Silk Road – anonyymisti aseita ja huumeita kryptorahalla

Helmikuussa perustettu Silk Road -verkkopalvelu on kuin huuto.net kaikelle epäilyttävälle. Sivulta voi ostaa halvalla vaikkapa käsiaseen tai mitä tahansa huumetta. Niin palvelun toteutus kuin ideologiakin ovat tyylipuhdasta libertaaria kryptoanarkiaa.

Taustaa

80-90-lukujen taitteessa netin nopea kasvu ja avoimen salakirjoitustutkimuksen kehitys keräsivät joukon kryptografian laajemmista vaikutuksista kiinnostuneita teknologianörttejä yhteen. Mitä esimerkiksi tapahtuisi, jos kryptografia mahdollistaisi täysin anonyymin digitaalisen käteisen? Eikö tästä seuraisi, että veroja ei enää pystyttäisi perimään, ja valtiot nykymuodossaan romahtaisivat? Tai eikö esimerkiksi salamurhan tilaamisesta tulisi niin helppoa että se olisi tulevaisuudessa arkipäivää, halusimme sitä tai emme?

Tällaisen ajattelun ympärille syntyi cypherpunks-lista, ja sen aatteeksi kryptoanarkia. Se ennustaa anarkokapitalismin olevan vääjäämätön lopputulos online-talouden ja sen kryptografisten suojakeinojen parantuessa, ja pyrkii aktiivisesti edistämään tätä kehitystä. Varsin monet nykyään yleisesti käytetyt tietosuojakeksinnöt ovatkin vanhojen cypherpunkkareiden tuotoksia. Tällä hetkellä toistaiseksi tunnetuin niistä lienee Bitcoin, jolla on juurensa Wei Dain esittämässä b-moneyssa. Seuraava iso juttu näyttäisivät sitten olevan pimeät kauppapaikat, joita Tim C. Mayn varhaisen prototyypin mukaan yleensä nimitetään blackneteiksi. Ensimmäinen laajemmin uutisoitu niistä on Silk Road.

Bitcoinia koodanneessa pienessä aktivistijoukossa oli myös nuori suomalaisliberaali.

Silk Road?

Silk Road on Tor-anonyymiverkostossa toimiva kauppapaikka kaikelle hankalasti saatavalle. Se on nimetty antiikin kauppareitin, Silkkitien mukaan. Libertaarien periaatteiden mukaisesti se myy kaikkea laitonta paitsi toisten vahingoittamiseen tarkoitettua, kuten joukkotuhoaseita, salamurhia ja varastettuja luottokortteja, Wired kertoo. Niinpä sivustolta löytyy hieman kaikenlaista, aseista huumeisiin ja, sääntöjen vastaisesti, palvelunestohyökkäyksiin.

Osallistujat ovat täysin anonyymejä Torin ansiosta, ja ostokset maksetaan Bitcoineilla joiden ei tarvitse paljastaa kaupan osapuolten identiteettiä. Fyysiset tuotteet saapuvat tilaajalle yleensä jollakin tavalla naamioituna postina.

Voiko myyjiin luottaa?

Toisin kuin voisi luulla, Silk Roadilla myyjät ovat pääsääntöisesti rehellisiä. Tilausten kerrotaan sujuvan loistavasti ja käyttäjien olevan fiksuja ja reiluja. Tämä johtunee sivuston palautejärjestelmästä, jonka avulla myyjä voi kerätä pseudonyymilleen mainetta. Huijarin pitäisi rakentaa mainetta halvoilla tilauksilla, suorittaa sitten kalliita samanaikaisia myyntejä ja jättää tuotteet toimittamatta. Tämän jälkeen hän aloittaisi alusta uudella tunnuksella. Koska provisiota ei ole ja käyttäjät ovat anonyymejä, ainoastaan vaiva perustaa useita eri nimimerkkejä rajoittaa itsesuositusten määrää.

Suositusjärjestelmä ei siis ole vedenpitävä, mutta käytännössä sen kiertäminen näyttää kuitenkin olevan vähemmän kannattavaa kuin reilu kaupanteko. Silk Roadin käyttäjäkunta epäilemättä myös kehittää markkinapaikkaa vielä luotettavampaan ja turvallisempaan suuntaan. Niinpä ostajalle riittänee, että tilauksen arvo ei ole suhteettoman suuri myyjän maineeseen nähden ja hän on valmis pikkuruiseen riskiin, että toimitus jää tulematta. Myös tiettyjä epäilyttäviä toimintatapoja kannattaa varoa. Jos myyjä on esimerkiksi äskettäin lisännyt listalleen monia hintavia mutta silti kovin edullisilta näyttäviä tuotteita samanaikaisesti, kyse voi olla rahastushetkestä.

Kuitenkin jo nykyisessä muodossaan Silk Road nyt vain toimii, ilman suurempia riskejä.

