Asem-mellakointi – seikkailua kaipaavien nuorten narsismia

Internetissä mainostettiin lauantai-illaksi 9.9.06 järjestettävää ”Smash Asem -mielenosoitusta”, jossa tuotaisiin ”edes hieman sekasortoa myös Helsingin kaduille”. Metalliputkin, pesäpallomailoin, kettingein, spray-pulloin, lasipulloin ja bensapulloin varustautuneet mielenosoittajat pääsivät kyllä heittelemään poliiseja mm. kivillä ja pulloilla, mutta ikkunoiden hajottaminen ja muu paikkojen tuhoaminen jäi tällä kertaa väliin poliisin tehokkaan toiminnan vuoksi. Valitettavasti poliisin toimintakaan ei ollut kaikilta osin hyväksyttävää.

Tule elämysmatkalle kivittämään poliiseja!

Vaihteleva joukko äärivasemmistolaisia on pidempään halunnut elämäänsä jännitystä ja sisältöä mellakoista, joissa saa uhota poliiseille, tapeilla ja käydä putkassa. Tyypillinen esimerkki tästä oli vapun mellakointi makasiineilla, joilla anarkistit heittivät työtään tekeviä palomiehiä ja poliiseja kivillä ja lankunpätkillä. Muoti on peräisin Keski-Euroopasta, jo 60-luvulta. Siellä samoista piireistä sikisi siviilejä tappavia punaterrorijärjestöjä useisiin Länsi-Euroopan maihin.

Järjestäjien joukossa on Vihreiden punaisimman laidan ja Vasemmistoliiton poliitikkoja. Eräs näistä vihreistä on kirjoittanut lehtiartikkelinkin siitä, miten hieno elämys tällaiset mellakkamatkat ovat, ja on pyrkinyt houkuttelemään niihin ihmisiä täysin epäpoliittisin motiivein seikkailemaan. Tosin hän itse on marxilais-leniniläisen retoriikan sokaisema vallankumouksellinen. Muutama elämysmatkailija oli tullut ulkomailta asti.

”Anarkistit” ovat itsekin todenneet, että hauskinta tätä puuhaa on tehdä Suomessa, kun täkäläisen poliisin kilttiyden ansiosta se on erityisen turvallista. Tietysti osalla oli motiivina myös halu leikkiä sankaria, ”taistella oikean asian puolesta”. Totta kai, niinhän myös kansallissosialistit, nationalistiskinit ja aborttilääkäreitä tappavat äärikristityt ajattelevat.

Joku saattoi olla jopa vilpittömästi mukana, mutta se oli virhe, sellaisten olisi kannattanut mennä muihin samanaikaisiin mielenosoituksiin, jotka oikeasti toivat esiin maailman ihmisoikeusongelmia eivätkä päinvastoin vieneet mediahuomiota sellaisilta. Sellainen vain tuntuu tylsältä, etenkin kun toimittajat menevät mieluummin seuraamaan mellakointia kuin vilpittömästi hyviä asioita ajavia mielenosoittajia.

Toisaalta tilaisuus toimi myös vastaelämysmatkana. Mielenosoitusmainoksen nähneet libertaristit olivat sopineet kuukausittaisen keskusteluiltansa lisäksi antipunikkiryyppäjäiset Kiasman terassille, koska halusivat nauttia anarkistien riehumisesta aitiopaikoilta.

Poliitikot hakivat mielenosoituksesta nostetta

Punapoliitikoille osallistuminen mielenosoitukseen oli tärkeä keino kerätä katu-uskottavuutta ja ääniä kevään eduskuntavaalikampanjaa varten. Jokaiselle vähänkään asiaan perehtyneelle mielenosoituksen ilmoituksesta näki heti, että tarkoitus oli hajottaa ikkunoita ja vahingoittaa poliiseja normaaliin ”anarkistitapaan”. William Godwin tosin kääntyisi haudassaan, jos saisi kuulla anarkismin nimeä loattavan väkivallalla ja tuhoamisella.

Mellakoitsijat tukivat Kiinan sosialistijohdon harjoittamia ihmisoikeusloukkauksia ja elinryöstöä

Asem-kokouksen yhteyteen oli järjestetty monia eri mielenosoituksia mm. Kiinan ihmisoikeusongelmia vastaan. ”Smash Asem” –mellakoitsijat imivat kuitenkin lähes kaiken tiedotusvälineiden huomion niiltä mielenosoittajilta, jotka yrittivät nostaa oikeita vakavia ongelmia maailman tietoisuuteen. Lisäksi mellakoitsijoiden aatetoverien, Kiinan sosialistijohdon harjoittama Falun Gong –liikkeen sorto sai tukea: liikkeen mielenosoitus jouduttiin siirtämään mellakan vuoksi.

Tietokirjailija Johan Norberg epäilee, että Falun Gong –aktivistien syytökset saattavat pitää paikkansa – aktivistien mukaan Kiinan vankiloissa eläviltä aktivisteilta irrotetaan elimiä elinsiirtoihin. Kuolleen elimethän eivät kauan säily. Kiina on estänyt asian tutkimisen. Heinäkuussa julkistettu Kanadan ulkoministeriön raportti päätyi siihen, että tätä todella tehdään laajassa mittakaavassa.

Tietysti on häpeällistä, että aktivistin nimitystä käytetään myös näistä mellakoitsijoista, jotka toimivat oikeiden aktivistien tavoitteita vastaan väkivalloin ja tuhoamalla, jopa tuollaista elinryöstelyä edistäen.

