Ay-liike vainoaa pikkubaaria, joka ei suostu suojelurahaan

Tapansa mukaan ay-liike on ryhtynyt militantiksi maan saatua porvarihallituksen. Se toivoo saavansa näin kansan haluamaan demarihallituksia, jotka vastikkeeksi ay-liikkeen johdon jakelemasta miljoonatuesta (työläisten ansaitsemia rahoja) säätävät ay-johtoa tukevia lakeja, ja korruptiokierre jatkuu.

Ay-liike teki pikkuruisen göteborgilaisen baarin omistajalle tarjouksen, josta tämä ei voisi kieltäytyä. Yrittäjä, Sofia Appelgren, vei liiton paperit työntekijöiden allekirjoitettaviksi, mutta nämä eivät halunneet suostua: he olisivat saaneet saman kuin ennenkin mutta joutuisivat nyt maksamaan 5500 kruunua vuodessa suojelurahaa ay-liikkeelle, joten heille jäisi käteen niin paljon vähemmän.

Appelgren päätti asettua työntekijöittensä puolelle, jolloin ay-liike uhkasi häntä sodalla, ja kun tämä ei riittänyt, se toteutti uhkauksensa. Baarin edessä seisoo parikymmentä ay-aktiivia, jotka valehtelevat asiakkaille.

Aktivistit tukevat baaria

Tapauksesta on noussut maanlaajuinen kohu. Kymmenen neliömetrin kokoinen baari on täynnä myötätunnonosoituksina tulleita kukkia. Nuoret aktivistit vetoavat ihmisiin, jotta nämä kävisivät baarissa, ja yksi yhteenottokin heidän ja ay-militanttien välillä on tapahtunut.

Entä jos sopimus oikeasti tarjoaisi korkeamman palkan?

Siinäkin tapauksessa tällainen mafiatyyppinen asiakkaiden häirintä olisi väärin. Jos vain pyrittäisiin antamaan totuudenmukaista informaatiota asiakkaille, asian voisi hyväksyä. Nyt heille valehdellaan monella muullakin tavalla, ja lisäksi väkijoukko käyttäytyy siten, että monet asiakkaat kokevat helpommaksi mennä syömään muualle, vain solidaarisimmilla on kanttia käydä baarissa.

Kyse ei siis ole mielipiteenilmauksesta, jonka voisi tehdä asiallisestikin, vaan asiakkaiden häirinnästä ja mafiatyyppisestä tavasta ajaa konkurssiin yritykset, jotka eivät pakota työntekijöitään maksamaan ay-liikkeelle suojelurahaa. Sama käytäntö toimii Suomessakin työpaikoilla, joilla ay-liikkeen asema on vahva tai jotka liitto päättää ”ottaa haltuunsa”.

Lisäksi sopimusvapauden rajoittaminen johtaa siihen, että työnantajien ei kannata palkata yhtä monta työntekijää kuin siinä tapauksessa, että he saisivat palkata jokaisen, jolle kannattaa maksaa enemmän kuin hän saisi muualta. Nykymallissa osa jää työttömiksi, kun ay-liike vaatii heille nemmän palkkaa kuin heille kannattaa maksaa.

[Lisäys 21.1.07: Oikeudenmukaisuuskeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan baarin työntekijöiden työehdot ovat yhdeksässä suhteessa kymmenestä peräti parempia kuin kollektiivisopimuksen. Nyt baari aikoo laittaa sen kymmenennenkin paremmaksi. Ay-liike vainoaa baaria yhä, mm. roskakuljetussaarrolla.]

Ruotsissa ei ole työehtosopimusten yleissitovuuslakia

Suomessa ”yleissitovat työehtosopimukset” sitovat lakisääteisesti ”vapaitakin” työnantajia aloilla, joilla suurin osa (muista) työnantajista on tehnyt yhteisen sopimuksen. Ruotsissa yleissitovuutta ei ole, mutta suurelta osin tilanne on sama ay-liikkeen militanttien toimien vuoksi. Eivät samanlaiset toimet ole Suomessakaan vieraita aloilla, joilla ei ole yleissitovuutta tai joilla liitto haluaa sitäkin enemmän.

Työvoimanvuokrausyritykset riemuitsevat työmarkkinasääntelystä

Ay-liikkeen painostuksen vuoksi Ruotsin porvarihallitus äsken perui lupauksensa vapauttaa työmarkkinoita. Työttömille uutinen oli huono, mutta työvoimanvuokrausyritykset juhlivat sitä avoimesti. Tämä tietää, että yritykset eivät jatkossakaan uskalla palkata ruotsalaisia vaan mieluummin vuokraavat työntekijöitä. Näin suuri osa siitä rahasta, jonka yritykset maksavat työstä, meneekin työvoimanvuokrausyrityksille eikä työntekijöille, kiitos ay-liikkeen.

Tosin ilman näitä yrityksiä useampi jäisi kokonaan ilman töitä. Lisäksi jopa vapaassa maassa niille olisi jonkin verran käyttöä yrityksissä, joissa työvoimantarve vaihtelee suuresti ja nopeasti sekä eräissä muissa tapauksissa.

Alkoholikieltolaki loi mafian, työvoimasääntely tukee ay-mafiaa ja työvoimanvuokrausyrityksiä työntekijöiden ja etenkin työllisyyden kustannuksella.

Työttömät pakotetaan töihin

LO:n (Ruotsin SAK) johtaja Wanja Lundby-Wedin pitää porvarihallituksen työttömyyskorvauslakeja epähumaanina pakkotyölinjana: ”Tavallinen työntekijä saa 17 000 kruunua kuussa, työttömänä saa enää 11 000 kruunua kuussa. Se pakottaa menemään töihin!”

Linkkejä:
Salad Bar Owner v Restaurant Union
Norberg: GO AND EAT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s