Sijaissynnytys – poliitikot määräävät naisen kohdusta

Poliitikot kielsivät sijaissynnytyksen vuonna 2007. Nyt Tuija Braxin oikeusministeriö pohjustaa kiellon osittaista purkamista. Helsingin Sanomat haluaa jatkossakin kieltää naisia päättämästä itse ruumiinsa käytöstä palkkiota vastaan. Tutkimusten mukaan sijaissynnyttäjien kokemukset ovat positiivisia ja saajaäidit ovat luomuäitejä lämpimämpiä lapsilleen.

Väestöliiton sijaissynnytyspalveluilla sai alkunsa parikymmentä suomalaista kunnes poliitikot kielsivät sijaissynnytyksen surullisenkuuluisalla hedelmöityshoitolailla vuonna 2007. Sijaissynnyttäjät olivat yleensä hedelmättömiä naisia auttaneita lähisukulaisia.

Monissa maissa maksullinenkin sijaissynnytys on sallittua. Sijaissynnyttäjät usein kertovat kokemuksensa erittäin positiiviseksi ja kokevat auttaneensa saajavanhempia arvokkaalla tavalla.

Luomuvanhemmat ovat huonoja vanhempia

Monet luomuvanhemmat ovat huonoja vanhempia. Tutkimukset viittaavat siihen, että sijaissynnyttäjää käyttäneet vanhemmat ovat keskimäärin parempia, mikä on ymmärrettävää, koska heillähän lapsen hankkimisen kynnys on paljon korkeampi.

Ei ole oikein kieltää vanhemmuutta edes niiltä ihmisryhmiltä, joiden lasten tiedetään poikkeuksellisen usein joutuvan vankilaan, köyhyyteen tai mielenterveysongelmiin. Miksi ihmeessä sitten poliitikoilla on oikeus kieltää vanhemmuus kohdunvuokraajien ihmisryhmältä – heidänhän tiedetään olevan paljon parempia vanhempia?

Miksi ylipäänsä viranomaisten annetaan puuttua suostuvaisten aikuisten keskinäisiin sopimuksiin?

Kohdunvuokrauksen puolesta

Joillekin naisille raskaus on erittäin rankkaa, toisille elämän parasta aikaa. Jos joku ei pysty itse synnyttämään, miksi hänen on painostettava avuksi äitinsä tai sisarensa sen sijaan, että palkkaisi naisen, jolle synnyttäminen on helppoa ja turvallista ja jonka elämäntilanteeseen se sopii?

Äitiään tai isosiskoaan käyttävät joutuvat myös kiirehtimään sen sijaan, että hankkisivat lapsensa silloin, kun heidän suhteensa on varmemmalla pohjalla ja lapsensaanti sopii perheen elämäntilanteeseen parhaiten. Aivan kuin palkkion kieltoa kannattavat poliitikot ja päätoimittajat haluaisivat pilata toisten elämän eikä vain määrätä naisten kohduista.

Saudi-Arabian kastissa

Saudi-Arabiassa uskonnolliset viranomaiset ovat kieltäneet sijaissynnytyksen, ja siksi siellä joudutaan tekemään kohdunsiirtoja hedelmättömille naisille. Euroopasta sentään löytyy myös maksullisen sijaissynnytyksen maita.

Sijaissynnytys ei-liberaaleille

Professori Bryan Caplanin mukaan liberaalit ovat Voltairesta asti korostaneet sitä, miten ihmisillä pitäisi olla oikeus tehdä sellaistakin, mistä toiset eivät pidä. Hänen mukaansa kuitenkin ei-liberaalienkin pitäisi kannattaa palkkiollisia sijaissynnytyksiä: ihmiselämän luominen on yleensä hyvästä ja vapaaehtoinen vaihto yleensä parantaa kaikkien osapuolten asemaa, myös palkkion saaneen sijaissynnyttäjän.

Viitteitä ja lisätietoja:
Sijaissynnytys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s