Helsingin tonttivuokrat ovat aivan alimitoitettuja

Korotetut tonttivuokrat ovat 1,46 – 2,77 euroa neliöltä. Markkinavuokra on 5 – 15 euroa neliöltä, joten tämä on törkeää lahjoitusta veronmaksajaduunareilta asunnonomistajakapitalisteille.

Helsingin kaupunki korottaa tonttiensa vuokraa 1,46 – 2,77 euroon neliöltä. Näille tonteille rakennettujen asuntojen vuokrat ovat yleisestä vuokratasosta revityn arvioni mukaan 12 – 30 e/m2, mistä rakennuksen osuus on toisen hihani mukaan n. 5 e/m2 ja siis tontin (sis. rakennusoikeuden, jossa varsinainen arvo onkin) vuokra n. 7 – 25 e/m2. Vuokralla asuntoaan pitävä saa siis veronmaksajilta tuonsuuruisen lahjoituksen joka kuukausi, siis yli tai alle kymppitonnin vuodessa asuntoa kohden, ja itse asunnossaan asuva saa saman edun + päälle laskennallisen vuokransa verottomuuden.

Omistajahan omistaa vain rakennelman, jonka osuus asunnon arvosta on kaupungissa pienempi kuin tontin (oik. rakennusoikeuden).

Suurin epäkohta on tämä alennushinta, lahjoitus muilta veronmaksajilta. Pienempi mutta myös suuri epäkohta on se, että asiasta ei ole tiedotettu kunnolla. Tontin vuokra pitäisi lähivuosina nostaa asteittain markkinatasolle, mistä pitäisi nyt tiedottaa yksiselitteisesti.

Tämä kirjoitus herättää takuulla suuret vihat niiden taholta, jotka ovat ostaessaan asuntonsa maksaneet tietämättömyyttään ylihintaa tajuamatta, että saavat vain seinät eivätkä sitä tonttia, jossa arvo piilee. Yhtä hyvin konkurssiyhtiön osakkeita huipulla ostaneet voisivat purnata siitä, etteivät tajunneet sen olevan pian vähempiarvoista, tai citymaasturin ostajat voisivat valittaa bensan hinnan noususta. Toiset ovat olleet riskisijoituksissaan varovaisempia ja ostaneet omalla tontilla olevia asuntoja, vaikka niiden hinnat ovat olleet korkeampia.

Asumisen hintaan tontinvuokrankorotus ei vaikuta. Kyseisten asuntojen vuokrat pysyvät ennallaan ja ostajille niiden hinnat laskevat vastaavasti.

”Helsingissä on kaupungin vuokratonteilla 160000 asuntoa. Asukkaita niissä on noin 300000, helsinkiläisten niukka enemmistö.” (HS)
Vajaa puolet helsinkiläisistä siis maksaa tukiaisia reilulle puolelle. Maksajilta peritään tuo yli tai alle kymppitonni vuodessa asuntoa kohden! Mitään perustetta maksaa tukia (vuokra-alena tai muuten) juuri vuokratonteilla asuville ei ole. Jos joku heistä tai maksajista on köyhä, hänen tulisi saada tukea köyhyyden eikä asumismuodon perusteella.

TaSa: Ikäviä yllätyksiä helsinkiläisten yhtiövastikkeisiin
Yle: Helsingin tonttivuokrien korotukset pistävät asukkaat ahtaalle 2.12.08

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s