Keskustan konservatiivisiipi vastustaa hedelmöityshoitoja muille kuin heteropareille

Eduskunta on jo parin vuosikymmenen ajan yrittänyt säätää lakia hedelmöityshoidoista. Edellinenkin hallitus veti esityksensä takaisin sen aikaansaaman riitelyn vuoksi. Nyt hallitus on jälleen asialla. Valitettavasti näyttää yhä siltä, että ilman lakia pärjätään paremmin kuin lain kanssa: vapaaehtoiset aikuiset voivat puuhata keskenään mitä haluavat toisten kieltämättä.

Nyt keskustan konservatiivisiipi on europarlamentaarikko Hannu Takkulan johdolla antanut pääministeri Matti Vanhaselle vetoomuksen asiasta, allekirjoittajina myös viisi keskustan kansanedustajaa. Vetoomuksen mukaan yksinäisten naisten ja naisparien hedelmöityshoidot pitäisi kieltää. Vanhanen ei luvannut kuin miettiä asiaa.

Vilkunalle kelpaisi miehen penetraatio?

NYT-lehden haastattelussa kansanedustaja Pekka Vilkuna perustelee vetoomusta sillä, että ”jos ei miestä siedä edes sitä varttituntia, mitä siihen hommaan tarvitaan, kyllä semmoisella ihmisellä on niin outo käsitys miehistä, että … että tuskin he pystyvät sille lapselle isää korvaamaan!”

Ilmeisesti Vilkuna itse pystyisi sietämään miehen penetraatiota vartin ajan, jos kerran hän pitää sellaista sietämiskykyä ei-oudon mieskäsityksen mittarina ja itseään kunnollisena isänä. Tämä tieto tuskin lämmittää hänen kannattajiaan Oulun vaalipiirissä, vaikka Vilkuna kertoo heidän sanoneen: ”juuri tuon takia me olemme sinut Helsinkiin lähettäneet.” Hänestä siis heteromiehillä on niin outo mieskäsitys, että heistä ei ole isiksi.

Hänellä oli myös selkeä näkemys liberaaleista naiskolumnisteista: ”- – jos tulee myrskyä ja raesadetta – – niin nämä kirjoittajatkin tulee sovinistin selän taakse turvaa hakemaan!”

Petri Neittaanmäki perusteli asiaa myös sillä, että lainsäädännöllä ei tulisi lisätä isättömien lasten määrää. Sellaisesta tosin ei ole kyse, kun nyt ilmankin lainsäädäntöä lesbot voivat lisääntyä ja voivat lisääntyä jatkossakin koti-inseminaatiolla, vaikka hedelmöityshoidot heiltä kiellettäisiin.

Lesbot eivät kaipaa rahojamme

Seppo Lahtelan mielestä lesbojen tulisi hoitaa hedelmöitys omilla rahoillaan. Ilmeisesti hän ei ole lukenut vetoomustaan, koska siitä ei ole kyse. Hedelmöityshoidot ovat halpoja (toisin kuin hedelmällisyyshoidot, joita käyttävät lähinnä heterot). Kyse on siitä, kielletäänkö lesboja ja yksinäisiä äitejä käyttämästä omia rahojaan niihin.

Kannattaa myös huomioida, että jos hedelmöityshoito tehdään vaikeammaksi, miehille tulee suurempi riski saada romanssista tai yhden yön tuttavuudesta parin vuosikymmenen elatusvelvollisuus, alkaen vuotta myöhemmin tulevasta kutsusta isyystestiin ja tiedosta, että kumppani olikin tahallaan jättänyt käyttämättä pillereitä, kuten vihreiden kansanedustaja Jyrki J.J. Kasvi on todennut. Lakihan koskisi myös biseksuaaleja ja yksinäisiä heteronaisia. Hedelmöityshoidossa tämä hoidetaan ilman isyysriskiä.

Saako lapsi syntyä rakastaville vanhemmille?

Tutkimusten mukaan lesbo- ja homoperheissä kasvaneet lapset ovat pärjänneet vähintään yhtä hyvin kuin heteroperheissä kasvaneet ja heistäkin on tullut yleensä heteroja. Lisäksi näiden parien hedelmöityshoitojen kohdalla lapsen hankkimisen kynnys on tavallista korkeampi, jolloin luultavasti sellaisesta alkunsa saaneilla lapsilla on tavallista paremmat elämän edellytykset. Tällaisissa perheissä usein myös pidetään tärkeänä järjestää lapsille sekä miehen että naisen malleja.

Jotkut protestoivat, että ei lapsen saaminen saa olla vanhempien subjektiivinen oikeus. Pitäisikö sitten lapselta riistää oikeus syntyä laisinkaan? Kun vielä tarjolla ovat rakastavat vanhemmat? Eläkepommin vuoksi tarvitsisimme jokaisen mahdollisen lapsen, ainakin sellaiset, joita hankkimassa olisivat tekoaan huolella harkinneet ja lasta todella toivovat vanhemmat. Nämä lapset eivät olisi vahinkoja.

Vaihtoehto ei ole, että sama lapsi syntyisi johonkin kristilliseen heteroperheeseen. Vaihtoehto on, että se lapsi ei synny lainkaan. Se olisi kovin huono vaihtoehto.

Sitä paitsi yksinäiset naiset ja naisparit voivat joka tapauksessa hankkia hedelmöityksen baaritiskiltä tai tutulta mukissa tuotuna. Miksi kieltää heitä käyttämästä siihen samoja menetelmiä kuin heteroparit käyttävät, ja siten lisätä sukupuolitautien ja muiden riskien määrää Suomessa? Tietysti myös jokainen kielto vapaaehtoisten aikuisten keskinäiselle toiminnalle on ihmisoikeusrikos.

Linkkejä:
VS: Homoadoptio vahvistaisi perhearvoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s