Älä osta mitään -päivä et al.

Ti 14.12.04: Norberg ja hänen lukijansa kertovat, miten Romanian presidentinvaaleissa liberaalit kukistivat kommunistit. Seuraavana Norberg odottaa Ukrainan liberaalien lopullista voittoa.

Ruotsin ay-liike yritti estää latvialaisia rakennusmiehiä työskentelemästä maassa. Ensin he selittivät auttavansa näitä saamaan yhtä korkeaa palkkaa kuin ruotsalaiset, mutta tähän oli vaikea uskoa enää siinä vaiheessa, kun he gansterijoukon tavoin väkisin estivät latvialaisia pääsemästä töihinsä ja huusivat: ”Go home, go home”. Latvialaisten palkka oli sentään triplasti se, minkä he olisivat saaneet kotimaassa, ja siksi he tulivat vapaaehtoisesti Ruotsiin töihin. Tämäkö on ay-liikeen solidaarisuutta?

Ruotsin demaripääministeri antoi ymmärtää, että asia ei ole henkilökohtainen vaan kaikkia ulkomaalaisia vastaan.

Samaan tapaan esim. virolaiset merimiehet ovat vastustaneet suomalaisen Merimiesunionin ”apua”, joka vei heiltä työt. Tunnustakaa pois ay-aktivistit: rahaa te materialistit vain haluatte, itsellenne.

Latvian ulkoministeri kysyi, että jos ruotsalaiset ovat noin huolissaan latvialaisista, mikseivät he ole huolissaan Latvian ruotsalaisten yritysten työntekijöistä, jotka ansaitsevat yli puolet vähemmän?

La 11.12.04:
”Teoriamme mukaan raha-, finanssi- ja talouspolitiikassa on parasta, jos poliitikot tekevät niin vähän kuin mahdollista”.
– Finn Kydland, toinen vuoden 2004 talousnobelisteista.

Ma 6.12.04:
Kuussa on yllin kyllin helium 3:a, jolla maapallon energiantarve tyydytettäisiin sadaksi vuodeksi. Vuoden tarve olisi 100 tonnia, mikä voitaisiin tuoda neljällä avaruussukkulareissulla. Luonnonvarojen loppumisen ennustajat saisivat perehtyä maailmankaikkeuden luonnonvaroihin, tai aluksi edes aurinkokuntamme.

La 27.11.04: Älä osta mitään -päivä
Norberg kertoo, että hänestä on hyvä kyseenalaistaa kulutuskäyttäytymisensä, mutta sellaiset valinnat ovat mahdollista vain vapaassa markkinataloudessa. Älä osta mitään -päivän ideologia johtaa päinvastaiseen. Sosialismissa, silloin kuin lihaa tai vihanneksia on kaupassa, sinun piti mennä sinne ja ostaa ennen kuin se ehti loppua. Ja jos olit odottanut autoa vuosikymmenen, sinun piti ostaa se juuri silloin kuin hallitus viimeinkin antoi sinun ostaa – ja sellainen, jollaisen se antoi sinun ostaa. Sosialismissa myös monen tuotteen hinnat on säännelty hyvin alas, mistä seuraa, että on typerää tuhlausta olla ostamatta. Jos ”Älä osta mitään” -ihmisten ideologia pääsisi vallalle, meillä olisi joka päivä ”Osta kaikkea” -päivä.


Tekstit ovat osin toimituksen mutta perustuvat Johan Norbergin blogiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s