Öljyn hinnannousu – hyväksi?

Öljyn tuorein hintapiikki johtuu jalostetun öljyn tuotantokapasiteetin tilapäisestä vähenemisestä. Hinta nousee tasolle, joka kannustaa riittävästi vähentämään kysyntää ja lisäämään tarjontaa, niin että öljy jälleen riittää.

Jos valtiot reagoisivat tähän laskemalla öljyn veroja, vastaavat tulot menisivät öljy-yhtiöille valtion sijaan, sillä öljyn hinta ei voi laskea ennen kuin tarjonta lisääntyy tai kysyntä vähenee.

Sen sijaan esitys öljyn varmuusvarastojen myynnistä on järkevä, jos hintapiikkiä pidetään tilapäisenä. Tarjonnan lisäys laskisi hintoja, ja tuotantokapasiteetin palauduttua valtiot voisivat jälleen täyttää varastot halvemmalla tehden näin voittoa. Juuri näin osake- ym. markkinoidenkin spekulantit tasaavat haitallisia hintaheilahteluja spekuloinnillaan.

Korkea öljyn hinta on markkinatalouden keino kertoa niukkuudesta

Osin kyse kuitenkin on pitkän aikavälin lisääntyvästä öljyn kysynnästä ja halpojen öljyesiintymien ehtymisestä. Hinnannousu sopeuttaa kysyntää: keksitään vähemmän öljyä kuluttavia tuotteita tai tuotantotapoja sekä korvaavia aineita, kuluttajat alkavat kuluttaa öljyintensiivisiä tuotteita vähemmän ja enemmän muita. Eniten ajavat vaihtavat autojaan vähemmän kuluttaviin, moni vaihtaa bussiin tai jopa junaan, moni alkaa valita lähempää löytyviä harrastuksia, töitä ja muita menoja tai muuttaa lähemmäs töitään, tekee enemmän etätöitä jne. Kysynnän nousu tehostaa junaliikenteen, etätyötarpeiden ym. tarjontaa. Emme edes voi ennalta tietää, mitä kaikkia innovaatioita markkinat tuottavat öljyn kulutuksen vähentämiseen, kun korkea hinta tuo siihen kannustimen.

Ammattiautoilulle ei pidä antaa erityistukia

Erityisesti hallituksen kaavailema tuki kuljetusyrityksille on älytön. Rekka-autoilun pitääkin vähentyä, jos se ei nykyisellä öljynhinnalla ole kannattavaa, ei kutistumista pidä pitkittää tuilla.

”Kuljetukset ovat Suomen talouden selkäranka ja etäisyytemme ovat pitkiä. Emme pärjää kilpailussa, ellemme laske kuljetusten hintaa alhaisemmalla bensiiniverolla.”

Näin usein väitetään. Kuljetuksen verotusta voidaan alentaa vain korottamalla joitain muita veroja (tai jättämällä joitain muita alentamatta), jolloin suositaan Suomeen huonosti sopivaa taloudellista toimintaa tehokkaammaan toiminnan kustannuksella. Sellainen heikentää, ei paranna Suomen kilpailukykyä. Sama pätee muihinkin verorahoitteisiin tukiaisiin, poikkeuksena se, jossa tuetulla toiminnalla on poikkeuksellisen suuria ulkoishyötyjä. Kuljetusten ulkoishyödyt ovat yleensä vähäisiä, sillä hyöty siirtyy hintaketjun sisällä kuljettajalta asiakkaalle, tämän asiakkaalle jne. Siltä osin siis markkinat toimivat oikein. Suomalaisten kuljetusyritysten tämänhetkinen ahdinko kertoo lähinnä siitä, että niitä on liikaa suhteessa kysyntään.

Tukipolitiikka saa yritykset kilpailemaan lobbauksessa eikä taloudellisessa tehokkuudessa

Jos ihmisille opetetaan, ettei pidä yrittää toimia järkevästi vaan valittaa ja lobata itselleen tukia, yritykset eivät yritä sopeutua tulevaan tai edes jo tapahtuneeseen vaan käyttävät resurssinsa järkevän liiketoiminnan sijaan lobbaamiseen ja kilpailijoiden kampittamiseen poliittisen vallan avulla. Tämä sekä tuhoaa talouden tehokkuuden että korruptoi poliitikot ja yhteiskunnan.

Bensiiniveron oikeasta suuruudesta voi tietenkin kiistellä, mutta sen kiistan ei pitäisi mitenkään liittyi öljyn kulloiseenkin markkinahintaan, ainoastaan siihen, kuinka paljon ympäristön tuhoutumista, hengitysilman huononemista ja teiden kulumista bensiinin polttaminen aiheuttaa. Arvonlisäverossa taas ei tietenkään pidä ryhtyä suosimaan bensiiniä alemmalla prosentilla kuin muita hyödykkeitä, jottei kannustettaisi kuluttajia kuluttamaan rahojaan juuri bensiiniin ja luonnon pilaamiseen.

Toisaalta haittaveron ei myöskään pidä olla haittoja korkeampi, sillä tällöin katoaa sellaistakin autoilua, jonka hyödyt ovat haittoja ja veroja suurempia, joka olisi parempaa rahankäyttöä kuin jokin muu.

Linkkejä:
VS: Öljy vähenee ja kallistuu – voitot tuottajilta kuluttajamaille pakkokiintiöin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s