Ei-vasemmistolaista taidetta sensuroidaan

Kommunisti Raoul Palmgren esti Mika Waltaria saamasta kirjallisuuden valtionpalkintoa. Antikapitalisti Otso Kantokorpi pudotti Panu Rajalan loistavan Waltari-elämänkerran Tieto-Finlandia-ehdokkuudesta, vastaavasti Jari Tervo pudotettiin Finlandia-ehdokkuudesta.

Sodanjälkeisessä Suomessa taidemaailman vallankäyttäjät ovat olleet vasemmistolaisia ja he ovat yrittäneet estää oikeistolaisten taiteilijoiden työtä ja tuloa kansan tietoisuuteen, vaikka oikeistolaiset paljon useammin ylistävät vasemmistolaisten taideteoksia.

Ääriesimerkkinä on se, miten kissankiduttaja Teemu Mäki ja haudankaivaja-rokkari Kari Peitsamo saavat runsaasti myönteistä julkisuutta ja tukea siksi, että ovat kommunisteja – aate, jota ei vieläkään osata rinnastaa kansallissosialismiin vaikka pitäisi, paitsi että se on ollut paljon tuhoisampaa. Marxilainen sosialismi (jota mm. Sdp on yhä kannattavinaan) olisi natsismille parempi vertailukohta.

Ei kirjapalkintoja oikeistolaisille

Kirjallisuudessakin tämä näkyy monin tavoin. Kirjallisuuskriitikko ja professori Raoul Palmgren oli myöhemmin kommunistien Vapaa Sana -lehden päätoimittaja. Liberaalit ym. olivat tehneet Vapaa Sana –nimisiä lehtiä ainakin vuodesta 1901. Palmgren esti vuonna 1946 Mika Waltaria saamasta kirjallisuuden valtionpalkintoa.

Nyt taidejournalisti ja tietokirjailija Otso Kantokorpi esti yksin Rajalan Waltari-elämänkerran Tieto-Finlandia-ehdokkuuden, vaikka kirjaa on pidetty loistavana. Jopa voittajan valinnut Suomen kustannusyhdistyksen eläköitynyt toimitusjohtaja Veikko Sonninen haukkui pudotuksen poliittiseksi peliksi ja kateudeksi: ”Kyseessähän eivät voi olla kirjalliset syyt, sen joutunee jokainen Rajalan kirjan ilman sarvia ja hampaita lukenut myöntämään.” Hän arveli Kantokorven osin jakavan Palmgrenin poliittisen kannan ja vihjasi tämän kadehtivankin Rajalaa mainitsemalla tämän päätöksen esimerkiksi Janten laeista: ”Älä luule, että sinä olet jotain”, ””Älä kuvittele, että olet parempi kuin me”.

Yhtä laaja kohu tuli aiemmin siitä, kun aiemmin syksyllä Jari Tervon upea historiallinen romaani Troikka pudotettiin Finlandia-ehdokkuudesta.

Ärsyttävää, kun heidän teoksiaan luetaan

Waltari, Tervo ja Rajala ovat ärsyttäviä oikeistokirjailijoita, jotka suostuivat myös tekemään kaupallista viihdettä, esimerkiksi Waltari niin mainoslauseita ja Komisario Palmu –elokuvakäsikirjoituksia kuin runoja, lehtijuttuja ja romaaneja. Kaksi suurta kilpailua Waltari silti voitti, koska vasemmiston harmiksi niissä kilpailtiin nimimerkein. Mauri Kunnas ei ole päässyt edes Finlandia Junior -ehdokkaaksi! Kaikkein ärsyttävintä näissä neljässä ei silti ehkä ole oikeistolaisuus vaan menestys – heidän teoksiaan luetaan, mikä on vähäisemmille miehille vastenmielistä. Muissa taidelajeissa esiintyy samaa kateutta. Kansa ei voi olla koskaan oikeassa.

Jopa kommunistirunoilija Pentti Saarikosken liberaalivasemmistolainen poika Saska Saarikoski valitti, että Suomessa arvostettu kirjoittaja ”kirjoittaa hitaasti, pysyttelee omassa lajissaan eikä herätä laajempaa kiinnostusta” (HS 23.11.08 s. C1).

Nuoruudessaan kiihkeä nuorsuomalainen (liberaali) runoilija ja Päivälehden toimittaja Eino Leino vihasi palavasti sosialisteja (mukl. työväenpuolue) ja konservatiiveja, mutta vielä hänen aikanaan taidepiirit eivät pitäneet tätä rasitteena, vaan taiteilijat olivat järjestään liberaaleja. Sittemmin Leino alkoholisoitui ja vetäytyi politiikasta.

VS: Mozart 250 vuotta – vapauden säveltäjä

3 kommenttia artikkeliin ”Ei-vasemmistolaista taidetta sensuroidaan

  1. Näitä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes kaikki suomalaiset taiteilijat ovat enemmän tai vähemmän sosialisteja.

    Kuluttamalla sosialistien taidetta tuet sosialismia ja sen propagandan levittämistä taiteen avulla.

    Toimittajille vinkkinä, että kaivataan juttuja ei-sosialistisista taiteilijoista, sillä ei-sosialistiset taiteilijat tarvitsevat tukeamme.

    Tykkää

  2. Ihan kivaa läppää, mutta miten se liittyy jutun otsikkoon, eli sensuuriin? Kaikki artikkelissa mainitut esimerkit liittyvät teosten arvon tunnustamiseen, eivät niiden julkaisun estämiseen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s