Hitas-asunnot pahentavat asuntopulaa Neuvostoliiton jonotusmallilla

Helsingin Hitas on yksi monista suomalaisista järjestelmistä, joissa kaupunki myy tai yleensä vuokraa tonttejaan alle markkinahinnan ”halpojen asuntojen rakentamiseen”. Aina, kun jotain myydään alle todellisen markkinahinnan, syntyy jonoja ja pulaa ja hyödyke kohdentuu tehottomasti. Tästä syystä asuntopula pahenee ja normaalien asuntojen hinnat nousevat.

Neuvostoliitossa leivän hinta oli säännelty halvaksi, ja siksi sitä syötettiin hevosille rehun sijaan. Tämä tehoton kohdentuminen pahensi leipäpulaa aivan kuten Hitas pahentaa pulaa asunnoista. Mitä pahempi pula, sen korkeammalle hinnat nousevat. Ratkaisu olisi kaavoittaa vapaille markkinoille paljon enemmän rakennusoikeutta.

Hitas-asuntojen jonottaminen

Huhtikuussa 2010 ihmisiä on lensi jopa Tukholmasta asti jonottaakseen kadulla ”hytisten” vuorokausien ajan saadakseen markkinahintaa halvemman asunnon. Helsingin kaupunki rakennuttaa Hermanniin kolme hitas-yhtiötä, yhteensä sata asuntoa. Ne jaetaan ensimmäisenä jonottajille. Jonottajat arvostelivat järjestelmää ”neuvostoliittolaiseksi” ja ”bulgarialaiseksi” mutta ”jonossä värjötelleet pitivät muutamaa huhtikuista yötä pasilalaisella betonikannella pienenä uhrauksena edullisen asunnon saamiseksi”, koska kaupunki myy upouudet hitas-asunnot alihintaan, keskimäärin 3 000 euroa neliöltä, vaikka jo alueen vanhojen asuntojen hinta on 3 400 euroa/neliö. [1] [2].

Ei mitään järkeä

Professori Ari Hyytisen mukaan järjestelmä suosii niitä, joilla on aikaa tai vaikeuksia jonottaa ulkona, ja on siten epäoikeudenmukainen lapsiperheitä, yksinhuoltajia, pitkäaikaissairaita ja vanhuksia kohtaan. Lisäksi hänestä on selvää, että keinotekoisen halpa hinta luo ylikysyntää ongelmineen.[3]

Professori Niko Määttäsen mukaan Hitas-järjestelmässä ei ole järkeä mm. seuraavista syistä. [3]

Asunnot kohdentuvat tehottomasti

Jonotusta suurempi ongelma on se, että järjestelmän vuoksi erilaiset asunnot kohdentuvat huonosti erilaisille ihmisille. Normaalia alhaisemman hinnan vuoksi asunnot päätyvät niille, jotka ne sattuvat saamaan, eivätkä niille, joille juuri ne asunnot parhaiten sopisivat. Lisäksi ihmisten ei kannata muuttaa pois noin halvasta asunnosta silloinkaan, kun asumistarpeet muuttuvat. [3]

Muiden asuntojen hinnat nousevat

Asuntojen tehoton kohdentuminen todennäköisesti pahentaa asuntopulaa ja siten nostaa normaalien asuntojen hintoja entisestään. [3]

Järjestelmä on kallis

Kaupunki menettää rahaa vuokratessaan tai myydessään tontteja markkinahintaa halvemmalla. Tämä tuki kohdentuu yksittäisille, usein keskiluokkaisille ihmisille sen sijaan että se kohdentuisi kaupunkilaisille tasapuolisemmin, mitä Määttänen pitää epäoikeudenmukaisena.[3]

Määttäsen mukaan mahdollista vaikutusta segregaatioon heikentää se, että hyvällä paikalla olevia Hitas-asuntoja todennäköisesti vuokrataan eteenpäin hyvätuloisille. [3]

Viitteet

[1] ”Jonossa tienaa tonnin tunnissa”, Helsingin Sanomat 11.4.2010, s. A14
[2] Ostajat jonottavat jo asuntoja, Taloussanomat 9.4.2010
[3] Onko Hitas-järjestelmässä mitään järkeä?, professori Niku Määttänen 16.4.2010 & professori Ari Hyytinen 17.4.2010, Akateemi talousblogi
http://liberalismi.net/wiki/Hitas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s