Entäs poliisi?

Silk Roadin oikeudellisesta asemasta on vaikea sanoa mitään varmaa. Koska palvelu on Tor-verkon sisällä, ei voida edes tietää, missä maassa se sijaitsee. Silloin on paha arvella, mitä lakeja sivujen ylläpitäjät mahdollisesti rikkovat tai eivät riko. Useimpien tuotteiden myyjät ja tilaajat joka tapauksessa rikkovat maansa huumelakeja, verolakeja ja/tai muita lakeja.

Niinpä jos Silk Road ja tulevat vastaavat palvelut yleistyvät tavattomasti, varsin monen maan poliisitahot taatusti kiinnostuvat niistä. Tällöin hallintakeinoiksi kävisivät lähinnä lopullisten postitoimitusten tiukempi valvonta, eli kirjesalaisuuden heikentäminen, Bitcoin-maksuihin kohdistuva verkostoanalyysi tai yritykset sulkea Tor-verkko.

Toistaiseksi poliisilla tuskin on voimavaroja tai laillisia mahdollisuuksiakaan laajamittaiseen postin seurantaan. Tor-verkko taas on varsin turvallinen, monikansallisesti hajautettu ja vaikea erotella muusta nettiliikenteestä. Niinpä sen sulkeminen tuskin tulee kysymykseen, puhumattakaan siitä että se on harvoja keinoja joilla esimerkiksi toisinajattelijat Kiinassa voivat kiertää nettivalvontaa ja sensuuria. Bitcoin on nykyisellään käytettynä Silk Roadinkin heikko kohta, koska toisin kuin monessa muussa tiedotusvälineessä on väitetty, se ei ole kova anonyymiraha. Se kärsii verkosto- ja liikenneanalyysista. Poliisitahoilla kuitenkaan tuskin on vielä ammattitaitoa moiseen, ja toisaalta nykyisin on jo anonyymeja bitcoin-rahanpesupalveluita kuten Bitlaundry ja Bitcoinlaundry, jotka veloittavat esim. 0.5% pestävästä rahasummasta.

Niinpä on odotettavissa, ettei poliisi ole aivan heti tulossa kolkuttelemaan tilaajan ovelle, tai ainakaan pysty noin vain sulkemaan tai seuraamaan kauppapaikkaa. Tulevaisuudessa homma tulee poliisille myös jatkuvasti hankalammaksi.

Onko tällainen toiminta sitten väärin?

Liberaalien mukaan kaikenlaista suostuvaisten aikuisten keskinäistä toimintaa rajoittavat lait ovatkin väärin ja niitä vastaan tulee taistella ainakin rauhanomaisella kansalaistottelemattomuudella. Tämä ajatusmaailma vaikuttaa selvästi Silk Roadinkin takana. ”Valtio on väkivallan, sorron, varkauden ja kaikkien pakottamisen muotojen pääasiallinen lähde”, Silk Road kertoi Wired-lehdelle. ”Lakkaa rahoittamasta valtiota verorahoillasi ja suuntaa tuotannollinen energiasi pimeille markkinoille.”

Osallistumisella anonyymitalouteen ja sen infrastruktuurin ylläpitoon autetaan myös poliittisia toisinajattelijoita ja perinteisempiä ihmisoikeuksia. Tor-verkko mahdollistaa totalitaarisissa maissa palomuurien läpäisemisen ja nimettömän whistle-blowingin. Bitcoin puolestaan mahdollistaa sorretuille taloudellisen toiminnan ja yhteistyön valvonnan ulottumattomissa. Luultavasti Silk Roadillekin löytyy käyttöä, jota lähes kaikki pitävät palveluksena ihmiskunnalle.

Useimpien liberaalien mielestä rajoitettu valtiovalta ja sen vaatima niukka verotus on silti pienin paha. Valtavaksi paisuessaan tällainen veroton kauppa saattaa saada valtion painottamaan eri veromuotoja taloudelle epäoptimaalisemmin tai kaventamaan yksilönvapautta esimerkiksi postin suhteen. Tai kaupan rakenne vääristyy, kun tehoton veronkiertokauppa valtaa markkinoita tehokkaammalta, jolta valtio perii rahoituksensa. Silkroadien hyödyt yksilönvapaudelle voivat silti olla tehokkuushaittoja suurempia vasemmistoliberaalinkin näkökulmasta.

Terroristit ja tapattajat

Vaikka Silk Road onkin melko eettinen kauppapaikka, jossain vaiheessa syntynee myös kilpaileva palvelu, joka välittää sillä kiellettyjä vahingoittamisvälineitä. Siis plutoniumia, varastettuja henkilötietoja, salamurhia ynnä muuta mukavaa. Tai terroristit kehittävät koodikielen, jolla myyvät noita Silk Roadilla. Sellaisen toiminnan pysäyttämiseen valtiot olisivat valmiit käyttämään huomattavasti enemmän resursseja, mm. tunnistamaan rikollisia vaikkapa tekoälyjärjestelmillä, tilaamaan heiltä tuotteita ja etsimään niistä johtolankoja.

