Maksullinen koulutus on lisännyt tasa-arvoa

Lukukausimaksut ovat parantaneet koulutuksen tasa-arvoa. Suomessa yliopisto on maksuton ja korkeakoulutus periytyy erityisen vahvasti, kirjoittavat Aleksi Henttonen (sd) ja Ida Mielityinen (kesk), SYL:n koulutuspoliittiset sihteerit 1999-2004.

Maksuttomuus ei myöskään ole johtanut korkeampiin ulkomaisten opiskelijoiden määriin. (HS 15.11.08 s. C9)

Kirjoittajat mainitsevat mm. tutukimuksen, jonka mukaan koulutuksen tasa-arvo parani Britanniassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa lukukausimaksujen käyttöönoton jälkeen. ”Näissä maissahan korkeatkin lukukausimaksut on mahdollista maksaa jälkikäteen ja takaisinmaksu riippuu tuloista.”

”Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että yhdistettynä toimivaan opiskelijoiden tukemisen järjestelmään lukukausimaksullinen koulutus voi olla ’maksutonta’ koulutusta tasa-arvoisempaa. Tämän on todennut myös Euroopan komissio.”

Olisiko myös niin, että kun opinnoista joutuu maksamaan edes muodollisesti, se panee kilpailuttamaan opiskelupaikkoja laadun suhteen ja pohtimaan huolellisemmin, mihin opiskeluvuotensa investoi?

”Ei ole lainkaan selvää, että parhaat opiskelijat saadaan tänne maksuttomalla koulutuksella eikä esimerkiksi käyttämällä vastaavat resurssit lahjakkaille opiskelijoille suunnattuun stipendijärjestelmään.”

VS: Suomalainen yliopistojärjestelmä kaipaa uudistusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s