Paperityöläisten palkkataso vie työpaikat Suomesta

Paperinteko kannattaa Suomessa heikommin kuin muualla. Jopa Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen myöntää, että syinä ovat sekä se, että palkat ovat täällä korkeampia kuin kilpailijamaissa, että se, että markkinat ovat kaukana Suomesta (Talouselämä 18/05). Osa tuotannosta uhkaa siirtyä Keski-Eurooppaan ja osa kauemmaksi; nykykustannustasolla Suomeen ei enää juuri investoida.

Ennen on uskottu, että työn kysynnän hintajousto olisi tehdastyössä melko alhainen eli että palkanalennukset (tai palkan korottaminen hitaammin kuin tuottavuus kasvaa) parantaisivat työllisyyttä vain vähän. Nyt näyttää siltä, että rajoitettaessa tarkastelu Suomeen tämäkään ei pätisi. Paperiliitto näyttää kuitenkin valinneen jo töissä olevien etujen puolustamisen ja viittaavan kintaalla työttömille ja työmarkkinoille tuleville nuorille. Ahonen myös sanoo jo valmiiksi, että laskisi se työllisyys vaikka liitto työnantajien vaatimuksiin suostuisikin (TE). Ehkä, muttei ainakaan yhtä paljon.

Globaalilla tasolla korkea palkkataso heikentänee työllisyyttä jonkin verran vähemmän kuin vain yhtä maata tarkasteltaessa, mutta ei sekään ole merkityksetöntä. Esimerkiksi UPM-Kymmenen henkilökulut ovat 20 % kaikista kustannuksista.

Ruotsin Pappers tietysti mielellään tukee Paperiliiton palkka- ja työehtovaatimuksia saadakseen tehtaat siirtymään Suomesta Ruotsiin. Tämä tapahtunee siten, että uudet investoinnit tehdään ulkomaille ja Suomessa tehdas toisensa jälkeen suljetaan vanhetessaan. Sulkeminen onkin jo alkanut. Nykyisellään paperimiesten keskipalkka on 41 000 euroa vuodessa, ja jopa laitoksille tuleville siivoojille vaaditaan Paperiliiton sopimus ja akateemista tasoa oleva palkka. SAK:n ja Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Matti Huutola ehti jo uhkailla yleislakolla Paperiliiton tueksi.

Talouselämä 18/2005, s. 22-28 kertoo aiheesta enemmän.

Linkkejä:
VS: paperityöläisten(kin) lakkoilusta
TE: Ylityökielto Ruotsin paperitehtaisiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s