Ay-liike nojaa työpaikkakiusaamiseen

Suomen Kuvalehti kertoi 18.2. (s. 36-39) bussinkuljettaja Anja Heinosesta. Kun hän ei voinut hyväksyä laitonta lakkoa eikä hänellä ollut siihen varaakaan, mies kun on pitkäaikaistyötön, Heinonen erosi liitosta ja teki työnsä lakosta huolimatta.

Oikeuden työhön ja oikeuden olla kuulumatta yhdistyksiin turvaava perustuslaki ei vaivannut ay-aktiiveja, jotka työnteon sijaan menivät joka päivä työpaikan porteille kiusaamaan työtään tekeviä ja jopa väkivalloin estämään heitä tekemästä työtään. Heinoseenkin lakkokenraalit kävivät käsiksi ja välillä paikalle piti kutsua poliisi.

”Joka aamu töihin tullessani autoni kylkiä ja kattoa hakattiin, renkaita potkittiin, huudettiin ja kirottiin. Uhattiin väkivallalla.”

Kun uhkailu ei riittänyt, tarvittiin hevosenpää. Heinonen oli luullut olevansa kotipiirissään turvassa uhkailijoilta ja järkyttyi pahasti, kun hänen autonsa renkaat oli yön aikana viillelty. Todisteet eivät riittäneet tekijän yksilöimiseen, mutta muuten tapaus oli niin selvä, että Connexin vakuutus korvasi kulut.

Lakon jälkeenkin työpaikkakiusaus jatkui, autoja sabotoitiin ajokyvyttömiksi, ilkeiltiin härskisti niin edessä kuin selän takana, ilmoitustauluille tuli päivittäin ilkeilyjä ja alatyylistä kirjoittelua. Lopulta Heinosen mielenterveys petti ja hän joutui sairaslomalle.

Connexin pääluottamusmies Jori Kopra ei tunne sääliä Heinosta kohtaan: ”Kyllä rikkurit ovat aina saaneet kuulla kunniansa. Ei tämä ensimmäinen kerta ole.”

”Ihmettelin kovasti kun näin, että hän ajoi, osa-aikainenkin. Jos on niin hullu, niin siitä vaan! miesvaltainen ala ja muutenkin.”

Työpaikkakiusaus on tärkeä elementti ay-liikkeen hupenevan suojelurahanmaksajajoukon pelottelussa, monella työpaikalla tärkeämpi kuin näiden suojelurahojen veronvapaus. Aina silloin tällöin joku toimittaja rohkenee raportoida tapauksista ja joutuu samantien ay-liikkeen mustalle listalle.

Bussilakolla ei vaikutuksia

AKT ilmoitti lakon syyksi sen, että Connex ja Concordia olivat lisänneet osa-aikaisten määriä ja nämä pitäisi saada kokoaikatyöhön. Kummallakin oli n. 30-40 osa-aikaista yhteensä 1300 kuljettajasta. Connexin mukaan yrityksessä osa-aikaisilla on ollut koko ajan mahdollisuus siirtyä kokopäivätyöhön ja sellaiseen olisi kuljettajapulan vuoksi tarvettakin. Lakosta huolimatta osa-aikaisten määrä on suunnilleen ennallaan, nämä työntekijät kun haluavat olla osa-aikaisia.

Lakon todellinen syy olikin vahvistaa AKT:n valtaa ja yrittää kaataa Tupo lakolla, jota kuljettajatkin pitivät turhana. AKT sai näin hyvän tekosyyn jättäytyä Tupon ulkopuolelle ja kiristää reilusti lisää rahaa uhkaamalla pysäyttää Suomen viennin. Satamat AKT pysäytti jo bussilakossakin.

Linkkejä:
Lakko (Liberalismi.net)
VS: AKT – lain yläpuolella
VS: SAK toimii itse työnantajana viidakon lakien mukaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s