Onko sananvapaus pyhempää kuin uskonvapaus?

Moni on viime päivinä kysynyt, missä kulkee sananvapauden raja ja miksi länsimainen arvo, sananvapaus, kävelisi uskonvapauden yli. Tällöin uskonvapaus on käsitetty väärin.

Sinun uskosi tabut eivät sido minua

Juutalainen saa kieltäytyi ei-kosher-ruoasta muttei pakottaa muita kieltäytymään siitä. Kristitty voi kieltäytyä esiaviollisesta seksistä muttei voi kieltää muita harjoittamasta sitä keskenään. Muslimilla on oikeus olla piirtämättä profeetan kuvia, mutta hän ei voi kieltää muita tekemästä sitä.

Jokainen etsiköön oman tiensä onneen, kunhan ei loukkaa toisten vapautta.
– Immanuel Kant (1724-1804)

Yksilönvapaus on oikeutta elää haluamallaan tavalla niin kauan kuin ei loukkaa muiden vastaavaa vapautta. Täsmällisemmin ilmaisten yksilönvapaus on oikeus tehdä mitä tahansa niin kauan kuin ei luvatta kajoa toisten kehoon tai omaisuuteen.

Siitä seuraa uskonvapaus: minulla on oikeus elää oman uskoni mukaan muttei oikeutta pakottaa muita siihen tai muutenkaan auttamaan minua oman uskoni seuraamisessa, rahoittamaan temppelieni rakentamista tms.

Yksilönvapaudesta seuraa myös sananvapaus: se on oikeuttani julistaa mitä ikinä haluan muttei oikeuttani kieltää sinua julistamasta jotain eikä oikeutta väkisin käyttää sinun suutasi, lehteäsi, kirjapainoasi tms. minun sanomani julistamiseen. Vapaasana.netillä on oikeus päättää, haluaako se julkaista tämän kirjoituksen vai ei.

Yksilönvapaus on Suomessa vajavainen

Suomessa sananvapaus, uskonvapaus ja muu yksilönvapaus ovat rajoitettuja: ateistiset ja muslimiyrittäjät joutuvat yhteisöveroillaan tukemaan luterilaisuuden temppelien (”kirkkojen”) rakentamista, vaikka olisivat perustaneet yrityksensä nimenomaan vastustaakseen luterilaista ideologiaa. He myös joutuvat sulkemaan liikkeensä luterilaisten pyhäpäivinä mutta luterilaiset eivät joudu sulkemaan liikkeitään muslimien pyhäpäivinä. Vapaasana.net voi joutua oikeuteen kriittisistä, pilkkaavista teksteistä, vaikkei kukaan ole pakottanut niistä suuttuvia tätä lehteä lukemaan. Suomi on silti maailman maiden vapaimmasta päästä, vaikka täällä esim. joutuukin sukupuolensa perusteella pakkotyöhön 6-13 kuukaudeksi.

Vaikka kaikkia edellä mainittuja vapaudenrajoituksia tietysti vastustan, minäkään en kannata täyttä yksilönvapautta, libertarismia, mutta kyllä yksilönvapauden tulee olla poliittisen päätöksenteon vankka lähtökohta, josta tingitään vain erittäin painavin perustein ja mahdollisimman vähän. Monet liberaalit muslimit ovatkin pahoitelleet, miten länsimaiset poliitikot ja papit vaikeuttavat heidän työtään pyytämällä anteeksi sananvapautta, kun se ärsyttää äärimuslimeja.

Linkkejä:
VS: Muhammedin pilakuvat – Tanskassa sananvapaus, Suomessa ei?
VS: Jari Vilénin mielestä sananvapaus on liian vaarallista, sitä pitää vähentää

2 kommenttia artikkeliin ”Onko sananvapaus pyhempää kuin uskonvapaus?

  1. Eikä Uskonvapaus ja puheoikeuskaan ole toistensa vastakohtia.Kaikkea voi käyttää väärin taikka oikein,on taas toinen asia,mikä viittaa taas ihmisen sivistykseen ja sosiaalliseen kykyyn tulla toimeen yhteiskunnassa yhteisön jäsenenä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s