Kiitospäivä, kapitalismin juhla

Marraskuun neljäs torstai (27.11.08) on kiitospäivä, jona juhlitaan sitä, kun siirtyminen kapitalismiin lopetti puritaanien nälänhädät 1623.

Plymouthiin Mayflower-laivalla vuonna 1620 paenneet puritaanit kärsivät nälästä. Vuonna 1621 intiaanit auttoivat heitä ja opettivat maissin viljelyn, mutta nälänhädät jatkuivat kunnes nälänhädän uhatessa keväällä 1623 siirtolaiset korvasivat maan yhteisomistuksen (jossa siirtokunnan johto säännösteli ruoan tarpeiden eikä ansioiden mukaan) olennaisen kapitalistisella järjestelmällä. Siinä perheet saivat yksityisen viljelymaansa ja oikeuden pitää kaiken siinä kaiken tuottamansa. Kapitalismin kannustimet tekivät heistä paljon ahkerampia. He myös opettelivat uusia tuotantomuotoja sekä lisäsivät tuottavuutta, ja sen koommin ei nälkää enää nähty.

The Pilgrims’ Real Thanksgiving Lesson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s