Soininvaara: Päästökauppa riittäisi yksin ohjauskeinoksi

Osmo Soininvaara kirjoittaa: ”Päästökauppa riittäisi yksin ohjauskeinoksi. – – Se panee kaikki toimet samalle viivalle ja antaa markkinoiden valita parhaat. Se on kustannustehokasta.”

Soininvaara kritisoi EU:n innokkuutta bioenergian lisäämisessä. Hänestä se tarpeettomasti nostaa ilmastopolitiikan hintaa ilman että tulos on ympäristölle yhtään parempi kuin mihin haittaveroilla päästäisiin. (SK 50/2007, 14.12.07, s. 50)

Mikä tahansa päästöjen taso on näet halvimmin saavutettavissa kaupattavilla päästökiintiöillä tai haittaveroilla, kummilla tahansa, koska tällöin markkinat pääsevät valitsemaan halvimmat keinot. Miljardit ihmiset tekevät kukin päivittäin lukemattomia kasvihuonekaasuihin vaikuttavia päätöksiä. Kun ympäristöhaitat näkyvät hinnoissa, jokainen näistä ihmisistä voi jokaisessa päätöksessään ottaa huomioon ympäristöhaitat automaattisesti kaikkien muiden tekijöiden ohella. Kukaan toinen ihminen ei voi hänen puolestaan tietää, miten tärkeitä mitkin valinnat hänelle ovat, joten tämä on ainoa järkevä toimintatapa. Muut ovat komentotaloutta, jossa ihmisten valinnanvapautta rajoittamalla tuotetaan ”Pareto-epäoptimaalisia” lopputuloksia – sellaisia, joissa ihmisten asemaa voisi parantaa ilman että kukaan muukaan kärsisi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Soininvaara: Päästökauppa riittäisi yksin ohjauskeinoksi

  1. Suomen markkina asema kärsii näistä kaikenmaailman ilmastonmuutos päästörajoituksista, kun maailmalla ei kaikille ole samat säännöt. Mitä turhaa sellaisia lakeja ja direktiivejä noudattaa, joita ei kaikki maailman maat ja Euroopan eteenkin maat noudata? Ilmastonmuutos propaganda on aivan turhaa, siinä liiotellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s