Toisaalta Silk Road saattaa olemassaolollaan painostaa valtioita vähentämään suostuvaisten aikuisten keskinäisen toiminnan rajoituksia estääkseen sitä kehittymästä niin vilkkaaksi pimeiden markkinoiden viidakoksi, että terroristien on helpompi piiloutua sekaan.

Joka tapauksessa kryptoanarkistinen kehitys on vääjäämätöntä, ja vaikuttaa niin yksityisiin kuin julkisiinkin toimijoihin. Ensiksi rajoituu valtioiden verotus- ja rajoitusvalta, halusivatpa ne sitä tai eivät, mutta pitkällä aikavälillä paljon muitakin muutoksia on luvassa. Onkin hämmentävää kuinka harva varsinkin julkistaholla on kuullut aiheesta. Silk Roadhan on kaikessa suorasukaisuudessaankin vielä heikko ja helppo esimerkki siitä mitä tuleman pitää.

Anarkososialistit eri linjoilla

Anarkoindividualistit, etenkin anarkokapitalistit ovat kautta historian edistäneet asiaansa väkivallattomalla kansalaistottelemattomuudella. Anarkismi alkoikin anarkoindividualisti William Godwinista. Anarkososialistit puolestaan ovat tunnettuja pommisiivestään. Viimeksi 3.6.2011 Sosiaalikeskus Satamalle läheisen Takku-sivuston anarkososialistit jättivät ajastimellisen pommin Pasilaan, väitteensä mukaan yrittämättä räjäyttää sitä. Kirjoituksessaan porukka kehuu myös polttaneensa mm. Pukinmäen aseman roska-astioita, kivittäneensä poliiseja ja tuhrineensa seiniä.

Globaalistikin terrorismi on pääosin sosialistijärjestöjen toimintaa, joskin viime vuosina islamistitkin ovat nousseet merkittäväksi tahoksi (0,4 % Euroopassa ja 6 % USA:ssa).

Lisätietoja:
Underground Website Lets You Buy Any Drug Imaginable Adrian Chen, Wired, June 1, 2011
Silk Road (Palvelun etusivu – pidemmälle et pääse ottamatta TOR-verkkoa käyttöön)
Näin Bitcoin-verkkoraha toimii (Kenneth Falckin blogi, Tuesday, May 24th 2011, melko tekninen mutta maallikkokin saa tästä jotain irti)

Yksi kommentti artikkeliin ”Silk Road – anonyymisti aseita ja huumeita kryptorahalla

 1. Ylläpito poisti tässä kohtaa olleen viestin, koska se saattoi olla kehotus rikokseen, eikä lehti halua ottaa riskiä lain rikkomisesta kuin korkeintaan kaikkein tärkeimmissä kansalaistottelemattomuustilanteissa, joissa lehti samalla ilmoittaa ottavansa riskin kansalaistottelemattomuudesta.

  Vapaasana.net ei kannata päihteiden kieltolakeja mutta ei näe kehotuspykälän kohdalla kansalaistottelemattomuutta yhtä poikkeuksellisen tarpeellisena kuin eräissä muissa sananvapaustilanteissa. Lehden linja on pääsääntöisesti poistaa laiton materiaali heti saatuaan siitä tiedon ja tarkistettuaan, että se saattaa olla laitonta.

  On toki lainsäätäjältä kohtuutonta säilyttää pientenkin lehtien vapaaehtoiselle toimitukselle taakka juridisesta osaamisesta sekä velvollisuus sensuroida laillinenkin materiaali, jonka laillisuutta lehti ei pysty tarkistamaan.

  Varoitamme myös nimimerkkiä siitä, että saatamme rajoittaa hänen käyttäjätunnustaan, jos esimerkiksi tällainen toiminta jatkuu. Älkää aiheuttako meille ylimääräistä työtä.

  1 § (24.7.1998/563)
  Julkinen kehottaminen rikokseen
  Joka joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai julkisesti väkijoukossa taikka yleisesti tietoon saatetussa kirjoituksessa tai muussa esityksessä kehottaa tai houkuttelee rikoksen tekemiseen siten, että kehotus tai houkuttelu

  1) aiheuttaa vaaran, että sellainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, tai

  2) muuten selvästi vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta,

  on tuomittava julkisesta kehottamisesta rikokseen sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

  Jos kehottaminen tai houkutteleminen aiheuttaa sen, että rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, sovelletaan mitä 5 luvussa säädetään osallisuudesta rikokseen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s