Ei loppua Wall Street -sosialismille

Kaatuvien finanssiyritysten pelastaminen jatkuu. Tällä hetkellä USA:n keskuspankki puuhaa pelastuspakettia AIG:lle, maailman suurimmalle vakuutusyhtiölle. Viime maaliskuussa Fed pelasti Bear Stearns -investointipankin ja muutama viikko sitten valtion sponsoroimat yritykset Fannie Mae & Freddie Mac kansallistettiin. Voidaan väittää, että vaikka USA:n liittovaltio olisi vastuussa näiden finanssiyritysten pelastamisesta ruokittuaan irrationaalista käytöstä vuosikausia, niin pitkällä aikavälillä liittovaltio päällystää tietä kohti uutta kriisiä.

Moraalihasardi syntyy, kun riskejä kollektivisoidaan. Fannie Mae & Freddie Macin tapauksessa tämä tarkoitti sitä, että johtokunta kääri voitot mutta tappiot nielivät veronmaksaja. Fannie Mae & Freddie Mac vartavasten perustettiin, jotta amerikkalaiset saisivat asuntolainoja halvemmalla kuin vapailla markkinoilla. Demokraatit, jotka pitkälti vastasivat näiden yhtiöiden synnystä, ovat vuosikausia jarruttaneet tarvittavia reformeja. Mae & Mac ovat demokraatteja lobbaamalla vahvistaneet asemiaan yhtiöinä, jotka itse aiheutettujen ongelmien seurauksena saisivat julkista tukea. Demokraattien nyt hallitessa kongressia on epätodennäköistä, että Mae & Mac joutuisivat ansaitusti joko yksityistettäviksi tai purettaviksi.

Samalla ongelman ydin, asuntokuplan puhkeaminen, jatkaa alamäkeään. Kun Fed eilen päätti, että korot pysyvät ennallaan, ”Wall Street buuasi”. Fedin korko on nyt kaksi prosenttia. Jos Fed haluaa liikuttaa markkinoita, sen täytyisi laskea korkoja n. yhteen ja puoleen prosenttiin. Tämä kuitenkin veisi tilanteen suurinpiirtein samoihin asetelmiin kuin mitä se oli IT-kuplan puhjettua. Tuolloin alhaiset korot kannustivat kulutusta ja halpoja asuntoluottoja säästämisen kustannuksella ja johtivat mm. asuntobuumiin. Kuten tavallisten ruokakauppojen, myös Wall Streetin tulisi pitkällä aikavälillä oppia, että veronmaksajat eivät yksinkertaisesti voi jatkaa moraalihasardin ruokkimista rahoitusalalla.

Kauppalehti
Heritage

Yksi kommentti artikkeliin ”Ei loppua Wall Street -sosialismille

  1. Miksei kukaan ole huomannut, että eräs private equity -sijoittaja olisi suostunut antamaan AIG:lle likviditeettiin vaaditun pääoman, mutta AIG ei vain halunnut kyseisen sijoittajatalon asiantuntijoita hallitukseensa.

    Eli täysin yksityisiltä markkinoilta olisi löytynyt AIG:lle kyllä pääomaa, mutta fedin syli kiinnosti enemmän.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s