Kirkon ja ateistien bussikampanjat

Kirkko sai mainostaa busseissa katteettomia palveluitaan, mutta vapaa-ajattelijoiden bussikampanja sensuroitiin Turussa ja Tampereella. Pääkirjoituksissa sanotaan, että oli väärin mainostaa. Vapaa-ajattelijat halusivat kampanjallaan kertoa, että sananvapaus koskee uskonnottomiakin, mutta taisivat olla väärässä.

”Jumala armahtaa sinut!” ja ”Allah on suuri!” ovat hyväksyttäviä mutta ”Jumalaa tuskin on olemassa” ei ole hyväksyttävä tapa kertoa omasta vakaumuksestaan? Mitä sitten olisi ”Jumalaa ei ole olemassa” – tai ”Joulupukkia, Sauronia ja Zeusta ei ole olemassa”? Tällaiseen ehdottomuuteen tieteellisen maailmankuvan omaavat vapaa-ajattelijat eivät turvautuneet.

Liitto halusi kampanjallaan tuoda esiin, miten uskomattomien oikeus kertoa näkemyksistään julkisesti ei voi olla vähemmän oikeutettua kuin yliluonnolliseen uskovilla. Liitty halusi myös osoittaa, ettei ihmisen tarvitse enää pelätä tai hävetä kertoa näkemyksistään, vaikka ne poikkeaisivatkin uskonnollista valtaa käyttävien näkemyksistä.

Katteetonta markkinointia

Lokakuussa 2005 kirkon bussimainoskampanjassa Armo – yhteys yläkertaan luvattiin ”saat yhteyden yläkertaan”, ”paras kuuluvuus, ei kuukausimaksuja”, mutta kuluttajapalautteen mukaan liittymä ei toiminut, ja kirkon kuukausimaksu on keskivertojäsenelle noin 100 euroa kuussa siinä missä kilpailijat myyvät rajoittamattoman puheajan liittymiä hintaan 20 euroa/kk. Mainoksia oli myös lehdissä ja elokuvissa, Vapaa-ajattelijoiden liiton silloinen pj. Robert Brotherus kertoo Vapaa-ajattelija 6/2005 -lehdessä.

Kiihkouskovat ja kiihkoateistit

Vastakääntyneet uskovat tai ateistit ovat yleensä kiihkeimpiä sanomansa levittäjiä. Kantasuomalaisista muslimeiksi kääntyneet jaksavat pitää melua asioista, jotka monet maahanmuuttajamuslimit ottavat rennommin. Vastaavasti tuore ateisti saattaa vanhoja kiihkeämmin käännyttää muita ateisteiksi.

Kampanjan saama vastaanotto kuitenkin osoittaa, että ateistien – edes agnostikkojen – oikeus puhua vakaumuksestaan ääneen ei ole uskovaisten tasolla maassa, jossa jopa presidentti Tarja Halonen presidenttinä – ei yksityishenkilönä – käskee alamaisiaan rukoilemaan. Vapaa-ajattelijoiden työtä tarvitaan.

Linkkejä:
VS: Jumalaa tuskin on olemassa -bussimainoskampanja (VS 14.6.2009)
Bussimainoskampanjan www-sivusto www.uskomaton.fi
Armo-kampanja jakoi mielipiteitä lehdistössä (6.4.2008 HY: teologian Pro gradu -tutkielma)
armo.fi-kampanjasivut (2005)

VS: Muhammedin pilakuvat – Tanskassa sananvapaus, Suomessa ei? (VS 2.2.2006)
VS: Jumalan käskystä usko sosiaalidemokratiaan – valtion käskystä palvo jumalaa! (24.1.2004)

Yksi kommentti artikkeliin ”Kirkon ja ateistien bussikampanjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s