Tuskin ”anarkistien” mielenosoitus silti oli tarkoitettu vainon uhreja vastaan – ei ainakaan nimellisesti – saati oli Kiinan tiedustelupalvelun tilaama. Kuitenkin heikäläiset olivat mielenosoituksen voittajia ja varmasti erittäin tyytyväisiä siihen. Suurin häviäjä olivat ihmisoikeudet. Tiedotusvälineiden ei tulisi palkita tuhoamista ja väkivaltaa tällaisella julkisuudella tärkeämpien asioiden ohitse.

Poliisin päälinja oli oikea mutta virheet anteeksiantamattomia

Poliisi reagoi sikäli oikein, että sekin ymmärsi ”mielenosoituksen” päivänselvän tarkoituksen ja vaati järjestäjiltä lisätietoja tapahtumasta. Järjestäjät kieltäytyivät kaikesta yhteistyöstä, ja kun poliisilla ei ollut edes tietoa järjestäjien henkilöllisyydestä, se saattoi vain tulla paikan päälle vaatimaan uudestaan lisätietoja. Järjestäjät eivät kuitenkaan edes ilmoittautuneet joukosta saati vastanneet kysymyksiin.

Estääkseen väkivallan ja tuhoamisen poliisi saartoi ryhmän ja käski sitä hoitamaan mielenosoittamisensa paikallaan, kulkematta ympäriinsä tuhoamassa ikkunoita ja saattamassa sivullisia vaaraan. Mielenosoittajat hyökkäsivät poliisin kimppuun, heittivät heitä pulloilla ja kivillä, kastelivat heitä, ilmeisesti myös bensiinillä, ja heillä oli mukanaan aseistusta metalliputkista ja pesäpallomailasta aina molotovin cocktailiin.

Kun joukko mielenosoittajia hyökkäsi poliisien kimppuun eivätkä mielenosoittajat vieläkään suostuneet neuvottelemaan poliisin kanssa mielenosoituksen pitämisestä turvallisena, poliisi määräsi mielenosoituksen lopetettavaksi, n. 18.20, ja käski väkeä hajaantumaan.

Hajaantumiskäsky toistettiin myöhemmin useaan otteeseen, ja joitain väkivaltaisia mellakoitsijoita otettiin kiinni. Kaikki hyvin?

Kaikkien poliisien toiminta ei ollut asiallista

Poliisin joukoissa oli ilmeisesti myös vähemmän koulutettua väkeä (rajavartijoita?), joka ei osannut pitää päätään täysin kylmänä saadessaan päähänsä mellakoitsijoiden pulloista tai joutuessaan muiden hyökkäysten kohteeksi. Toki poliisin käytös oli huomattavasti asiallisempaa kuin mellakoitsijoiden, mutta poliisin tavoitteena pitää olla konemaisen täydellinen toiminta.

Suomen Kuvalehden (SK) 37/2006 raportista päätellen hajaantumiskäskyä ei aluksi annettu riittävän kuuluvasti, ja parin tunnin ajan paikalta poistuvia päästettiin ulos saartorenkaasta satunnaisesti, vasta 20.35 järjestettiin systemaattisesti toimiva poistumistie.

Kello 21.18 huudettiin, että nyt on viimeinen mahdollisuus poistua. SK:n kuvaaja päätti olla tottelematta käskyä, ja poliisi otti hänet kiinni ja piti putkassa 15 tuntia. SK hyökkäsi pääkirjoituksessaan ja seitsensivuisessa artikkelissaan voimakkaasti poliisin toimintaa vastaan kokonaisuutena, ja päätoimittaja jatkoi tätä televisiossa.

Putka rangaistuksena?

Pidettiinkö kuvaajaa putkassa välttämättömistä tutkinnallisista syistä vai vain rangaistukseksi? Entä eräitä muita mellakoitsijoita? Oliko yli sadan hengen putkayö tarpeen syyllisten selvittämiseksi ristikuulusteluin? Tuomiovalta ei kuulu poliisille vaan oikeuslaitokselle.

Ymmärrettävää poliisin reaktio toki on. Mellakoitsijat nauravat kuuden euron päiväsakoille, joita he ”tulottomina” saavat. Suomessa työikäinen työkykyinen voi usein elää suunnilleen yhtä hyvin työtään tekevien veronmaksajien siivellä kuin itse työtä tekemällä, ja sakot voi jättää maksamatta, kun taas työtä tekeviltä ne peritään palkasta. Epäkohtien korjaaminen on kuitenkin eduskunnan eikä poliisin tehtävä. Tietysti nämä ”anarkistitkin” saisivat oppia saman periaatteen: demokraattinen toiminta tai edes kansalaistottelemattomuus on eri asia kuin tuhoaminen ja väkivalta.

Myös poliisien toimintaa mellakoitsijoiden tietosuojan suhteen on epäilty, ja kansanedustaja Jyrki Kasvi vaati eduskunnassa selitystä sille, miksi poliisi ei välittänyt asianajajan ja mellakoitsijoiden välisiä viestejä.

Linkkejä:
VS: Vappuyön mellakoitsijat valmistautuivat ennalta pahoinpitelemään
IL: Poliisin toimista selvitys
HS: Lähes kaikki pidätetyt päästetty vapaaksi
Mellakoitsija heittämässä poliiseja (pullolla?)
HS: Poliisi piiritti ja otti kiinni mielenosoittajia Kiasman luona
E-Kuriren: I Kina dödas människor för sina organ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s