Venäjä kiduttaa ja tappaa Pohjois-Kaukasuksella

Amnesty Internationalin ihmisoikeusraportti käsittelee Venäjän viranomaisten julistamaa terrorismin vastaista operaatiota Tšetšeniassa. Raportti kertoo ”mm. liioitellusta voimankäytöstä, kidutuksesta ja kuolemantapauksista vankiloissa sekä muissa pidätyskeskuksissa, mielivaltaisista ja salaisista pidätyksistä, tahdonvastaisista katoamisista, ihmisoikeusaktivistien ja riippumattomien toimittajien uhkailusta sekä pakkohäädöistä” ”Tšetšeniassa, Ingušiassa, Dagestanissa ja Kabardino-Balkariassa”.

Amnestyn eilen 1.7.2009 julkaiseman raportin suomalainen lehdistötiedote on alla kokonaisuudessaan.

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on avain vakauteen Pohjois-Kaukasuksella

Amnesty Internationalin tänään julkistaman raportin mukaan vain ihmisoikeusloukkausten selvittäminen ja syyllisten saattaminen oikeuden eteen voi luoda vakautta ja turvallisuutta Pohjois-Kaukasukselle. Kuitenkin Tšetšeniassa, Ingušiassa, Dagestanissa ja Kabardino-Balkariassa tapahtuu jatkuvasti ihmisoikeusloukkauksia, joiden selvittäminen on puutteellista.

Raportti kertoo muun muassa liioitellusta voimankäytöstä, kidutuksesta ja kuolemantapauksista vankiloissa sekä muissa pidätyskeskuksissa, mielivaltaisista ja salaisista pidätyksistä, tahdonvastaisista katoamisista, ihmisoikeusaktivistien ja riippumattomien toimittajien uhkailusta sekä pakkohäädöistä.

Venäjän viranomaisten julistama terrorismin vastainen operaatio Tšetšeniassa loi rankaisemattomuuden ilmapiirin, jossa ihmisoikeusloukkauksiin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Viranomaiset julistivat operaation loppuneeksi 16. huhtikuuta 2009 mutta käynnistivät sen useilla alueilla pian uudelleen.

”Laillisuusperiaatteen noudattaminen ja rankaisemattomuuden lopettaminen edellyttää poliittista tahtoa kaikilta osapuolilta. Ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet jäävät kuitenkin liian usein rankaisematta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Aino Pennanen.

Vaikka tällä hetkellä Tšetšeniassa on vähemmän yhteenottoja hallituksen joukkojen ja aseellisten ryhmien välillä, taistelut muilla alueilla ovat kiihtyneet. ”Aseellisten ryhmien viimeaikaiset hyökkäykset korkean tason virkamiehiä vastaan Ingušiassa, jossa 22. kesäkuuta presidentti Junus-Bek Jevkurov haavoittui murhayrityksessä, ovat vain jäävuoren huippu”, Pennanen sanoo.

Amnestyn saamien tietojen mukaan Tšetšeniassa, Ingušiassa ja Kabardino-Balkariassa ihmisiä on tuomittu terrorismiin liittyvistä rikoksista kidutuksen tai painostuksen avulla saatujen todistajanlausuntojen perusteella. Samaan aikaan ihmisoikeusloukkauksiin aseellisen konfliktin aikana Tšetšeniassa syyllistyneitä viranomaisia ei ole rangaistu.

”Pyrkimys luoda alueelle vakautta on oikeutettu, mutta sitä ei voida saavuttaa epälegitiimein, kansainvälisen oikeuden vastaisin keinoin”, Pennanen sanoo.

Amnestyn mukaan vain ihmisoikeusloukkauksien perusteellinen ja riippumattomaton tutkinta voi luoda vakautta ja turvallisuutta sekä helpottaa uhrien kokemaa tuskaa. Tämä ehkäisee myös loukkauksia tulevaisuudessa.

Lisätiedot:
Aino Pennanen
Maakohtaisen työn asiantuntija
Amnesty International, Suomen osasto
aino.pennanen@amnesty.fi

Amnestyn raportti englanniksi (”Rule without law: Human rights violations in the North Caucasus”, 1.7.2009)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s