Köyhien huono terveys johtuu itsekurin puutteesta?

Koulutetut ja hyvätuloiset ovat terveempiä kuin köyhät. Lääkärikäyntien määrä tms. ei selitä eroa, ennemmin se, että ottamalla itseään niskastaa kiinni voi hankkia rahaa, koulutusta ja terveyttä.

Esim. USA:ssa 60-luvulla toteutettu köyhien Medicare-ohjelma sai köyhät käymään lääkärissä vähemmän köyhiä useammin mutta terveyserot eivät supistuneet. Britanniassakaan yleisen terveydenhoidon toteuttaminen ei supistanut vaan kasvatti terveyseroja. USA:ssa kokeiltu terveydenhuollon maksuale lisäsi sekä turhia että tarpeellisia lääkärikäyntejä muttei kohentanut terveyttä, kertoo Seppo Heinonen.

Koulutetut ja varakkaat ovat keskimäärin hoikempia kuin muut. Olisiko, niin, että heikon itsekurin omaavat syövät enemmän sipsejä, makeisia, roskaruokaa ym., panostavat vähemmän opintoihinsa ja työhönsä jne. ja ovat siksi lihavampia, sairaalloisempia, vähemmän koulutettuja ja köyhempiä?

Varmaan heidän hyväkseen voi silti tehdä jotain, mutta kyse ei ole silloin epätasa-arvon korjaamisesta, koska epätasa-arvoa ei näytä olevan, vaan hyväntekeväisyydestä, isolta osin ihmisten omien valintojen seurausten muuttamisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s