Tasavero 32,5 %, 5000 euron perusvähennys kaikille

Kauppakamari esitti 14.4.08, että 32,5 %:n tasaverolla saataisiin nykyinen verokertymä, vaikka kaikki saisivat 5000 euron perusvähennyksen. Dynaamiset vaikutukset huomioiden alhaisempikin tasavero riittäisi.

Laskelmat eivät sisällä perustuloa, joten nykyisen sosiaaliturvan muuntaminen mahdolliseksi perustuloksi (negatiiviseksi tuloveroksi) olisi laskettava erikseen. Malli korvaisi ainakin valtion ja kuntien ansiotuloverot ja pääomatuloverot. Laskelmat teki Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.

Islannin tasavero on 35,7 %, muiden tasaveromaiden tasavero on 10-25 %. Keskuskauppakamarin poliittisesti realistisempina pitämissä laskelmissa perusvähennys olisi 7500 tai 10 000 euroa ja verotaso vastaavasti 36 % tai 41 %. Näissä suurituloiset palkansaajat voittaisivat, keskituloiset häviäisivät aavistuksen ja suuria pääomatuloja saavat häviäisivät paljon. Pienituloiset voittaisivat vain 10 000 euron perusvähennyksen mallissa.

Mm. Liberaalien esittämässä mallissa veroprosentti olisi huomattavasti alhaisempi ja sosiaaliturvan pääosa korvattaisiin negatiivisella tuloverolla eli perustulolla: perusvähennyksen alle jäävät saisivat hyvitystä. Alempi verotus rahoitettaisiin mm. elinkeinotuet poistamalla, haittaveroja laajentamalla sekä sääntelyn vähentämisen, kannustavuuden lisääntymisen ja talouden tehostumisen dynaamisilla vaikutuksilla. Mm. Vihreillä, Keskustalla ja Vasemmistoliitolla on ollut ohjelmissa perustulo, ja ajatuksella on vahvaa kannatusta muttei enemmistön tukea myös Kokoomuksessa ja Sdp:ssä.

HS: Kauppakamari: Tasavero ei heiluttaisi keskituloisten verotusta
Risto Penttilä: Maailman korkein tasavero!
Keskuskauppakamari: Suomalaiset jo pääosin tasaveron piirissä – tasaverokeskustelu asiapohjalle

6 kommenttia artikkeliin ”Tasavero 32,5 %, 5000 euron perusvähennys kaikille

 1. Suomen tasatuloveroprosentti tulee olemaan lähempänä kahta- kuin kolmeakymmentä, ilman perusvähennystä, ilman kansalaispalkkaa.

  Tykkää

  • perustulon tasoksi on 850e/kk joka vastaa juuri mainittua 10000 euron perusvähennystä.Progressiosta ei luovuta-päin vastoin sitä kehitetään koskemaan myös niitä tuloja joihin se ei vielä yllä, mm. osinkotuloihin.Vaihtoehtona voidaan tietysti esittää lasku kaikille 18 vuotiaille yhteiskunnan antamasta avusta-tähän en usko halukkaita löytyvän.Eikä se olisi järkevääkään perintäongelmien vuoksi.
   Uusliberalismi on epäoikeudenmukaista.Se antaa vahvimmille ja ottaa heikoimmilta.Jokainen meistä on Suomelle velkaa sen että maksaa veroja-joka muuta väittää leijuu jossain itseihailun Hollywoodissa, jossa ei näe kokonaisuutta oman itseihailunsa takaa.

   Tykkää

   • 850€/kk on aivan liikaa: tuohan on lähellä monen nettotuloja. Suomessa on työttömiä nyt jo aivan liikaa, mutta Vasemmistoliitto nähtävästi haluaa heitä vielä lisää.

    Miten vasurit ajattelevat kustantavansa tämän kaiken, kun ihmiset makaavat kotonaan ja rikkailta on korkean verotuksen seurauksena viety kannustimet investoida (tehän haluatte korottaa pääomatulojen verotusta)? Tyhjästä on paha nyhjästä.

    ”Uusliberalismi” on täysin arvoneutraalia. Sinä ja muut hullut vasemmistolaiset sen sijaan haluatte poliitikkojen päättävän ihmisten elämästä.

    Tykkää

   • että uusliberalismi on arvoneutraalia.Se on luonnollinen vahvemman oikeuteen perustuva ajatusmalli.Samanlainen on sademetsän apinoilla.
    Hulluksi leimaaminen vasemmistolaisuuden perusteeella on juuri sellainen ”argumentti” jota voisi odottaakin äärikapitalistisen uskon pastorilta.Tai sademetsän apinalta.
    Mitä tulee siihen että poliitikot päättävät asioista on se aivan oikein.Jokaisen pitäisi olla poliitikko-se on inhimillistä.Toiset vain nostavat itsensä muka politiikan yläpuolelle…
    Veroteetavan tulon alarajan nostaminen 10000 euroon aikaansaisi suuria muutoksia.Köyhyys poistuisi, ihmisiä ei enää voisi kiristää ja uhkailla puutteella jos eivät suostuisi mihin tahansa (natsi-Saksassa käytettiin suorempia menetelmiä), työvoima tulisi vapaan kilpailun piiriin kun työntekijälle olisi maksettava palkkaa, tämä aikaansaisi työhaluja myös niillä harvoilla joilla ei niitä ole (enemmistö työttömistä ovat työttömiä pakon edessä), ihmisoikeudet ja kansalaisvapaudet kukoistaisivat samoin demokratia kaikilla tasoillaan.Rahat koko uudistukseen tulisivat valvontakoneiston (Kela, sosiaalikeskukset ym)ja turhan byrokratian purkamisesta.Samalla myös rehelliset yrittäjät hyötyisivät ja ne jotka hylkäävät isänmaansa suurten voittojen toivossa häipyisivät maasta-huomattava etu meille rehellisille ja isänmaallisille ihmisille.
    Ja lopuksi:sinun kaltaisesi pelkurit ja leimaajat huomaisivat ettei inhimillisessä yhteiskunnassa olekaan mitään pelättävää.

    Tykkää

   • Vasemmistolaisuus on vahvemman oikeuteen perustuva malli paljon enemmän kuin kapitalismi/liberalismi. Vasemmistolaisuus tarvitsee vahvaa valtiota, pakottamaan ihmiset väkivaltamonopolin turvin tekemään sitä, mitä poliittinen eliitti kulloinkin haluaa.

    Tykkää

   • ”Toiset vain nostavat itsensä muka politiikan yläpuolelle…”

    Politiikot nostavat itsensä kansan yläpuolelle. He kuvittelevat ylemmyydentunnossaan omaavansa kyvyn ja oikeuden päättää muiden elämästä viimeistä yksityiskohtaa myöten. Politiikko kuvittelee itsensä jumalaksi tai jos ei aivan siksi, niin ainakin siitä seuraavaksi.

    Politiikan palvomisesta päätellen, olet joko auktoriteettiuskoinen tai haaveilet itse ylipapin paikasta politiikan temppelissä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s