtävä. – – Teillähän [Suomessa] on mainio sosiaaliturva. Mutta on tuhoisaa elä jatkuvasti sen varassa, ilman työn tuomaa arvostusta ja itsetuntoa.”

Olisiko tämä edes mahdollista puolisosialistisessa EU:ssa?

Grameen-pankki lainaa lähinnä naisille – he ovat keskimäärin luotettavampia lainaajia. Näin se on voinut jatkaa ja laajentaakin toimintaansa kannattavasti, vaikka sen asiakkaat ovat usein rutiköyhiä.

EU pyrkii kieltämään ihmisten ja yritysten oikeuden päättää tällä tavalla omasta omaisuudestaan ”syrjivästi” samoin kuin sukupuolen huomioinnin autovakuutusten tai hiustenleikkuun hinnoissa tai Italiassa yleisen käytännön, jossa naiset pääsevät halvemmalla jalkapallo-otteluihin, koska heidän läsnäolonsa vähentää katsomoväkivaltaa, jne. Näillä näkymin pyrkimys myös onnistuu.

Tietysti olisi hienoa, jos jokaista voitaisiin aina kohdella täysin yksilöllisesti, mutta markkinatalouteen kuuluu valinnanvapaus – jokainen on vapaa perustamaan ravintolan, jossa on ikärajojen sijaan kypsyyskokeet ovella. Joku toinen yrittäjä mieluummin tyytyy summittaisempaan tilastolliseen valikointiin. Yrittäjä, joka parantaa valikoinnin oikeudenmukaisuutta ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia, pärjää kilpailussa paremmin, mutta harva asiakas haluaa maksaa huippukorkeaa sisäänpääsymaksua, vaikka saisikin vähän oikeudenmukaisemman valikoinnin.

Valinnanvapaus johtaa parhaaseen lopputulokseen – juuri se on saanut Grameenin mallin leviämään ympäri maailman ja mikroluotot vapauttamaan miljoonien köyhien tarmon ja yritteliäisyyden köyhyydenvastaiseen työhön.

Linkkejä:
http://www.grameen.com
Ip: Köyhien pankki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s