Työeläkeyhtiöt lakkautettava – eläketuotot nousevat kolmanneksen

Sijoitus- ja rahoitusalan asiantuntija Nicholas Anderson, Svensk Exportkreditin maajohtaja, kirjoitti Helsingin Sanomissa (13.7.05, s. B4), että työeläkeyhtiöt tulee lakkauttaa. Kun työeläkevarat kilpailutettaisiin indeksipohjaisiin rahastoihin, hallintokulut laskisivat lähes prosentista 0,1 prosenttiin, mikä nostaisi tuottoja yli 30 %:lla 30 vuodessa. Eläkkeiden rahastoitu osuus nousisi vastaavasti, mikä ilmeisesti tarkoittaisi n. 10 prosentin nousua eläkkeisiin tai vastaavaa alennusta eläkemaksuihin ja verokiilaan.

Anderson muistuttaa, että kansainväliset eläkerahastot käyttävät juuri edullisia indeksirahastoja, kun taas suomalaiset tel-yhtiöt käyttävät suunnattomia summia hallinnon luksusvirkoihin ja silti tuottavat heikosti, koska yhtiöillä ei ole kannustinta parhaaseen mahdolliseen tuottoon. Yhtiöt myös laativat itseään koskevat lait (”Puron työryhmä”) ja esittävät vuosittain, paljonko valtion tulisi vaatia niiltä tuottoa. Järjestelmä on niin monimutkainen ja ministeriön valmistelukoneisto niin heikosti resurssoitu, että yhtiöiden ehdotuksen on käytännössä pakko hyväksyä.

Lisäksi Björn Wahlroos kertoi aiemmin, miten vakuutuskonsernit näyttäisivät ostavan tulevien eläkkeensaajien varoilla yrityksiltä mm. tiloja ylihintaan saadakseen vastineeksi suuria vakuutuksia konserninsa niihin yhtiöiden, joiden voitot ne saavat itselleen. Tätä käsiteltiin myös artikkelissa Eläkeuudistus: SAK vaati edut vanhoille ja laskun nuorille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s