Eero Heinäluoma: kyvyttömyyttä, vaalirahaepäselvyyksiä ja kieroilijan maine

Eero Heinäluoma syntyi Kokkolassa vuonna 1955. Hän on suorittanut marxilaisen kansantaloustieteen peruskurssin.

Ylioppilas Heinäluoma työskenteli SAK:ssa parikymmentä vuotta saaden ”lobbarin ja kulisseissa toimineen spin doctorin” maineen. Lehdistössä hänestä käytetään myös luonnehdintaa ”taitava kampittaja”. Vuonna 2002 hän siirtyi niistä tehtävistä Sdp:n puoluesihteeriksi ja vuonna 2005 puheenjohtajaksi, lehtitietojen mukaan vastineena SAK:n tuesta Paavo Lipposelle puolueen puheenjohtajavaalissa 2002.

Helmikuussa 2008 Heinäluoma ilmoitti eroavansa Sdp:n puheenjohtajuudesta. Syiksi tähän katsottiin eduskuntavaalien 2007 rökäletappio, ”säälittävän” huonot kannatusluvut ja ”puolue-eliitin etääntyminen tavallisista äänestäjistä”[2]. Sittemmin hän on aloittanut uuden pyrkimisen valta-asemiin.

”Taidoton poliitikko”

Suomen Kuvalehden 13/2006 kyselyssä Eero Heinäluoma nähtiin poikkeuksellisen kyvyttömänä poliitikkona ja pelkkänä puoluepoliittisena taktikkona. Häntä piti taitavana talouspoliitikkona vain 7 % haastatelluista (demareista 8 %), ulkopolitiikassa pätevänä 3 % (demareista 4 %), 9 % katsoi hänet päteväksi osallistumaan ”sotilaallista liittoutumista koskeviin päätöksiin”. Hän oli ”tosikkomaisin, salailevin ja vähiten edustava”, ja ainoa, joka ”enemmän hajottaa kuin yhdistää kansakuntaa”.

Heinäluoman taloustieteellisen koulutuksen puutetta ja surkeaa kielitaitoa on arvosteltu. Suomen Kuvalehden mukaan Heinäluoma on kuitenkin käynyt ulkomailla kielikursseilla 14 000 euron edestä eduskunnan laskuun, etenkin Englannissa sijaitsevassa ”golf- ja tenniskenttien ympäröimässä herraskartanossa”.

Vaalirahoitusepäselvyydet

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Heinäluoma ilmoitti käyttäneensä kampanjointiin noin 85 000 euroa. Myöhemmin paljastui, että pahamaineinen Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys oli tukenut Heinäluomaa yli 1700 eurolla. Heinäluoma väitti jättäneensä asian ilmoittamatta, koska summa oli muka alle 1700 euroa.

Heinäluoma on Urheiluopistosäätiön valtuuskunnan jäsen. Hänen aikanaan Urheiluopistosäätiö on tukenut Sdp:tä 10 000 eurolla ja Jani Sievistä (sd) 1400 eurolla sääntöjensä vastaisesti.

Juonittelija

Heinäluomalla on ahkeran juonittelijan maine: ”Tapahtui politiikassa nykyään mitä tahansa, juonelle veikataan aina samaa punojaa. Eero Heinäluomaa kuvataan mustakalaksi, jolla on lonkeroita kaikkialla: hallituksessa, eduskunnassa, tiedotusvälineissä, ammattiyhdistysliikkeessä, presidentinlinnassa. – – Kukaan muu ei ole käyttänyt yhtä paljon aikaa käytävävaikuttamiseen ja tiedotusvälineiden pyörittämiseen ilman, että hänestä tiedetään julkisuudessa juuri mitään. Heinäluoma tunnetaan teoistaan. ”Eero lyö korkealta ja kovaa”, yksi demaripoliitikko perustelee. ”Hän on kylmä ja kova”, sanoo toinen. Jatkossa Heinäluoman on todistettava, että hän on muutakin kuin taitava juonittelija. – – Hän luo mielikuvia leikkaamalla asioita yhteyksistään ja liittämällä niitä toisiin. Heinäluoma on spin doctor, joka syöttää viestimille näkökulmia niin, että ajatukset alkavat elää muiden nimissä.”

Kesäkuussa 2003 puoluesihteeri Heinäluoma yritti houkutella Kokoomuksen kaatamaan Sdp:n, Keskustan ja Rkp:n yhteisen hallituksen välikysymyksellä, jottei Sdp:tä voitaisi syyttää teosta. Myöhemmin Heinäluoma yritti kiistää tämän, mutta Iltalehdessä 4.1.2007 Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ville Itälä ja puoluesihteeri Heikki A. Ollila vahvistivat asian.

Poliittinen Itse Valtiaat -tv-satiiri kuvasi Heinäluoman ”Don Heinäluoma” -nimisenä juonittelevana, ylimielisenä Sdp-mafiosona (”Koska syön mieluiten sekä ruokani että sanani mediumina.”[10]).

