Minun kansanedustajani?

Usein kun lukee yhdysvaltalaisten kirjoittamaa poliittista tekstiä, siinä toistuu ilmaisu ”write to your congress member”. Eli kun jotain on menossa pieleen, voit ottaa yhteyttä kansanedustajaasi. Kuka siis on minun kansanedustajani?

Suomalaiseen järjestelmään kuuluu suhteellinen edustus, ei sellainen maantieteellinen kuin jenkkilässä. New Hampshiren asukas asukas voi aina soittaa osavaltionsa edustajalle, vaikka ehkä sitten joutuisikin toteamaan sivumennen että ”äänesti sitä toista kaveria”. Meillä näin voi tehdä vain jos oman puolueen ehdokas sattui tulemaan valituksi, koska valituilla on luonnollinen yhteys vain puolueeseensa ja sen äänestäjäkuntaan, ei loppuosaan kansasta. Pienpuolueen jäsen joutuu siksi tyytymään siihen, että vaalikauden aikana mitään omaa edustajaa jolle voisi soittaa ei ole, tai vaihtoehtoisesti tekemään kompromissin ja äänestämään huonompaa ehdokasta joka tulee todennäköisemmin valituksi.

Vaikka alueellinen edustus tietysti ratkookin tämän ongelman, se on muuten huono järjestely. Sen sijaan olisi aiheellista miettiä miten suhteellisen vaalitavan vallitessa voitaisiin pitää huolta siitä, että hävinneenkin puolueen jäsenellä olisi oma luonteva kansanedustajansa.

Luoteva ratkaisu ongelmaan olisi jälleen kerran siirtoäänivaali. Siinähän jokainen annettu ääni auttaa jotakuta tulemaan valituksi. Silloin kansanedustajasi on korkeimmalle listaamasi, läpimennyt ehdokas, ja koska äänesi on todella auttanut häntä, hänellä on hyvä syy kuunnella sinua vaikka vielä mieluummin olisit nähnyt edustajana jonkun muun.

Oikeastaan ainoa ongelma lienee siinä, kuka on äänestämättä jättäneen kansanedustaja. Tätä ongelmaa ei myöskään voida ohittaa sillä, että äänestämätön olisi jotenkin luopunut mahdollisuudestaan vaikuttaa — tokihan äänestämättä jättäminen on ääni kaikkia ehdokkaita vastaan, ainakin niin kauan kun äänestyslipukkeelta ei löydy ei yksikään ylläolevista ja/tai ei ketään -vaihtoehtoja. Tässä voisi ehkä harkita, pitäisikö olla olemassa puolueeton virkamies jolle voi soittaa, ja joka voi toimittaa viestin eteenpäin eduskuntaan. Tai sitten voi miettiä kertovatko tällaiset ongelmat jotakin ikävää ja yllättävää kansanvallasta sinänsä.

Oli miten oli, jos minulla olisi kansanedustaja, käyttäisin sähköpostia varsin aktiivisesti. Nyt minulta on sellainen kielletty, ja se etten näinollen pysty ottamaan millään järkevällä tavalla kantaa niihin yksittäisiin asioihin joista kansanedustaja päättää vaikuttaa aika paljon siihen kuinka mielekästä poliittinen toiminta minulle yleensä on. Enpä ihmettelisi vaikka sama ongelma koskisi monta muutakin kaltaistani, jotka eivät pidä politiikkaa vain puolueidentifikaatioksi supistuvana arvokannanottona, vaan vakavana yhteiskunnallisena vaikuttamisena johon pitäisi lähteä nimenomaan ajatellen ja eritellen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Minun kansanedustajani?

  1. Hyvä argumentti siirtoäänivaalin puolesta. Silti, yhtä hyvin kuin se New Hamshiren väärää puoluetta äänestänyt, voit ottaa yhteyttä vaalipiirisi johonkuhun muuhun kansanedustajaan, ja luultavasti löydät vieläpä ajatuksiltaan lähemmäksi osuvan kuin se NH:lainen. Voit kirjoittaa useammallekin. He voivat myös olla sinun potentiaalisia ehdokkaitasi seuraavissa vaaleissa – sehän itse asiassa on ainoa kannustimesi heille, ei se, äänestitkö heitä viimeksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s