Tommi Uschanov: Mikä vasemmistoa vaivaa?

Pamfletissaan Tommi Uschanov haukkuu vasemmistoa olemattomasta historiantuntemuksesta, numerotiedon väheksymisestä ja älyllisestä laiskuudesta. Nousisiko vasemmisto hänen reseptillään?

Uschanovin mielestä pitkät työsuhteet olivat historiallisesti lyhyt kausi teollisuusyhteiskunnan aikana alkutuotantopainotteisuuden jälkeen ja ennen palveluyhteiskuntaa. Pätkätöitä ei siis pidä yrittää hävittää.

Paavo Lipponen, Thomas Wallgren, Heikki Patomäki ja monet muut demarit ovat hänestä älyllisesti laiskoja, mikä on vasemmiston helmasyntejä. He eivät pysty suhtautumaan lähtökohtiinsa riittävän kriittisesti. Myöskään oikeiston opinkappaleita ei tunneta tarpeeksi.

Menestysresepti vasemmistolle?

Voisiko vasemmisto nousta Uschanovin resepteillä? Sikäli ehkä ei, että kansa muuttuu koko ajan liberaalimmaksi. Ehkä sentään vasemmiston kannatuksen lasku hidastuisi, koska Uschanov, 33, on äärivasemmistolaiseksi melko liberaali ja rehellinen – ollut niin kauan kuin hänet muistetaan. Monet hänen ajatuksensa ovat taktisesti järkeviä.

Esimerkiksi selkeästi älyllisesti epärehellisiin ratkaisuihin tulee tehdä pesäero. Maailman sosialistisimpaan valtioon, Pohjois-Koreaan, vasemmisto onkin jo katkaissut välit, mutta Uschanov vaati pesäeron tekemistä myös Valko-Venäjän nationalistista sosialismia ihailevaan Hugo Cháveziin sekä fundamentalistiseen islamistivasemmistoon.

Uschanovin mukaan Osmo Soininvaara on Suomen johtava vasemmistolainen kriitikko. ”Hän saa viikossa aikaan yhtä monta toimenpide-ehdotusta kuin Sdp:n ideologit kymmenessä vuodessa.” (HS 24.8.)

Pamfletin arveluttavimmat kohdat

Uschanov sanoo, että sosiaaliturvalle suopeat kapitalismin kantaisät on petetty. Tarkoittaako hän käyttää auktoriteettiargumenttia, että jos Adam Smith – joka ei itsekään pitänyt itseään klassisista liberaaleista nerokkaimpana – kannatti pientä sosiaaliturvaa, nykyliberaalit eivät saisi kannattaa sosiaaliturvamme leikkaamista hieman lähemmäksi Smithin kannattamaa paljon alhaisempaa tasoa?

Tosin niin sosiaaliturvamme kuin julkiset menommekin ovat vain kasvaneet riippumatta siitä, onko maassa ollut porvari- vai muita hallituksia, välillä jopa kansantuotetta nopeammin ja ainakin trendinä aina inflaatiota nopeammin. Lähes kaikki liberaalit kannattavat sosiaaliturvaa ja useimmat peräti julkisen sektorin veroilla kustantamaa sosiaaliturvaa, mutta nykytaso ei välttämättä ole pitkällä aikavälillä köyhienkään etu. Sitäkin tärkeämpää tosin olisi, että mikä tahansa taso valitaan, se toteutettaisiin kannustavasti, perustulomaisesti, ja talouden sääntely minimoitaisiin.

Uschanov myös pitää suomalaisia marxisteina, koska he ottaisivat mieluummin 5 uutta vapaapäivää kuin 2 %:n palkankorotuksen. Juuri kapitalismihan tekee mahdolliseksi valita näin eri vaihtoehtojen väliltä sen sijaan, että valtio tai valtiolta työehtosopimusmonopolin tai muita etuoikeuksia saanut ammattiliitto pakottaa tiettyy valintaan, ja juuri kapitalismi tekee mahdolliseksi sen tuottavuuden nousun, jonka ansiosta edes toinen vaihtoehdoista on mahdollinen. Ennen kapitalismin aikaa lähes kaikki olivat jatkuvasti lähes yhtä köyhiä vuodesta toiseen – paitsi niissä maissa, joissa siirryttiin kapitalismiin aiemmin, kuten Hollannissa ja Englannissa.

Uschanov tuntuu myös marxilaisesti näkevän vaurastumisen valumisena kapitalistien laariin. Kyllä me palkansaajat hyödymme hirvittävästi siitä, että pääomat ovat kasautuneet. Jos maailman pääomakanta ei olisi noussut rajusti parinsadan viime vuoden aikana, emme voisi uneksiakaan tällaisista palkoista, tällaisesta teknologiasta, lääketieteestä, Internetistä, kännyköistä, e-pillereistä jne. Tällainen pääomakannan nousu ei olisi tapahtunut ilman kapitalismia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s