Teletietojen tallennus terrorin ehkäisemiseksi

Lontoon pommi-iskujen seurauksena EU:ssa päätettiin 13.7.05 terrorinvastaisten toimien tehostamisesta. Tämä voi olla paikallaan, mutta suunnitelmat teletietojen tallennuksesta ovat liioiteltuja. Terrorismi on ainakin toistaiseksi mitätön juttu esim. liikenneturvallisuuden rinnalla, puhumattakaan ennalta ehkäisevästä terveydenhuollosta.

Internetliikenteen tietojen tallennus Suomessa voisi maksaa miljardi euroa. Sijoittamalla sama raha terveydenhoitoon tai muihin toimiin, voitaisiin pelastaa noin tuhat ihmishenkeä, ennalta ehkäisevässä terveydenhuollossa luultavasti hyvin paljon enemmän. Tällä vuosisadalla mainitunkaltainen terrori ei ole tappanut ainuttakaan suomalaista. Vaikka tilanne olisi muuttumassa, ei olisi takeita siitä, että teletietojen tallennus pelastaisi yhtäkään, saati tuhatta.

Verorahat pitäisi käyttää kansalaisten hyväksi parhaalla mahdollisella tavalla eikä ääniä populistisimmin kalastelevilla keinoilla. Poliitikot kuitenkin haluavat ”tehdä jotain” silloinkin, kun olisi parempi olla tekemättä enempää.

Tietysti tiedoista voi olla hyötyä muunkin rikollisuuden ehkäisyssä. Vastapainona on kuitenkin se, millaisen poliisivaltion me haluamme. Tuollaisia järjestelmiä tullaan myös käyttämään väärin, parhaassa tapauksessa lievästi yksittäistapauksina ja pahimmassa tapauksessa vallanpitäjien asemaa ja väärinkäytöksiä pönkittävän hallintakoneiston luomiseksi.

Perinteiset teletunnistetiedot (mistä numerosta on soitettu, mihin numeroon ja miten kauan) tallennetaan jo nyt.

Terrori-iskujen syistä ja kansojen asenteista

Monet sanovat, että USA:n hyökkäys Irakiin on terrorismin syynä. Johan Norberg muistuttaa, että 9/11 oli ennen sitä. Tuolloin bin Laden sanoi Irakin kauppasaarron oikeuttavan iskut, ja kuitenkin mm. Ranska, Saksa ja Venäjä pitivät kauppasaartoa oikeana vaihtoehtona Irakin sodalle.

Pew Research Centerin kyselyiden mukaan Osama bin Ladenin ja itsemurhapommittajien suosio sekä antiamerikkalaisuus vähenevät muslimimaissa; tosin Pakistanissa yhä 51 % luottaa bin Ladeniin. Ranskassa, Saksassa, Britanniassa, Alankomaissa ja Espanjassa useampi suhtautuu myönteisesti Kiinaan kuin USA:han, mikä kertoo paljon lehdistön epätasapuolisuudesta mutta myös ihmisten luonnollisista reaktioista: alemmuudentunne johtaa antipatioihin, ihmisoikeusvihamielinen totalitarismi ei samassa määrin. (Tietysti USA-antipatioille on olemassa rationaalisiakin syitä, mutta selvästikään ne eivät voi olla tärkein tekijä.) Puolassa sentään oli päinvastainen näkemys.

Terrorismin tutkija Walter Laqueur arvioi, että kun lähivuosina havaitan, ettei toivottu päämäärä tule lähemmäksi marttyyrikuolemilla, valmius uhrata oma henki heikkenee. Siihen kuluu vuosia.

Enemmistö islamin oppineista on sitä mieltä, että siviilejä vastaan tehdyt iskut eivät ole pyhää sotaa eikä niissä kuoleminen päästä paratiisiin. Toisinajattelijoita on vähän, mutta muslimiterroristit yleensä elävät hyvin suljetuissa, samanmielisissä piireissä aivan samaan tapaan kuin länsimaidenkin (sosialistiset ja sosialistis-nationalistiset) terroristit, eläinoikeusliikkeen sabotaasiaktivistit ym. eivätkä piittaa enemmistön näkemyksistä, demokratiasta tms.

Linkkejä:
VS: Mistä itsemurhapommittajat tulevat?
Johannorberg.net (engl.)
Pew Research Center (engl.)
Economist: Lontoon pommi-iskuista (engl.)
Economist: Egyptin n. 70 uhria vaatineista pommi-iskuista 23.7.05 (engl.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s