Sekopäiden hallitsematon kriisi

Kukapa olisi odottanut läpihuutojutuksi uskottuun presidentin vaaliin tällaista piristettä. Eri puolueiden yhtyneet sekopäät järjestivät farssia hupaisamman näytelmän. Valtiaat itse teossa ylittivät kirkaasti Itse valtiaat.

Kun perustuslakivaliokunta vastoin odotuksia paneutui vakavasti kriisinhallintalakiin, polttivat ensimmäisinä päreensä presidentti Halonen ja pääministeri Vanhanen, ehdokkaita molemmat. He kun olivat oikein yhdessä ja vakain tuumin päättäneet sivuuttaa sellaisen muodollisuuden kuin perustuslain. Olivatpa saaneet tuekseen muutaman palvelualttiin hoviasiantuntijankin, joiden asiantuntijuus tosin olisi tämän jälkeen pantava sitaatteihin.

Sitten astui näyttämölle SAK:n korkeakoulussa laista piittaamattomuuden ylemmän tutkinnon suorittanut ylioppilas Eero Heinäluoma, jonka asiantuntemusta Jäätteemäen pyörityksessä jo valmiiksi seonnut Ilkan päätoimittaja, tohtori ja professori Kari Hokkanen intoutui kolumnissaan näyttävästi ylistämään.

Yhdessä hallituksen isot pojat päättivät isosiskon sisarellisella tuella, että vanha SAK-malli toimii tässäkin oikein hyvin: jos laki rajoittaa toimintaa eikä sitä voi suoralta kädeltä sivuuttaa, runnotaan läpi pikamuutos lakiin. Kun ei työreformi onnistunut, pyöräytetään perustuslakireformi.

Uskolliset cheer leaderit hihkuivat katsomossa, että kaikki johtui vain perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin ja varapuheenjohtajan Arja Alhon politikoinnista ja kiusanteosta. Kukaan ei syyttänyt politikoinnista kepun valiokuntaedustajia, jotka olivat samaa mieltä valiokunnan enemmistön kanssa mutta pidättyivät kannanotosta kiusallisen tilanteen välttämiseksi.

Tällainen laistaminen on politikointia jos mikä. Perustuslakivaliokunta toimii lausuntoja antaessaan tuomioistuimen tavoin, eikä tuomari voi pidättyä kannanotosta sen vuoksi, että siitä aiheutuisi kiusallinen tilanne.

Muumimammana markkinoitu Tarja Halonen tarrasi fanaattisesti valtaan ja julisti, että ”ylipäällikkö on aina ylipäällikkö”. Nykypäivä-lehden toimittajan Satu Schaumanin perusteellinen selvitys tosin osoitti, että nyt esillä olleet asiat eivät lainkaan ole sellaisia sotilaskäskyasioita, jotka kuuluvat presidentille ylipäällikkönä, vaan ne kuuluvat ”siviilipresidentille”. Tämä kävi hyvin selvästi esille myös Antero Jyrängin väitöskirjasta, jota hoviasiantuntijat eivät näytä tuntevan enempää kuin lain perusteluitakaan. He eivät näytä lainkaan paneutuneen asiaan vakavissaan.

Juristi Halonen osoitti tuntevansa yhtä huterasti omaa asemaansa säätelevät perussäännökset kuin johdettaviensa sotilasarvotkin. Jopa puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund osoittautui Halosta paremmaksi laintuntijaksi. Hän voisi ehkä järjestää Haloselle pikakoulutusta niin juridiikassa kuin sotilasarvoissakin.

Oikeuskansleri Paavo Nikula hyppäsi hätäpäissään Ylen Aamu-tv:hen julistamaan, ettei hänellä ollut ”pienintäkään merkkiä” siitä painostuksesta, jota kepun valiokuntaedustaja Markku Rossi kertoi Halosen kohdistaneen erityisesti Arja Alhoon mutta myös muihin valiokunnan jäseniin. Tosin hän kertoi myös olevansa samojen julkisuudessa olleiden tietojen varassa kuin muutkin kansalaiset. Itse hän oli tapansa mukaan kuuliaisesti myötäillyt hallitusta ja presidenttiä.

Tämä viittaa jokseenkin suoraan sekä siihen, kuka oli komentanut Nikulan asialle että perimmäiseen ja suloisimpaan myrkyn keittäjään. Ainakin demarivetoinen Yle yritti parhaansa.

Monelle leikistä innostuneelle Paavo Lipposen puheet Ylen Lauantaiseurassa tulivat ikävänä yllätyksenä. Lipponen asetteli asian oikeisiin puitteisiinsa ja totesi valiokunnan seuranneen johdonmukaisesti yli kymmenen vuoden aikaista linjaansa. Hän kiisti myös politikointiväiteet.

Tämä äkkipysäys otti monilla koville. Hokkanen näki siinä Lipposen juonittelua sekä Halosta että Heinäluomaa vastaan. Hänen omaa sieluntilaansa kuvaa lehden samassa numerossa lähes yli etusivun vedetty otsikko, jonka mukaan ”Jäätteenmäellä on mahdollisuuksia pääministeriksi”, mikäli Vanhanen valitaan presidentiksi.

Onkohan Vanhasella niin paljon äänestäjiä, että heitä on tarpeen pelotella pois tuollaisella kauhuskenaariolla? Jäätteenmäen toinen kummisetä, Keskisuomalaisen Erkki Laatikainen kertoi hallituksen (ja presidentin) käyttäneen eduskuntaa pöytärättinään, mikä kertoo hänen jo tervehtyneen mieleltään.

Niin moni valtias on polttanut pelissä näppinsä, että kaikki pääsevät kuin koira veräjästä. Siitäpä sitten vain valitsemaan kylmähermoinen ja harkitseva presidentti. Tulee vain mieleen Karin piirros neljän vuosikymmenen takaa. Silloin oli taas kerran tulossa Metallin lakko. Kari oli nimennyt Kolmen sepän patsaan hahmot lakon johtomiesten mukaan, ja alla oli teksti: ”On taottava niin kauan, kun pää on kuumana.” Luoja meitä varjelkoon uusilta, noottikriisin kaltaisilta koettelemuksilta.

Kirjoittajasta:
Kauko Parkkinen on juristi ja valtiotieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s