Hikipedia Heinäluomasta

”- – Heinäluomalle onkin kertynyt salakähmäisenä ay-jyränä SAK:ssa. SDP on tehnyt kaikkensa salatakseen Heinäluoman taustat. Heinäluoma on luottanut poliittisiin kykyihinsä niin paljon, että asettui ensi kerran äänestäjien arvioitavaksi demokraattisissa vaaleissa vuonna 2003. Kun SDP:n kardinaalien konklaavi oli valinnut Heinäluoman puolueen johtoon, – – Eero Heinäluoma on SAK:n piirissä poikkeuksellisen korkeasti koulutettu, sillä hän on peräti ylioppilas. Veronmaksajat kustansivat Heinäluomalle kielikurssin Britanniassa, koska tämä ei ollut viitsinyt olla koulussa hereillä, vaan aivot olivat askarrelleet Suomen tulevaisuuden parissa. Heinäluoman missiona on suomalaisen hyvinvointivaltion tuhoaminen pelastaminen. Hän on uhannut asettua presidenttiehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Heinäluoma lupaa parantaa Suomen turvallisuutta korvaamalla perinteisen poliisin italialaisilla pukumiehillä. Ere on moninkertainen tyhjänpuhumisen Suomen mestari ja näin ollen erittäin pätevä ammattipoliitikko. Heinäluoma sai osakseen arvostusta yli puolurajojen ilmoitettuaan luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta. Hänen seuraajansa Jutta Urpilainen on, jos mahdollista, vielä häntäkin valovoimaisempi demarijohtaja.”

”Kun kukaan ei näe, kun tavallinen kansa nukkuu, hiipii tylsänä ja akkamaisena pidetty Heinäluoma Eduskuntatalon sokkeloissa, pysähtyy kaikkein pyhimmän oven edessä, asettelee tekoviikset kasvoilleen ja astuu sisään. Mafia SDP:nä tunnettu rikollisjärjestö aloittaa toimintansa. ”Don” Eero istuu valtaistuimelleen ja muut jengiläiset osoittavat kunnioitustaan. Järjestön tarkoituksena on saada Suomi kokonaan SDP:n vallan alle. Heillä onkin ollut rajuja yhteenottoja Suomen poliisin, sekä kilpailevien jengien kanssa, mutta tulokseen ei olla päästy. Järjestön vara-Don, Erkki Tuomioja oli nuorempana mukana jengin järjestämissä mellakoissa, mutta on sitemmin keskittynyt Suomen alistamiseen. Tällä hetkellä järjestöllä menee huhujen mukaan huonosti, vaikka Eero käskee muistamaan, että se on vain ajan kysymys…”

*Heinäluoma puhuu paljon ja mielellään, mutta hänen ei milloinkaan tiedetä varsinaisesti sanoneen mitään.
*Heinäluoma on närkästynyt siitä, että television Itse Valtiaat -ohjelmassa hänet esitetään mafiosona, jonka kenkiä muut demarit nuolevat. Heinäluoma on korostanut, että SDP:ssä käytetään kengänkiilloketta eikä sylkeä.
*Heinäluoma on ottanut tapansa hallita elokuvasta ”Hoffa”.”

Varallisuusveron poistaminen

Valtiovarainministerinä Heinäluoma lakkautti varallisuusveron joulukuussa 2005, mitä oppositio protestoi kiivaasti, kuten YouTube esittää.

Rikkaimpia poliitikkoja?

Vuonna 2005 Heinäluoman pääomatulot olivat 136 000 euroa, paljon suuremmat kuin muilla ministereillä[12]. Tosin kyseessä oli ilmeisesti kertaluontoinen osakemyyntitulo.

”Jos nyt tehtäisiin laulu varakkaimmista poliitikkoperheistä, se alkaisi nimillä Arajärvi, Halonen, Lipponen, Heinäluoma, Tuomioja…”, totesi Sauli Niinistö Suomen Kuvalehdessä. Tuulikki Ukkola (kok) katsoi Heinäluoman antaneen SAK:n osallistua epädemokraattisesti valtion budjetin laatimiseen sekä lapioineen veronmaksajien rahoja Sdp:n vaalikampanjaan.

Lähteitä:
http://liberalismi.net/wiki/Eero_Hein%C3%A4luoma (sisältää monia lähdeviitteitä tähän sekä lisätietoja)
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vasemmistokin++osaa+maan+tavat/HS20091002SI1YO010hb
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vasemmistopuolueetkin+saaneet++s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6ilt%C3%A4+ep%C3%A4ilytt%C3%A4v%C3%A4%C3%A4+rahoitusta/HS20091002SI1YO010hg
http://www.vapaasana.net/kolumnit/2002/04/puolueet-ja-sak-attacin-kimpussa
http://www.vapaasana.net/artikkelit/2008/02/hein%C3%A4luoma-erosi-pakon-edess%C3%A4
http://www.vapaasana.net/artikkelit/2004/11/tuomioja-ja-hein-luoma-vastustavat-tulleja-ja-maataloustukia
http://www.vapaasana.net/huomioita/2003/03/nest-jien-huumesumutus

Yksi kommentti artikkeliin ”Eero Heinäluoma: kyvyttömyyttä, vaalirahaepäselvyyksiä ja kieroilijan maine

  1. Vasemmistolaisuus elää vastuuttomuudesta, ja-mutta Heinäluoman vastuunväistelytaito on suorastaan fantastinen, joka tuli hyvin ilmi mm. tämän vaalirahajupakan aikana.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s