Valtio: Seksi on hyvän tavan vastaista

”Ravintolassa ei saa harrastaa seksiä”, se on hyvän tavan vastaista (samoin vessat), totesi lääninhallituksen tarkastaja, ja Hercules sulki vapaaehtoisesti Darkroominsa.

Hercules pelkäsi valtion näkyvää kättä näin paljon, vaikka koppien laillisuus oli varmistettu aiemmin ennen niiden rakentamista. Silti tarkastaja ”Ripatin mukaan kopit, joissa asiakkaat saattavat harrastaa seksiä, ovat kuitenkin hyvän tavan vastaisia”. Heteroravintoloista tulee siis sulkea vessat. ”Siksi ne eivät hänen mielestään sovi ravintolaan, joka on saanut luvan olla auki aamuneljään.” Selvä uhkaus viedä lupa, ellei omistaja tottele vihjettä.

Seksuaalietiikasta väitöskirjaansa tekevä filosofi Tommi Paalanen kommentoi Seksualisti-blogissaan:

Hyvien tapojen mukaiset seksuaalinormit ovat kuvitelmia, joita pyritään oikeuttamaan vetoamalla historiallisiin tai uskonnollisiin sääntöihin. Ei ole olemassa mitään ehdottomasti oikeaa tapaa, tilannetta tai paikkaa harrastaa seksiä, vaan kaikki tällaiset käsitykset ovat aina neuvoteltavissa kulttuurien ja alakulttuurien vuorovaikutuksessa.

Lääninhallituksen virkamies syyllistyy melkoiseen mielivaltaan ajatellessaan, että juuri hän voi määritellä, mikä on hyvän tavan vastaista. Tässä tapauksessa ravintola pelkää anniskelulupiensa tai jatkoajan menettämistä ja alistuu virkamiehen mielivaltaan, vaikka mahdollinen seksin harrastaminen kopeissa ei liity millään tavalla anniskeluasioihin.

Seksin nostaminen silmätikuksi on hyvin tyypillinen seksuaalikielteisyyden muoto. Silloin seksistä tehdään ongelma ilman mitään muuta perustetta paitsi se, että kysymys on seksistä. Tämä asenne ilmenee hyvin Ripatin kommentissa siitä, että ravintolat ovat tarkoitettu oluen juomiseen ja seurusteluun, ei seksiin.

Millä perusteella virkamies määrittelee, mikä kaikki on ihmisten väliseen seurusteluun kuuluvaa? Kuuluvatko seurapelit tai biljardi seurusteluun? Entä lähekkäin tanssiminen tai suutelu? Ripatti tekee seksistä ongelman itsestään selvästi pohtimatta, miksi sen pitäisi olla ongelma. Ketä joidenkin harrastama seksi ravintolan darkroomissa vahingoittaa?

– – nykyaikaiset seksologiset tutkimukset osoittavat aukottomasti seksin ja avoimen suhtautumisen myönteiset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin.

Surkuhupaisaa jupakassa on se, että sosiaali- ja terveysosaston virkamies liputtaa oluen juonnin puolesta seksiä vastaan.- – Myös tupakkakopit ovat sallittuja.

Osmo Kontulan uusimman kirjan mukaan seksiä harrastetaan nykyisin entistä vähemmän ja ihmisten tyytyväisyys seksielämäänsä kohtaan on laskenut. Trendin yhdeksi syypääksi voi nimetä asenteen, jossa seksiin liittyviä vaaroja ja ongelmia ylikorostetaan nautinnon ja hyvinvoinnin kustannuksella.

Ranneliike.net keskustelee asiasta sekä Suomen Kannabisyhdistyksen rekisteröinnin eväämisestä KHO:ssa 1994.

”Ennen perusoikeusuudistusta hallitusmuodossa säädettiin yhdistymisvapaudesta, että kansalaisilla on oikeus edeltäpäin lupaa hankkimatta perustaa yhdistyksiä tarkoitusten toteuttamista varten, jotka eivät ole vastoin lakia tai hyviä tapoja. Perusoikeusuudistuksessa perustuslaista jätettiin pois edellytys siitä, että yhdistyksen tarkoitus ei saa olla vastoin lakia tai hyviä tapoja.”

Vattuako siinä tuijotat?

Tiedonantajan vapputervehdyksistä tutut stalinistit esiintyivät HS:n mielipidesivulla ”feministeinä” ja vaativat ”Vattuako siinä tuijotat?” -vadelmalonkeromainoksen kieltämistä naisen halveerauksena.

Be-bop (tamperelainen yökerho suljettiin kuukaudeksi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s