Kannustimet ja julkinen sektori tuottavat mellakoita, ei eriarvoisuus

Köyhyys ei aiheuta mellakoita vaan kannustimet kuten pieni kiinnijäämisriski, lievät rangaistukset ja vaihtoehtoisen ajankäytön vähäinen hyöty (mm. työttömyys), hieman myös etninen monimuotoisuus. Suuri julkinen sektori lisää mellakointia.

Monissa mellakoissa hajoitetaan liikkeiden ikkunoita ja ryöstetään liikkeitä, kun kiinnijäämisriski on pienentynyt. Mellakat päättyvät, kun riittävä mobilisoitu poliisi/sotilasmäärä nostaa kiinnijäämisriskiä tarpeeksi.

Julkisen sektorin koko lisää mellakointia, ehkä siksi, että mellakointi voi tuottaa enemmän julkisen sektorin rahaa jaettavaksi alueelle. Julkinen sektori myös vähentää kannustimia tehdä itse mankumisen sijaan.

Rotusegregaatio vähentää hieman mellakoinnin intensiteettiä, ehkä siksi, että rotuväkivallalle löytyy vähemmän kohteita.

Tuloerot eivät lisää mellakointia

1980-luvun jälkeen tuloerot korreloivat negatiivisesti mellakoinnin kanssa (siis ”vähentävästi”), eivät kuitenkaan merkitsevästi. [3]

Silloinkin, kun mellakoinnille on ymmärrettäviä syitä, mellakat aiheuttavat suurta vahinkoa, etenkin köyhimmille asukkaille. [2] Mellakoita ei pidä sekoittaa rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Mellakointi Suomessa

Mellakointi ei kuitenkaan ole ei-valkoisten yksinoikeus. Suomessa on ollut samanlaisia mellakoita vasemmiston järjestämänä. Esimerkiksi Paavo Arhinmäki ja vihreiden kaupunginvaltuutettu Emma Karin mies Tapio Laakso ovat järjestäneet tällaisia mellakoita.

Sdp:n tuomitsema vuoden 1956 SAK:n Yleislakko oli samantapainen esimerkki mellakoinnista.

Lisätietoja viitteineen

 • Mellakka (Liberalismi.net)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s